Poziv Matici Hrvatskoj i HAZU iz Društva A.G. Matoš oko rodne kuće A.G. Matoša

0
1157

Izjava o izjavi

 

 

Tovarnik, 13. srpnja 2023. – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska objavile su 5. srpnja 2023. zajedničku izjavu s naslovom „Nastavak srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost“.

 

Naša krvava iskustva s razornim učincima i posljedicama srpsko-crnogorske agresije na Hrvatsku prije trideset godina  progonstvo, logori, silovanja, ubojstva… – obvezuju nas da kažemo da nikakve izjave, koliko god dobrohotne bile, ne će zaustaviti srpski imperijalizam u agresiji na nas Hrvate, našu državu Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost.

 

Pa ipak, izjavu dviju hrvatskih ustanova pozdravljamo, osobito s obzirom na dio u kojem se poziva na „pojačanu skrb o hrvatskom jeziku i književnoj baštini“.

 

Stoga pozivamo Maticu hrvatsku da najzad okonča dva desetljeća dugu klevetničko-sudbenu agresiju na Tovarnik, Matoševu rodnu kuću i njezine graditelje, hrvatske branitelje, koji su se s oružjem u ruci digli protiv srbijanskih lingvista, kad su oni, vireći iz jugo tenkova, pokušali mijenjati granice hrvatskog jezika.

 

Također od Matice hrvatske očekujemo da napokon odustane od jalovih opravdavanja treće po redu sudske zapljene Pjesnikove rodne kuće. Nema i ne može biti opravdanja za ponižavanje Matoša i hrvatske književnosti.

 

Inače, nasuprot kolegijalnom tonu hrvatskih književnika i akademika, mi smo duboko uvjereni da među srpskim lingvistima od digniteta nema nikoga tko kao svoju ne prihvaća politiku ‘srpskog svijeta’, kao što je i nezamislivo da među njima postoji jedan jedini koji bi za bilo što na svijetu ponizio srpstvo, srpsku kulturu i državu, recimo, stavljanjem na bubanj rodne kuće Vuka Stefanovića Karadžića.

 

Nije teško zamisliti kako potpisnici srbističkih pamfleta, među kojima je i Matica srpska, doživljavaju Maticu hrvatsku koja se na besprimjerno sramotan način odriče najhrvatskijega i najeuropejskijeg hrvatskog književnika i njegova doma (koji je, da sramota bude veća, bio u Matičinu vlasništvu).

 

Najbolji odgovor vjekovnim srbijanskim osvajačkim nastojanjima na štetu Hrvata i hrvatskih zemalja, jest konkretna skrb o hrvatskom jeziku i hrvatskoj književnoj baštini, u kojoj hrvatska književnost Dubrovnika zauzima posebno dragocjeno mjesto.

 

U to ime pozivamo sve relevantne ustanove i pojedince iz Hrvatske i dijaspore, posebice Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti, Maticu hrvatsku i Društvo hrvatskih književnika, da u zajedništvu s nama i uz Božji blagoslov što prije dovršimo i svim ljubiteljima književnosti otvorimo dom Antuna Gustava Matoša u Tovarniku, kao trajno susretište svih ljudi žednih ljepote i istine.

 

 

Željko Anić, predsjednik

Društva Antuna Gustava Matoša

 

_________________________________________________

 

Društvo Antuna Gustava Matoša

32249 Tovarnik, Ivana Burika 9

 

OIB 43064056585, MB 1959280

IBAN: HR7923400091110187281; SWIFT (BIC): PBZGHR2X

 

E-mail: [email protected]

Facebook: MatosTovarnik

Telefon: +385 98 1946939; Telefaks: +385 32 524900