Bugarska odbija kupovinu Pfizerovih cjepiva i pokreće lavinu u EU

0
11567

Bugarska će inzistirati na raskidu ugovora s Pfizer-BioNTechom za nabavu cjepiva

-Danas je službeno podržano od strane Vijeća ministara, a koje su podržali svi ministri, da Bugarska zauzme stav na sastanku Europske komisije (EK) o zdravstvu, koji će se održati 14. u Bruxellesu i  na kojem ću prisustvovati, na posebnom radnom ručku za raskid ugovora s Pfizer-BioNTechom oko nabave cjepiva“. -To je izjavio vršitelj dužnosti ministra zdravstva Bugarske Asen Medzhidiev na brifingu u Vijeću ministara, prenosi BTA.

Prema njegovim riječima, druga opcija je da se udovolji željama zemalja članica za potrebnim količinama cjepiva protiv koronavirusa.

Odnosno da ih određena država  zatraži za količinu koja im je potrebna s određenim rokom valjanosti i da se plaćanje izvrši nakon takve isporuke, tj. nakon prijave, a ne kao prije – navođenjem broja stanovnika države.

U tom smo stavu kategorični”,- rekao je ministar, dodavši da ju je podržao i poljski ministar zdravstva. Medjidiev je izvijestio da su ostale zemlje članice, na temelju reakcije Bugarske, podržale stav , te će oko šest ili sedam zemalja imati isti stav na sastanku u Bruxellesu.

Ministar zdravstva je naglasio da Bugarskoj nije potrebno više cjepiva.

Naše mišljenje je da je nabavka cjepiva i prisiljavanje država da kupe tako velike količine, koje se zatim uništavaju, a to je  krajnje neodgovorno i ne odražava imidž Bugarske, EK ili EU, rekao je Asen Medžidijev.

Objavio je da je Bugarska do 2022. uništila više od dva milijuna doza cjepiva zahvaljujući da je prije godinu i pol dana donesena odluka o određivanju kvota prema broju stanovnika, a isporučene su ogromne količine cjepiva kojima je istekao rok trajanja. Ogromna količina cjepiva također bi trebala biti odbačena i uništena ove godine. Nećemo dopustiti isporuku više cjepiva i plaćanje novih doza, rekao je Medjidiev.

Rekao je da smo dobili potporu iz Poljske, idućih dana ministar očekuje videokonferencijsku vezu s Češkom, Rumunjskom, Litvom.

U tijeku su razgovori sa Slovenijom i Hrvatskom. Očekujem da će se do utorka pridružiti i druge europske zemlje, najavio je ministar zdravstva.

Medzhidiev je istaknuo da je ovaj ugovor donesen kao odluka pet zemalja,među kojima Bugarska nije, odlučno je potvrdila da se ne slaže s principom nabave cjepiva.

-Mi se s tim ne slažemo, pitanje je koliko se naš glas čuo. Drago mi je da nas već počinju slušati, rekao je ministar.

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu