OBUSTAVLJEN SUDSKI POSTUPAK ZAPLJENE MATOŠEVE RODNE KUĆE U TOVARNIKU

0
1761

 

OBUSTAVLJEN SUDSKI POSTUPAK
ZAPLJENE MATOŠEVE RODNE KUĆE U TOVARNIKU

 

TOVARNIK, 10. ožujka 2023. – Općinski sud u Vukovaru obustavio je postupak zapljene rodne kuće pjesnika Antuna Gustava Matoša, što ga je protiv Društva Antuna Gustava Matoša (nekadašnjeg Ogranka Matice hrvatske u Tovarniku) vodila Matica hrvatska u Zagrebu.

Rješenje o obustavi postupka pravomoćno je od danas, petak, 10. ožujka 2023.

Kraj je to gotovo dva desetljeća dugih sporova, parničnih, kaznenih i upravnih, zbog međusobnih potraživanja Matice hrvatske u Zagrebu i Društva Antuna Gustava Matoša (Ogranka Matice hrvatske u Tovarniku), od kojih je potraživanje Društva (na sudu nepriznato) bilo dva i pol puta veće.

Matica hrvatska, uz odobravanje svih svojih ogranaka, grubo je odbijala brojna nastojanja Društva Antuna Gustava Matoša (Ogranka Matice hrvatske u Tovarniku) da se tužni međusobni prijepori riješe u miru i na dobrobit Matice hrvatske, Tovarnika i hrvatske kulture. U vrijeme podizanja tužbe Matice hrvatske u Zagrebu protiv Ogranka Matice hrvatske u Tovarniku – zbog povrata pozajmice od 197.102,38 kn – vlasnik Matoševe rodne kuće bila je Matica hrvatska.

Vodeći ljudi Središnjice Matice hrvatske bili su iracionalno uporni u provedbi pravosudne represije protiv Matičinih članova u Tovarniku i spremni za širenje najnevjerojatnijih laži na račun Društva Antuna Gustava Matoša i Odbora za izgradnju Matoševe spomen-kuće. Ta sramotna ofenziva kulminirala je na kraju studenoga 2022. javnom klevetom Matičina čelnog čovjeka o tome da su obnovitelji Matoševe rodne kuće pronevjerili osam i pol milijuna kuna državnog novca.

Teško je i reći, no činjenice govore da je rušilački pohod vodstva Matice hrvatske u Zagrebu na ratom poharani, izmasakrirani Tovarnik vođen s ciljem onemogućavanja osnivanja ustanove koja bi u hrvatskome Srijemu, u krilu Matice hrvatske, kako je to prvotno bilo zamišljeno, promicala dragocjeno, i danas živo, književno djelo Antuna Gustava Matoša, koje svojim umjetničkim dosezima i duhovnim ishodištima afirmira hrvatsku književnost, kulturu, nacionalnu i političku misao u europskoj obitelji naroda, kojoj su Antun Gustav Matoš i njegovi Hrvati oduvijek pripadali.

Zamisao o dostojnom obilježavanju mjesta Matoševa rođenja inspirirana je programskim govorom književnika Petra Šegedina, predsjednika Matice hrvatske, izrečenim na narodnom zboru u Tovarniku, 17. lipnja 1990., prigodom osnivanja tovarničkog Ogranka Matice hrvatske.

„Matica hrvatska, ni onda, kada je bila ugušena, kada je prestala raditi, nije prestala živjeti u našim srcima…“, rekao je znameniti Korčulanin brojim okupljenim Tovarničanima, „iznikla je jedna misao, jedna sugestija, po kojoj bi trebalo ovdje, baš u Tovarniku, dignuti spomenik velikom piscu i velikom čovjeku Gustavu Matošu. Mislim, da bi ovaj pododbor, ovaj naš ogranak, bio dužan da preuzme inicijativu za dizanje toga spomenika, da bi se ovdje, baš u njegovom rodnom mjestu, pokazalo koliko interesa imamo mi za njega i koliko poštovanja imamo prema njemu.“

Ovu izjavu dajemo bez likovanja, u nadi da će obustava postupka ovrhe omogućiti Društvu Antuna Gustava Matoša i Odboru za izgradnju, da nakon punih jedanaest godina zastoja, dovrše preostale građevinsko-obrtničke radove na Matoševoj spomen-kući i stvore uvjete za osnivanje Matoševa kulturnog centra u Tovarniku.

Željko Anić,
predsjednik društva Antun Gustav Matoš

HOP

HOP na Telegramu