Intervju: ‘NEMA MIRA ZA VELIKOG ANTUNA GUSTAVA MATOŠA!’

0
1180

NEMA MIRA ZA VELIKOG ANTUNA GUSTAVA MATOŠA!

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
Piše: mr.sc. Arna Šebalj

Prije mjesec dana, u sjeni nastavka ovršnog postupka Matice hrvatske nad pjesnikovom rodnom kućom, Tovarnik je obilježio 150. obljetnicu rođenja Antuna Gustava Matoša. To je bio povod za razgovor s gospodinom Anđelkom Dobročincem, načelnikom Općine Tovarnik.

Zahvaljujemo načelniku Anđelku Dobročincu na ljubaznosti kao i kod prethodnog intervjua.

https://www.hop.com.hr/2022/11/05/stize-li-mir-za-velikog-an…

slika 1

Arna Šebalj: Jeste li pročitali jučerašnju izjavu Društva Antuna Gustava Matoša o izjavi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Matice hrvatske o nastavku srpske jezične i kulturne agresije na Hrvatsku, hrvatski jezik i književnost.

 

Anđelko Dobročinac: Nisam je stigao pročitati.

 

Arna Šebalj: Kako je Tovarnik obilježio 150. obljetnicu rođenja Antuna Gustava Matoša, je li za tu veliku prigodu Matoševa rodna kuća konačno završena?

 

Anđelko Dobročinac: Nažalost, rodna kuća našeg najpoznatijeg sumještatina nije dovršena. Da budem iskren, nije se ništa pomaknulo s mrtve točke od našeg posljednjeg razgovora.

U povodu 150. obljetnice Matoševa rođenja, u organizaciji Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskoga, Općine Tovarnik, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Fondacije Matoš iz Beograda i naše Osnovne škole „Antun Gustav Matoš“, u Tovarniku su otvoreni 7. Dani Antuna Gustava Matoša.

Općina Tovarnik je prošle godine, na inicijativu Ogranka Društva hrvatskih književnika slavonsko-baranjsko-srijemskoga, raspisala natječaj za najbolju kratku priču nadahnutu životom i djelima Antuna Gustava Matoša. U Tovarniku su dodijeljene nagrade za tri najbolje priče. Pored toga, predstavljeno je novo izdanje prve Matoševe knjige „Iverje“ te knjiga njegovih pjesama „Domovini iz tuđine“.

Ovogodišnji program Matoševih dana najavljen je u Kaćmaru, rodnom mjestu Matoševa djeda Grgura, koje se nalazi u mađarskom dijelu Bačke.

Matoševim danima tako smo povezali Tovarnik, Kaćmar, Plavnu, Beograd i Zagreb gdje je održan završni program u Društvu hrvatskih književnika.

Nadam se da će jednoga dana, kad razum prevlada, Matoševi dani biti održavani u njegovoj rodnoj kući.

 

Arna Šebalj: Jeste li s Maticom hrvatskom potpisali ugovor o darovanju njezinih potraživanja od Društva Antuna Gustava Matoša Općini Tovarnik?

 

Anđelko Dobročinac: Matica se odrekla svojih potraživanja u korist Općine Tovarnik i tako pokazala dobru volju za završetkom sudskog procesa. Ja tu odluku pozdravljam kao hvale vrijedanu.

Međutim, nismo potpisali sporazum zbog puno nedorečenosti, a odluku o tome može donijeti Općinsko vijeće. Mi ne znamo kolika je trenutna vrijednost Matoševe rodne kuće. Zadnja procjena vrijednosti nije relavantna. Novu procjenu trebaju izraditi vještaci ovlašteni za procjenu vrijednosti kulturnih dobara. Nadalje, Općina nije u mogućnosti rezervirati nekoliko milijuna kuna u proračunu za kupnju te nekretnine, jer ne znamo kakav će biti ishod ovršnog postupka.

 

Arna Šebalj: Što mislite o televizijskoj izjavi predsjednika Matice hrvatske Mire Gavrana kojom je optužio Društvo Antuna Gustava Matoša za pronevjeru osam i pol milijuna kuna državnog novca?

 

Anđelko Dobročinac: Ja sam o tome razgovarao s gospodinom Gavranom. Nisam stekao dojam da je htio gospodina Željka Anića i Društvo Antuna Gustava Matoša prikazati kao pronevjeritelje, nego je samo želio ukazati na veliki nesrazmjer novca uloženog u izgradnju spome-kuće i u ovršnom postupku procjenjene vrijednosti.

Mislim da nema smisla o tome razgovarati, ako netko ima sumnju u nešto neka to prijavi.

 

Arna Šebalj: Jeste li razgovarali s predstavnicima Društva Antuna Gustava Matoša, ako jeste, što ste dogovorili?

 

Anđelko Dobročinac: Imao sam sastanak s predstavnicima Društva na kojem su bili i članovi Općinskog vijeća i Odbora za kulturu. Meni su poslije sastanka članovi Općinskog vijeća i Odbora za kulturu rekli da oni više ne žele razgovarati s Društvom Antuna Gustava Matoša, jer ih Društvo potcjenjuje i smatra nevažnima. Nismo dobili prijedlog na koji bi način oni riješili spor s Maticom hrvatskom. Njima bi bilo najjednostavnije da im Općina riješi financijske probleme, a mi za to nemamo mogućnosti.

 

Arna Šebalj: Namjeravate li što poduzeli da se iz ove situacije izađe na miran način?

 

Anđelko Dobročinac: Ne znam kakva je trenutna situacija u sporu Matice i Društva. Bilo je govora da je Matica hrvatska odustala od postupka, pa smo potom saznali da je postupak nastavljen. Budući da se Matica hrvatska odrekla potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša, ja sam mislio da će odustati i od ovršnog postupka, što bi značilo da će Matoševa kuća pripasti Općini Tovarnik. Međutim, Društvo Antuna Gustava Matoša ne želi nekom drugom prepustiti tu nekretninu.

Dođe li do nekih novih okolnosti sigurno ćemo sjesti i razgovarati.

 

Arna Šebalj: Ima li Društvo Antuna Gustava Matoša podršku Općine Tovarnik?

 

Anđelko Dobročinac: Društvo može imati podršku Općine ako želi raditi. Prošle godine smo potpisali ugovor o ustupanju podataka o projektu spomen-kuće za interaktivni pult ispred Matoševe rodne kuće.

Mislim da sam dokazao da Društvo ima podršku Općine. Podržavam i cijenim projekt uređenja Matoševe spomen-kuće, ali pri tom ne želim kršiti zakon i ulaziti u sukob s pojedinim ustanovama, ministarstvima i županijom. Mi ovisimo o njihovoj pomoći. Nismo dovoljno bogati da možemo raditi što hoćemo.

 

Arna Šebalj: Hoće li se Općina Tovarnik uključiti u treću po redu ovršnu prodaju Matoševe rodne kuće?

 

Anđelko Dobročinac: Mi nismo stranka u postupku. Bude li procjena vrijednosti Matoševe rodne kuće takva da je Općina može kupiti, normalno je da ćemo je kupiti i nastaviti s radom na projektu.

Dakle, ako ćemo tako riješiti problem Matoševe kuće, Općina Tovarnik će se uključiti u ovršni postupak. U tom slučaju mi ne ćemo biti oni koji opstruiraju projekt.

 

Arna Šebalj: Što Općina Tovarnik želi postići svrstavanjem uz Maticu hrvatsku protiv Društva Antuna Gustava Matoša?

Slika 3 za intervju nacelnika 17 07 2023

Anđelko Dobročinac: Ne želim se zamjerati svojim sumještanima, ja samo gledam tko želi a tko ne želi završetak spomen-kuće. Problem je velik, to je činjenica. Matica hrvatska i Društvo Antuna Gustava Matoša su podjednako krivi za ovu situaciju. Mi želimo riješiti taj problem ako za to postoji mogućnost. Pri tom, ponavljam, ni s kim ne želimo ulaziti u sukob.

Nama je cilj staviti rodnu kuću Antuna Gustava Matoša u funkciju onako kako je to zamišljeno.

Meni odobno smeta stalno potenciranje sukoba. Svaki problem se može riješiti za pet minuta ako za to ima volje. Nakon više od pola godine od sastanka s članovima Društva Antuna Gustava Matoša, došli smo do zaključka da to netko ne želi.

Općina Tovarnik nije problem, mi problem nismo željeli, mi problem nismo stvorili – mi problem želimo riješiti.

 

Arna Šebalj: Gospodine načelniče, zahvaljujem Vam na ljubaznoj susretljivosti i odgovorima.

 

Anđelko Dobročinac: Hvala i Vama.

 

 HOP

 

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal