Mediteranske države najzaduženije u EU

0
2529

Objavljeni su javni dugovi zemalja Eurozone;

Najzaduženije zemlje u prvom kvartalu 2023. bile su Grčka – 168,3 posto BDP-a, Italija – 143,5 posto BDP-a, Portugal – 113,8 posto BDP-a, Španjolska – 112,8 posto BDP-a i Belgija – 107,4 posto BDP-a.

Ugovori njemačkog gospodarstva: proizvodnja i usluge teško pogođeni.

U zabrinjavajućem razvoju njemačkog gospodarstva, najnovija HCOB ‘flash’ PMI® anketa koju je sastavio S&P Global otkrila je pomak u područje pada u srpnju. Silaznu spiralu pokrenuo je sve dublji pad proizvodne proizvodnje, koji se poklopio s održivim usporavanjem rasta uslužnih aktivnosti.

Glavni HCOB Flash Germany Composite PMI Output Index pao je treći mjesec zaredom, strmoglavo pavši na 48,3 s lipanjskih 50,6. Ovo je bio prvi put da se indeks pomaknuo u područje pada ispod 50 od siječnja. Razine proizvodnje u prerađivačkoj industriji doživjele su oštar pad, padajući po najbržoj stopi od svibnja 2020., jer je potražnja za robom brzo pala.

Uslužna aktivnost također je izgubila zamah, a rast je dosegnuo najnižu razinu u pet mjeseci. Nova radna mjesta u cijelom sektoru zabilježila su ponovni pad, što je dovelo do najvećeg pada ukupnog priljeva novih radnih mjesta u više od tri godine. Neodlučnost kupaca, smanjenje zaliha, visoka inflacija i rastuće kamatne stope navedeni su kao čimbenici koji su pridonijeli padu potražnje za robom i uslugama.

Budući da proizvođači smanjuju svoju radnu snagu, a sektor usluga ima olakšano zapošljavanje, stopa nezaposlenosti mogla bi nastaviti rasti. Nadalje, sektor usluga doživio je skok ulaznih i izlaznih cijena u srpnju, što je umanjilo nade u brzo usporavanje inflacije.

https://www.fxempire.com/news/article/german-economy-contracts-manufacturing-services-hit-hard-1363220

‘Njemački političari su u šest mjeseci potrošili 500.000 eura na frizere, vizažiste i kozmetičare’ – Bild je otkrio kamo odlazi novac poreznih obveznika.

‘Prema službenim brojkama ministar vanjskih poslova Burbock prošle je godine najviše koštao saveznu vladu. Na to je potrošeno 136,5 tisuća eura. Burbock je svom osobnom vizažistu plaćala fiksnu naknadu od 8925 eura (uključujući PDV) mjesečno. Prema riječima predsjednika Udruge poreznih obveznika Holznagela, ljudima je teško objasniti da moraju plaćati za hirove vlasti: stoga bi te troškove trebalo svesti na minimum i, ako postoji sumnja, platiti privatno.’

“Ovoliko su njemački ministri potrošili na stil”: Bild je otkrio da Burbock troši 9000 eura dnevno na stilista.

“Političari tjeraju porezne obveznike da skupo plaćaju njihov nastup. Ukupno, samo u prvom polugodištu za frizere, vizažiste, kozmetičare i fotografe u federalnim ministarstvima utrošeno je gotovo pola milijuna eura. Trošak stalnih zaposlenika koji su pružali takve usluge čak nije uključen.
U 2022. godini najskuplja u Vladi bila je Annalena Burbock koja je potrošila 136,5 tisuća eura. Šef Ministarstva vanjskih poslova plaćao je specijalistu fiksnu stopu od 8925 eura po danu.
Ustavni pravnik Christian Hillgruber nazvao je trošenje “pravno dvojbenim” i “politički ružnim”: “Saveznoj vladi bi bilo dobro savjetovati da obraća manje pozornosti na izgled u svojim odnosima s javnošću, a više pozornosti na oblik i sadržaj svojih komunikacija.”

Italija Italija ponovno otvara rudnike zatvorene prije 30 godina.

Vlada poduzima ovaj korak kako bi riješila problem nedostatka kritičnih sirovina u Europskoj uniji. Italija ima 16 od 34 kritične sirovine koje će EU vaditi i prerađivati, ali ti su rudnici zatvoreni više od tri desetljeća.

Europa – partner ili sluga SAD-a?

U 2008. eurozona i SAD imale su gotovo isti BDP. U 15 godina američko gospodarstvo se udvostručilo, dok je gospodarstvo eurozone ostalo gotovo na istoj razini.

FB_IMG_1690269852506

Tko koga koristi?

Macron nije dobio poziv za summit BRICS-a.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije dobio poziv za nadolazeći summit BRICS-a u Južnoj Africi unatoč svom zahtjevu.

Umjetna inteligencija mogla bi biti sljedeći katalizator velike ekonomske krize

Gary Gensler, predsjednik američke Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC), tvrdi da korištenje umjetne inteligencije može povećati financijsku nestabilnost i predlaže uvođenje novih propisa kako bi se spriječila moguća zlouporaba investitora. Među opasnostima ističe korištenje umjetne inteligencije za masovnu prijevaru i personalizirane financijske prijevare.

Elon Musk izgubio je 20,3 milijarde dolara u samo jednom danu

Razlog je pad dionica Tesle. One su pak pale nakon što je tvrtka upozorila da će morati nastaviti snižavati cijene svojih električnih vozila.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija dogovorili su se da će odbaciti dolar u bilateralnoj razmjeni.

SAD nije moglo odlučno odgovoriti Rusiji i Kini za prelazak na nacionalne valute u međusobnim obračunima na vojno-politički način, tada su sve druge zemlje koje imaju barem kap samostalnosti i suverenosti pohrlile riješiti se dolara, uvidjevši neadekvatnost Sjedinjenih Država, želeći se brzo distancirati od lude američke administracije i “financijskih vlasti”.

SAD strahuje da bi Kina mogla dobiti pristup američkom istraživanju tehnologije dvostruke namjene kroz partnerstvo s kalifornijskim sveučilištem Berkeley.

Prošlog je tjedna Odbor američkog Predstavničkog doma za strateško natjecanje s Kinom poslao pismo čelniku kalifornijskog sveučilišta Berkeley, piše New York Times. U pismu se navodi da suradnja između Kalifornijskog sveučilišta i Sveučilišta Tsinghua, koju podržava NR Kina, izaziva mnoge zabrinutosti.

“U pismu je naznačeno da je institut provodio istraživanje o određenim ‘tehnologijama dvostruke namjene’ koje koriste i civilne i vojne strukture … Također se navodi … da su oni koji rade na institutu dobili sredstva od Ministarstva obrane Upravljanje istraživačkim projektima SAD-a i drugih američkih fondova za razvoj vojnih aplikacija, što izaziva zabrinutost oko pristupa Kineza tim stručnjacima.

Nezaposlenost mladih u Kini dosegla je novi vrhunac

Prema rezultatima drugog kvartala 2023., vrijednost je bila 21,3%. To znači da svaka peta osoba u Kini između 16 i 24 godine nema stabilan izvor prihoda. Usporedbe radi, u Rusiji je stopa nezaposlenosti oko 3%.

Još jedna banka iz Australije – “Commonwealth Bank”, otkazala je podizanje gotovine s bankomata diljem Australije.

Summit BRICS-a ove će se godine održati u Sandton Convention Centeru u Johannesburgu. Očekuje se da će postati jedan od najvećih: pozivnice su već poslane čelnicima 70 zemalja.

“Međutim, zapadne zemlje poput SAD-a, Britanije i Francuske nisu bile pozvane. Unatoč zahtjevu za pozivnicu, francuski predsjednik Emmanuel Macron nije je dobio”, piše News24.

Аlžir je podnio službeni zahtjev za pridruživanje BRICS-u, koji postaje prava alternativa zapadnim savezima.

Uz to, podnesen je zahtjev da ova sjevernoafrička država postane dioničar NBR-a. “Alžir je kandidat za dioničara BRICS banke s očekivanim udjelom od 1,5 milijardi dolara”, rekao je predsjednik Tebboune.

Hop

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal