EKSKLUZIVNO: MUP tvrdi da se u konkretnom slučaju na autocesti A1 NE RADI o pokušaj otmice djece!

0
3987

ŠTO JE ISTINA U DOGAĐAJU NA ODMORIŠTU AUTOCESTE A1?

Mediji su se 13. svibnja 2023. raspisali o vrlo neobičnom ali i opasnom događaju na odmorištu na autocesti A1. Kako je riječ o djeci te kako smo dobili brojne upite zabrinutih i roditelja ali i građana uputila sam mail nadležnima.

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
Piše: mr.sc. Arna Šebalj

A što su to pisali mediji?

Čak su pisali kako sukontaktirali  i Andrijanu Biskup, glasnogovornicu Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, koja ih je ljubazno  zamolila da joj damo vremena kako bi provjerila sve navode, među ostalim i s kolegama iz Like. No odgovor nisu dobili. Naš odgovor je stigao danas, 17. 05. 2023.

Dobro pročitajte što su to pisali Slobodna Dalmacija ali i Jutarnji:

„Tri razreda učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Petar Kanavelić” iz Korčule jučer su se autobusima vraćali s terenske nastave iz Gorskog kotara, a tijekom zaustavljanja na autocestovnom odmorištu “Zir” u Lici, gdje se nalazi i restoran “Macola”, dvije starije muške osobe nudile su djeci novac kako bi ih krcali u automobil.

Roditelji su u šoku, učenici uznemireni, jer ono što se inače događa u filmovima, jučer se dogodilo njihovoj djeci. Kako su nam ispričali roditelji četvrtaša kojima su se obraćali nepoznati muškarci, jedan od dvojice nasrtljivaca imao je crnu kapuljaču duboko navučenu na lice, a obojica su pokušavali dječake i djevojčice namamiti u crni automobil marke Mercedes, zagrebačkih registracijskih oznaka.

– Nudili su im novac, po 10 ili 20 eura, najprije su vabili dječake, govorili su im dođi, pokazat ću ti automobil, ali dječacima je to bilo sumnjivo pa su ih odbili. Onda su krenuli na djevojčice – priča nam roditelj jednog od korčulanskih školaraca.

Kako doznajemo od jedne majke, njezinu djevojčicusu potezali za ruku uvjeravajući je da uzme novac i sjedne u vozilo, drugi roditelj kaže kako su njegovu djevojčicu uhvatili za rame ne bi li je na silu ugurali u automobil, ali im se srećom otrgnula.

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/horor-na-popularnom-odmoristu-na-dalmatini-dvojica-maskiranih-navlacila-djecu-u-crni-mercedes-nudili-su-im-novac-1289572

Poveznice u prilogu:

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/horor-na-popularnom-odmoristu-na-dalmatini-dvojica-maskiranih-navlacila-djecu-u-crni-mercedes-nudili-su-im-novac-1289572

https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/horor-na-popularnom-odmoristu-na-a1-dvojica-maskiranih-navlacila-djecu-u-crni-mercedes-15335411

Danas, 17. svibnja 2023. u 09:07 stigao je odgovor PU dubrovačko-neretvanske.

Poštovana,

u odnosu na dostavljeni upit u nastavku dostavljamo odgovor.

Zbog pojačanog interesa javnosti o događanjima na jednom od odmorišta uz autocestu A1 koja povezuje Zagreb i Split javnost želimo obavijestiti o utvrđenom:

Nakon zaprimljene obavijesti djelatnika škole čija su se djeca vraćala s izleta, o mogućem neprimjerenom ponašanju jednog od gostiju odmorišta prema djeci škole tijekom njihovog boravka na odmorištu, u suradnji Policijske uprave dubrovačko neretvanske i Policijske uprave ličko senjske provedeno je kriminalističko istraživanje.

Temeljem svih obavljenih razgovora sa sudionicima ovog događaja i pregledanog videozapisa, utvrđeno je da se u konkretnom slučaju radilo o ponašanju koje se ni na koji način ne može okarakterizirati kao pokušaj otmice djece, kako je to navedeno u nekim medijskim objavama niti ponašanju koje ima elemente kaznenog djela. Iako se u objavljenom članku navode dvije muške osobe koje su navodno vrbovale djecu, temeljem izjava djece, djelatnika i nastavnika, kao i pregledom videonadzora, takvi navodi nisu potvrđeni, već je utvrđeno da se radi o samo jednoj muškoj osobi.

Naime, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je muškarac, prilikom plaćanja svog računa na blagajni odmorišta, primijetio dječaka koji nije imao dovoljno novca da plati željeni artikl te je samoinicijativno ostavio svoj ostatak od plaćenog računa na pultu blagajne i rekao da je taj novac za dječaka.

Vidjevši pozitivnu reakciju dječaka, manje novčane iznose ponudio je još nekolicini djece koja su bila u blizini, ne želeći kod njih izazvati osjećaj zakinutosti, ali su djeca odbila primitak novca. Budući su ga nastavnice upozorile na ponašanje, muškarac je napustio odmorište, zajedno s kolegicom koja ga je za to vrijeme čekala u vozilu.

Pri tom napominjemo da muškarac nije imao kapuljaču dukserice na glavi niti je ijedno dijete povlačio ili nagovarao da s njim uđe u vozilo, što je također potvrđeno videonadzorom.

Radi se o muškarcu, hrvatskom državljaninu, koji je išao na unaprijed dogovoreni poslovni put, što je također u sklopu kriminalističkog istraživanja provjereno i potvrđeno.

Iako u konkretnom slučaju možemo govoriti o ponašanju koje je nesumnjivo izazvalo uznemirenost i nelagodu kod djece, a posljedično i njihovih nastavnika i roditelja, moramo naglasiti da u ovom slučaju nisu utvrđeni elementi bilo kakvog protupravnog ponašanja.

Podržavamo i pohvaljujemo nastavnike i roditelje koji su svoju sumnju ispravno prijavili policiji, koja je potom sve navode detaljno provjerila.

Ovim putem apeliramo na autore članka, koji je u znatnoj mjeri uznemirio hrvatske građane, da prije objavljivanja tekstova činjenice provjere kod nadležnih institucija, kako ne bi došlo do pogrešnog informiranja javnosti što im, vjerujemo, nije bila namjera.

Isto tako, želimo zahvaliti svim hrvatskim medijima koji su vrlo razborito pristupili izvještavanju o ovoj temi, vodeći se svojom profesionalnošću bez ikakve potrebe za izazivanjem senzacionalizma ili pogrešnim informiranjem javnosti.

Uz dopuštenje nadležnih, također Vam dostavljamo link teksta objavljenog na stranicama škole koja je bila uključena u ovaj događaj:

http://os-pkanavelica-korcula.skole.hr/

S poštovanjem,

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Dubrovačko-neretvanska County Police Administration

Za sve Vas, naše čitatelje, koji ste ovo pročitali, jedna molba. Ako među Vama ima onih koji znate više i preciznije molim Vas javite nam se.

Sve ovo je vrlo upitno i zabrinjavajuće a kad su djeca u pitanju tada i izrazito opasno. Iz odgovora PU dubrovačko-neretvanske nebi se to dalo zaključiti. Što Vi mislite?

HOP

HOP -portal na Telegramu

https://t.me/hopportal