STIŽE LI MIR ZA VELIKOG ANTUNA GUSTAVA MATOŠA?

0
2552
mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
Piše: mr.sc. Arna Šebalj

Sljedeće godine Hrvatska će obilježiti 150. obljetnicu rođenja Antuna Gustava Matoša. Tim povodom je Matica hrvatska iz Zagreba odlučila na neobičan način okončati dva desetljeća dugi spor s Društvom Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika. To je pretprošli tjedan bila jedna od važnijih vijesti u medijima.

IMG-20221105-WA0001

S tim u vezi, Portal Hop obavio je razgovor s gospodinom Anđelkom Dobročincem, načelnikom Općine Tovarnik.

 Screenshot_20221105-114703_Google

Arna Šebalj: Jeste li zadovoljni odlukom Matice hrvatske, po kojoj se ona odrekla svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša u korist Općine Tovarnik i književnika Antuna Gustava Matoša?

Anđelko Dobročinac: Pozdravljam tu odluku Matice hrvatske jer, po mome mišljenju, predstavlja pomak u rješavanju tog problema. Predsjednik Matice hrvatske je izašao s tim prijedlogom o kojem mi još ne znamo što točno znači. Ugovor o tome još nije potpisan.

Arna Šebalj: Znadete li kad će Matica hrvatska na račun Općine Tovarnik uplatiti 1.500.000,00 kn, koliko potražuje od Društva Antuna Gustava Matoša?

 Matoseva kuca i kulturni centar pogled iz zraka 28

Anđelko Dobročinac: Nije u pitanju nikakva uplata. Svima je to jasno, i meni i vijećnicima. Matica se odriče svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša u korist Općine Tovarnik, a time još ništa nije riješeno. Na nama je, Općini Tovarnik i Društvu Antuna Gustava Matoša, da odlučimo hoćemo li se sporiti ili postići dogovor i taj problem riješiti. Društvo i Općina mogu sjesti i dogovoriti se za pet minuta. ako za to postoji volja i interes. Na nama je, dakle, da pokažemo dobru volju i izađemo iz ove situacije.

 Screenshot_20221105-114744_Google

Arna Šebalj: Znači li to da je Društvo Antuna Gustava Matoša Općini Tovarnik dužno 1.500.000,00 kn?

Anđelko Dobročinac: Da budem iskren, ne znam o kolikim se iznosima radi. Praktički ispada da bi dug Društva Antuna Gustava Matoša prema Matici hrvatskoj sada trebala potraživati Općina Tovarnik. Ja sam predstavniku Društva Antuna Gustava Matoša rekao da mi ne želimo nastaviti prisilnu naplatu duga. Općina Tovarnik želi na miran način tu priču jednom zauvijek završili, tako da svi budu zadovoljni.

Arna Šebalj: Hoćete li, radi naplate duga od Društva Antuna Gustava Matoša, staviti na bubanj Matoševu rodnu kuću u čiju izgradnju, koliko je poznato, Općina Tovarnik nije uložila ni jednu kunu?

Anđelko Dobročinac: Vjerujem da do toga neće doći. Staviti Matoševu kuću na bubanj, kako je to učinila Matica hrvatske, svakako nije cilj Općine Tovarnik. To bi bila sramota, za mene bi to bila sramota. Do toga može doći samo ako Društvo Antuna Gustava Matoša bude na tome inzistiralo. Ne znam je li i koliko Općina Tovarnik uložila u izgradnju. Sve što je sagrađeno izgradili su građani Republike Hrvatske, sredstvima svih nas.

Arna Šebalj: Što ćete učiniti s dobivenim novcem od eventualne ovršne prodaje Matoševe rodne kuće ako je, kojim slučajem, kupi netko nezainteresiran da je uredi kao Matošev muzej i knjižnicu? Jeste li o tome razmišljali?

Anđelko Dobročinac: O tako važnim pitanjima odluke donosi Općinsko vijeće.

 Screenshot_20221105-114609_Google

Arna Šebalj: Postoji li mogućnost da Općina Tovarnik odustane od svojih potraživanja prema Društvu Antuna Gustava Matoša, kako bi se izbjegao nastavak sramotne ovrhe te u miru, bez sudskih i inih sporova, obilježila 150. godišnjica Matoševa rođenja?

Anđelko Dobročinac: To je moja namjera. Uputio sam poziv svima, Društvu Antuna Gustava Matoša, Matici hrvatskoj, Vukovarsko-srijemskoj županiji i Ministarstvu kulture, da taj problem riješimo kako bi se projekt izgradnje Matoševe spomen-kuće što prije realizirao. To bi nam omogućilo da razvijemo kulturno-turistički potencijal koji taj projekt ima.

Arna Šebalj: Planira li Općina Tovarnik dati svoj konkretni doprinos završetku izgradnje Matoševe spomen-kuće u cilju kulturno-turističkog razvoja Tovarnika, koji mu je Matica hrvatska u proteklih desetak godina uskratila?

Anđelko Dobročinac: Ne bih sada o tome tko je što i kome uskratio. Ja i Općinsko vijeće želimo da se to što prije završi. Mi ćemo se truditi da, iako imamo ograničene financijske mogućnosti, stvorimo neke dodatne prihode kako bismo ih uložiti u završetak izgradnje. Naravno, mi u tom smislu očekujemo pomoć Vukovarsko-srijemske županije i Ministarstva kulture. Ja i Općinsko vijeće želimo taj projekt ostvariti bez fige u džepu. Svjestan sam da to može završiti u krivom smjeru i da ponuđeno rješenje Matice hrvatske nije potpuno. Ono je samo pokazatelj dobre volje i daleko je od završetka problema. Ipak se nadam, da ćemo nagodinu razgovarati u veselijim tonovima o tome kako je sve ipak lijepo završilo.

Arna Šebalj: Gospodine načelniče, zahvaljujem Vam na susretljivosti i ljubaznosti. Iskreno se nadam da ćemo se uskoro vidjeti u Matoševu domu u Tovarniku.

Anđelko Dobročinac: Molim lijepo.

 

 

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal