EKSPERTIZA NA NEVRIJEME U ZAGREBU I MEDIJSKE NAPISE

0
8548

KRATAK OSVRT NA NEVRIJEME U ZAGREBU I OKOLICI 12.7.2023.

Postojeća obrana od tuče je neučinkovita, neisplativa i potencijalno štetna za okoliš
Je li Vam to poznato?
A može se gornji naslov nakon olujnog nevremena 12.7.2023. godine u ranim jutarnjim satima koje je zahvatilo Zagreb i okolicu napisati:
„Postojeća prognostička služba je neučinkovita, neisplativa i potencijalno štetna i opasna za okoliš, imovinu i ljude“
Između ostalog tekst o hvalospjevu i velikim mogućnostima projekta METMONIC, ravnateljstva DHMZ-a navodi slijedeće:
„Uslijed klimatskih promjena porast učestalosti ekstremnih vremenskih pojava, (intenzivnih olujnih nevremena praćenih tučom, ali i mraza, bujičnih poplava, suše) dio su naše stvarnosti i bliske budućnosti, te je od izuzetne važnosti na takve pojave pripremiti i prilagoditi način života u cjelokupnoj zajednici.
Sustavi ranog upozorenja su dokazano djelotvorna mjera prilagodbe klimatskim promjenama koja spašava živote i daje najmanje deseterostruki povrat ulaganja. Međutim, samo polovica zemalja na svijetu ima sustave ranog upozorenja, a obuhvat je naročito slab u malim otočnim zemljama u razvoju, najslabije razvijenim zemljama i Africi.
Inicijativa Rana upozorenja za sve uživa široku potporu. Predvode je WMO, Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa, Međunarodna telekomunikacijska unija i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uz potporu više od 20 drugih UN-ovih agencija i čitavog niza dionika, od financijskih institucija do privatnog sektora.
E, ova zadnja rečenica, gdje su u igri WMO (gomila birokrata), UN (ista priča) i potpora više od 20 drugih UN-ovih agencija i financijskih institucija do privatnog sektora, ne zvuči obećavajuće, isto kao što je zvučalo u doba corone, samo je u igri bila WHO, koja i danas nastoji zavladati svjetskim zdravstvenim sustavom.

Temeljna uloga i zadaća DHMZ-a kao nacionalne meteorološke i hidrološke službe

Osnovna zadaća i uloga DHMZ-a je motrenje stanja atmosfere, izrada procjene rizika od pojedinačnih vremenskih nepogoda te razvoj sustava za prognozu i upozorenja na olujna nevremena i druge ekstremne vremenske događaje. Upravo modernizacija meteorološke motriteljske mreže kroz projekt METMONIC kojim će po prvi put u povijesti cijela Hrvatska biti obuhvaćena meteorološkim radarskim mjerenjima omogućava još efikasnije obavljanje najvažnije zadaće DHMZ-a: doprinos sigurnosti građana i njihove imovine, te podrška društvenoj zajednici u prilagodbi klimatskim promjenama.

Kroz sustav Meteoalarm DHMZ svakodnevno izrađuje procjene te po potrebi izdaje upozorenja na ekstremne vremenske događaje. Poljoprivrednicima posebno pomažemo te dajemo podršku njihovim aktivnostima kroz izradu specifičnih agrometeoroloških prognoza, dok kroz izradu stručnih podloga poput prvog Agroklimatskog atlasa u Hrvatskoj omogućavamo bolje razumijevanje klime i time stvaranje učinkovitijih smjernica za planiranje proizvodnje i prilagodbe vremenskim nepogodama.“
http://meteo.hr/objave_najave_natjecaji.php?section=onn&param=objave&el=zanimljivosti&daj=zn26062023

Jutarnji list od 12.7.2023 piše:
Iako je za danas najavljen vrhunac toplinskog vala, a temperature bi se trebale penjati do 37 Celzijevaca, jutro je započelo nevremenom u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, koje baš nitko od meteorologa nije ni blizu predvidio.
Zacrnilo se nebo iznad Zagreba i zapuhao je snažan vjetar, sijevale su munje i gromovi, a onda je počela i lijevati kiša. Zbog nevremena su vatrogasci imali pune ruke posla, a došlo je i do zastoja u prometu.
– Srećom slabi. Ono što je dobro, oblaci i ta kiša donose nešto nižu temperaturu, blago će popustiti vrućina pa će se lakše disati u krajevima gdje će biti pljuska. Ali toplinski val je danas na vrhuncu pogotovo u dijelovima središnje Hrvatske koji neće biti zahvaćeni pljuskom, pa u Slavoniji, Dalmaciji – kazao je meteorolog.
Kozarić je rekao da skoro svi krajevi imaju narančasto, a u mnogim mjestima je i crveno upozorenje.
– Dijelom zbog tople noći, dijelom zbog temperature koja će negdje dosegnuti 37 stupnjeva – rekao je Kozarić i objasnio da se za vikend također očekuju visoke temperature, te da je to nastavak toplinskog vala. – Bit će vruće i treba slušati upozorenja i preporuke – rekao je.
Snažna grmljavinska nevremena tijekom toplinskih valova nisu ništa čudno, pojasnio je.
– Tuča, olujan vjetar, česta i jaka grmljavina čak i lokalno obilnije kiše, to su sve pojave koje se povezuju s grmljavinskim nevremenom. Neće ih biti svuda nego mjestimično, ali neki krajevi mogu biti zahvaćeni i može biti nezgodno, rekao je Kozarić.
– Ljeto je počelo blaže, ali toplinske valove ne možemo izbjeći – dodao je Kozarić za HTV.
Stanovnike zapadne Hrvatske jutros je iznenadio jak vjetar, potom kiša, a kažu da su se pripremali na vrućinu. S razlogom, jer jučerašnja prognoza nije upućivala na nestabilnosti u prvom dijelu dana već prema večeri i potkraj dana.

Što se dogodilo? Jesu li prognostičari ‘podbacili‘?
Odgovor na ovo pitanje potražili smo kod meteorologa u DHMZ-u koji su nam poslali sljedeće pojašnjenje.
‘Pratimo grmljavinske sustave koji već nekoliko dana ‘haraju‘ zapadnom Europom, uz veliku štetu, često i vrlo veliku tuču, a i bujične poplave. Jaču promjenu najavljivali smo za četvrtak, a predfrontalno smo najavili mogućnost pljuskova danas potkraj dana‘, kažu iz DHMZ-a.

‘Vrijeme u Hrvatskoj i danas je glavninom pod utjecajem polja visokog tlaka zraka, frontalni se sustav još uvijek nalazi zapadnije od Alpa, no ispred njega se razvijaju snažni mezoskalni konvektivni sustavi (grmljavinska nevremena većih prostornih dimenzija), a jedan takav je tijekom noći iz alpskog područja stigao i do nas‘, nadalje pojašnjavaju.
‘Takvi sustavi u povoljnim uvjetima mogu dugo živjeti, ‘hrane‘ se raspoloživom konvektivnom energijom (eng. CAPE) koja im se nalazi na putu njihova kretanja, a smicanje vjetra (promjena smjera i brzine vjetra po visini) u dubljem sloju atmosfere (od tla pa do 6 km visine) pomaže organizaciji ćelija. Po visini je prisutno zapadno strujanje s kojim je ovaj dugoživući sustav srećom u oslabljenom obliku stigao do nas. Rezultati prognostičkih modela nisu ukazivali na takvo što, te je za ovakve situacije potreban, kao i za druge oblike konvekcije, ‘nowcasting‘ (prognoza neposrednog razvoja vremena)‘, kažu meteorolozi.

‘Operativno se prati ponašanje i kretanje konvektivnih sustava te se po potrebi ažuriraju prognoze i upozorenja. Atmosfera i procesi u njoj vrlo su složeni, a osobito konvektivne oluje, no ipak preciznost i pouzdanost prognoza u današnje vrijeme u pravilu je jako velika. No, i iz ovog jutrošnjeg slučaja vidimo da još uvijek ima prostora za napredak i poboljšanje i to nam je velik izazov‘, zaključuju prognostičari DHMZ-a.

Štete po Jutarnjem listu:
Nevrijeme u Zagrebu srušilo je u srijedu ujutro 15-ak stabala u pojedinim dijelovima grada, doznaje se u zagrebačkoj Javnoj vatrogasnoj postaji, a zbog jakog vjetra i polomljenih grana drveća poremećen je tramvajski promet na nekim linijama.
Kiša praćena jakim vjetrom polomila je niz stabala na području Medveščaka. Maksimira, Gornjeg grada, Centra, Peščenice, Novog Zagreba i Medvednice.
Javna vatrogasna postaja Grada Zagreba bila je pozvana na 15-tak intervencija za uklanjanje palih stabala i grana. Jak vjetar odnio je limeni krov na objektu na području Kustošije, doznaje se od vatrogasaca čije su ekipe na terenu.
Zbog jakog vjetra u pojedinim dijelovima grada i polomljenih grana drveća poremećen je i tramvajski promet na nekim linijama.
Zbog pada grana na naponsku mrežu u Ulici grada Gospića, linije 2, 3 i 13 skraćene su do Heinzelove, a putnike od Heinzelove do Savišća prevoze autobusi, izvijestio je Zagrebački električni tramvaj (ZET).
U prekidu je i autobusna linija 140 zbog pada stabla na Sljemenskoj cesti,
Ponovno je uspostavljen tramvajski promet na relaciji Dubrava – Kvaternikov trg, koji je bio u prekidu zbog pada grane na naponsku mrežu na Maksimirskoj cesti, a linije 11 i 12 ponovno prometuju Jurišićevom.

Na terenu su dežurne ekipe i vatrogasci te se intenzivno radi na uklanjanju prepreka i uspostavi prometa, izvijestio je ZET.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ovo-se-stvorilo-preko-noci-meteorolog-dhmz-a-pokusao-objasniti-zasto-su-promasili-prognozu-15354580

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/oluja-koja-je-jutros-iznenadila-zapadnu-hrvatsku-sto-se-zapravo-dogodilo-15354617

Slike oštećenja automobila i palog drveća prikazani su gornjim linkovima.
No, ipak treba naglasiti da i jedan „krivo“ prognozirani dan, može ponekad imati zabilježenu štetu od oluje na području RH, veću od štete koja se zabilježi tijekom cijele godine na cijelom području RH.
Pogledajmo što kaže prognoza DHMZ-a za građanstvo:
Većinom sunčano te vruće i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Poslijepodne mogući pljuskovi ili koja kap kiše na sjeveru zemlje, a prema večeri te u noći na četvrtak vjerojatni su i na sjeveru i sjeverozapadu zemlje. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C.
Zadnja izmjena 12.07.2023. u 02 h
Većinom sunčano te vruće i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Ujutro će lokalno izraženih pljuskova praćenih grmljavinom biti ponajprije u Istri i Gorskome kotaru, a prema večeri te u noći na četvrtak vjerojatni su i na sjeveru i sjeverozapadu zemlje. Vjetar mjestimice umjeren jugozapadni, uglavnom u višim predjelima i jak, a na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C.
Zadnja izmjena 12.07.2023. u 05 h
Većinom sunčano te vruće i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Ujutro će lokalno izraženih pljuskova praćenih grmljavinom biti ponajprije u Istri, Gorskome kotaru i sjeverozapadu zemlje, a prema večeri te u noći na četvrtak vjerojatni su i na sjeveru. Vjetar mjestimice umjeren jugozapadni, uglavnom u višim predjelima i jak, a na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C.
Zadnja izmjena 12.07.2023. u 06 h (izmjena nastaje dolaskom dežurnog prognostičara na posao) kada je oluja već bila blizu nas.
Većinom sunčano te vruće i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Ujutro će lokalno izraženih pljuskova praćenih grmljavinom biti ponajprije u Istri, Gorskome kotaru i na sjeverozapadu zemlje, a prema večeri te u noći na četvrtak vjerojatni su i na sjeveru. Vjetar mjestimice umjeren jugozapadni, uglavnom u višim predjelima i jak, a na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 °C.
Zadnja izmjena 12.07.2023. u 07 h

A što pokazuje radarska slika novih radara (prva je kompozit, a druge su Bilogora)

Screenshot_20230713-075350_Microsoft 365 (Office) Screenshot_20230713-075403_Microsoft 365 (Office) Screenshot_20230713-075502_Microsoft 365 (Office)
Nisu sve slike prikazane, ali prvi odrazi u dometu kompozita se javljaju na području Alpa poslije ponoći. Oblačni konvektivni sustav se kreče veoma brzo (50 do 70 km /h) tako da oko 6 sati (istina dosta oslabljen bez tučonosnih stanica, ali uz jaki vjetar) ulazi na područje RH. Poslije 9 sati se raspada.
Tko je to pratio iz prognostičke službe ? (kako sam već ranije u tekstovima spomenuo da oni nemaju 24 – satno dežurstvo). Valjda ja koji ne može spavati, ali i OT (obrana od tuče) ga ima, no istina reducirano prema prognozi vremena i famoznom DA/NE obrascu koji producira ista ta prognostička služba.
Znači ta služba određuje kako će OT raditi. Prognoza od 20 sati 11.7 do 8 sati ujutro 12.7. 2023. godine, bila je za sve centre NE. To znači nitko do 8 sati ujutro ne radi (ekipe na radarskim centrima i dežurni meteorolog za OT), jer je ravnateljstvo DHMZ-a, već ionako devastiranu OT, odlučilo da ne plaća djelatnicima u takvim situacijama noćni rad, pa čak i prekovremene sate, budući da dva djelatnika uz pomoć jednog umirovljenika moraju pokriti 30 dana u mjesecu (krši se kolektivni ugovor i Zakon o radu).
U Sloveniji je taj sustav imao jače konvektivne stanice do 55 dbz reflektivnosti, pa je bilo potrebno uključiti prizemne generatora na zapadnim centrima najkasnije u 5 sati, no iz navedenih razloga to nije učinjeno, jer se tu noć ne radi.

Prognoza izdana: 11. srpnja 2023. 13:22:11
Prognoza za potrebe obrane od tuče za danas od 20 h do sutra u 8 h
Opis sinoptičke situacije: Po visini stražnja strana grebena, prizemno anticiklona.
Vremenska prognoza: Malo do umjereno oblačno, još u prvom dijelu noći uz malu vjerojatnost za poneki lokalni pljusak ili malo kiše, uglavnom na sjeverozapadu. Vjetar većinom slab.
Vjerojatnost grmljavine/tuče: mala za grmljavinu/ nema

Početak konvektivnih procesa: nastavak popodnevnih
Radarski centar Konvektivni procesi
Puntijarka NE
Varaždin NE
Trema NE
Stružec NE
Bilogora NE
Gorice NE
Osijek NE
Gradište NE

Izgledi vremena za iduća 3 dana
Sutra će prevladavati sunčano, no mjestimice popodne i navečer može pasti poneki pljusak ili malo kiše, ponajprije na sjeverozapadu zemlje. U četvrtak promjenjivo, u drugom dijelu dana uz pljuskove i grmljavinu, lokalno i izraženije, a prema kraju dana i u noći na petak moguće je i grmljavinsko nevrijeme. U petak postupno stabilnije i sunčanije.
Prognoza izdana: 12. srpnja 2023. 06:23:31
Prognoza za potrebe obrane od tuče za danas od 8 h do 20 h
Opis sinoptičke situacije: U polju smo izjednačenog i malo povišenog tlaka zraka, os grebena ide istočnije a sa sjeverozapada stiže vlaga kao dio raspadajuće hladne fronte. Uvjeti za nestabilnosti postoje osobito na zapadu, većrano jutro gdje sustav prelazi iz Italije preko Slovenije, sredinom dana slabog razvoja može biti izolirano i na krajnjem istoku a krajem razdoblja i navečer opet raste vjerojatnost za nestabilnosti na sjeveru i manjim dijelom zapadu.

Vremenska prognoza: Većinom sunčano i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Ujutro će lokalno izraženih pljuskova praćenih grmljavinom na zapadu, navečer su mogući i na sjeveru.
Vjerojatnost grmljavine/tuče: Grmljavina: velika Tuča: mala i umjerena
Početak konvektivnih procesa: ujutro pa opet navečer
Radarski centar Konvektivni procesi
Puntijarka DA
Varaždin DA
Trema DA
Stružec NE
Bilogora NE
Gorice NE
Osijek DA
Gradište DA

Nakon sat vremena ova jutarnja prognoza se mijenja i svi radarski centri dobivaju DA (kada više nije bilo ničega tučoopasnog i sustav se raspadao, a i poslijepodne, baš nešto i nema konvekcije, radarski je vedro). I to je bolje, kada je nešto prognozirano, a ne desi se, nego obratno kako je bilo.

Prognoza izdana: 12. srpnja 2023. 07:25:25
Prognoza za potrebe obrane od tuče za danas od 8 h do 20 h
Opis sinoptičke situacije: U polju smo izjednačenog i malo povišenog tlaka zraka, os grebena ide istočnije a sa sjeverozapada stiže vlaga kao dio raspadajuće hladne fronte. Uvjeti za nestabilnosti postoje osobito na zapadu već
rano jutro gdje sustav prelazi iz Italije preko Slovenije, sredinom dana slabog razboja može biti izolirano i na krajnjem istoku a krajem razdoblja i navečer opet raste vjerojatnost za nestabilnosti na sjeveru i manjim dijelom zapadu.
Vremenska prognoza: Većinom sunčano i vrlo vruće, ali ne i posve stabilno. Ujutro će lokalno izraženih pljuskova praćenih grmljavinom na zapadu, navečer su mogući i na sjeveru.
Vjerojatnost grmljavine/tuče: Grmljavina: velika Tuča: mala i umjerena
Početak konvektivnih procesa: ujutro pa opet navečer
Radarski centar Konvektivni procesi
Puntijarka DA
Varaždin DA
Trema DA
Stružec DA
Bilogora DA
Gorice DA
Osijek DA
Gradište DA

To je samo dokaz da se ne možemo držati prognostičkih modela, jer priroda je u nekim situacijama nepredvidiva (pogotove Alpe već godinama kao veća orografska prepreka, predstavljaju problem prognostičkoj službi), a operater u takvim situacijama za radarom, 24 sata je nezamjenjiv. I što da je ovo jutro pala tuča, a mreža generatora nije uključivana samo radi jednog velikog NE, zato što se baš nekome tako htjelo !! Vjerojatno ništa ne bi bilo. Sve više se borim protiv vjetrenjača, sada su to vjetroturbine, ali i one se kvare. Na primjer meteogram model za 12.7.2023. za Maksimir u 11 sati daje temperaturu od 31 stupanj, a Maksimir u tom terminu mjeri 23 stupnja (ECMWF ili ALADIN).

Screenshot_20230713-075707_Microsoft 365 (Office)
Evo jedne slike pojava od toga datuma u zapadnoj Europi. Sve ovo što vidite zeleno (trokuti i krugovi su pojave tuče i jake oborine), a žuto (slično slovu V) su pojave olujnog vjetra. Vidi se da ova žuta rubna linija za pojavu grmljavine zahvata dio zapadnog područja RH.

To je samo jedan od modela za prognozu potencijalnih oluja.
A možda se uzaludno mučimo, ako geoinjženjering na priznaje sve do sada korištene modele, nego radi po svome (njihovom) !! Inače i ove noći 13.7.2023. se ponavlja isti scenario, ali sa premještanjem nešto sjevernije od prethodnog dana. Poslije ponoći kreće novi paket konvekcije i tijekom ranog jutra zahvata Sloveniju, te rubno Međimurje i Varaždin, glavninom u Austriji i Mađarskoj. Oblaci su puno jači nego jučer (i do 65 dbz jačine).

Screenshot_20230713-075722_Microsoft 365 (Office)

Na kraju da li ima razlike između gore navedenog starog naslova (koji je postao već mantra) i ovog novog niže napisanog?
„Postojeća prognostička služba je neučinkovita, neisplativa i potencijalno štetna i opasna za okoliš, imovinu i ljude“
Gdje su ta često spominjana „rana upozorenja“ i spomenuti „nowcasting“ (prognoza neposrednog razvoja vremena) ?!

Izvor. meteo.hr

https://www.estofex.org/

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/oluja-je-jutros-sve-iznenadila-meteorolozi-isticu-za-ovakve-situacije-potreban-je-nowcasting-foto-20230712
Gerber Zorislav

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal