BionTech i Pfizer smanjili dobit i istraživanja nakon PLANDEMIJE

0
1316

Njemačka biotehnološka tvrtka BionTech (BioNTech), koja je stvorila prvo i najčešće korišteno mRNA cjepivo protiv COVID-19, rekla je da će smanjiti svoj proračun za razvoj novih lijekova zbog pada prihoda od injekcija protiv koronavirusa.
Prihodi su u drugom tromjesečju pali na 167,7 milijuna eura s 3,2 milijarde eura godinu ranije, izvijestio je Reuters.
Prošlog je tjedna partner tvrtke u proizvodnji cjepiva, Pfizer, također izvijestio o padu dobiti i mogućem smanjenju troškova razvoja.

S određenom nesigurnošću na liniji prihoda, pažljivo pratimo naše troškove pregledom naše baze troškova,” rekao je financijski direktor Jens Holstein, dodajući da je ambicija Biontecha postati tvrtka koja razvija terapije za borbu protiv onkologije i zaraznih bolesti. ostaje nepromijenjena.
Tvrtka je priopćila da je smanjila svoj planirani proračun za istraživanje i razvoj za ovu godinu na između 2 milijarde i 2,2 milijarde eura, što je pad s prethodno planiranih 2,4 milijarde na 2,6 milijardi eura, kako je ranije predviđeno.

Potrošnja za istraživanje i razvoj prošle je godine iznosila 1,54 milijarde eura.
U nastojanju da proširi svoj rad na liječenju raka i cjepivima protiv infekcija kao što su tuberkuloza i herpes zoster, tvrtka je angažirala znanstvenike, pokrenula skuplja ispitivanja u kasnoj fazi i sklopila niz poslova.

Biontech je potvrdio da očekuje da će njegov prihod od cjepiva protiv COVID-19 dosegnuti oko 5 milijardi eura u 2023., što je pad u odnosu na 17,2 milijarde eura prošle godine. Tvrtka očekuje da će se prodaja povećati na jesen zbog početka kampanje cijepljenja protiv bolesti .
Novo, kako kažu prilagođeno “cjepivo”, koje će ciljati na Omicronovu podvarijantu XBB.1.5, bit će dostupno od rujna ako Pfizer/Biontech dobije odobrenje regulatora za lijekove.

Igor Drenjančević

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal