NEUČINKOVIT: Koliko je milijuna eura građane koštao program za „rano upozorenje“ u svezi vremenskih nepogoda?

0
3347

ŠEFICA DHMZ-A: Objavljeno: Piše: Boris Orešić 10. kolovoz 2023. 16:56

Žena koja odlučuje o slanju SMS upozorenja: ‘Ono što se dogodilo 19. srpnja me šokiralo, mogli smo to i drugačije…‘
„Ja odlučujem o slanju SMS poruka upozorenja građanima“
„Sustav ranog uzbuđivanja još nije potpuno operativan. Testiran je početkom lipnja, a imat ćemo ga od sredine kolovoza“
Što se tiče komunikacije s javnošću, možda smo mogli to i drugačije napraviti, poboljšati. Iz toga smo svi nešto naučili, ističe Branka Ivančan-Picek

Građani bi se trebali ponašati po našim preporukama (budite odgovorni – već poznato)
Iako se meteorologijom bavi već 44 godine, otkako je 1979. godine prvi put došla u Državni hidrometeorološki razvod (DHMZ), njegova glavna ravnateljica dr. sc. Branka Ivančan-Picek priznaje da je i dan-danas vrijeme može iznenaditi. Jedna od takvih situacija bila je oluja koja je protutnjila Hrvatskom 19. srpnja i odnijela nekoliko ljudskih života, ali i ostavila velike štete posebno u Zagrebu i okolici i u Slavoniji, gdje je izmjerena brzina vjetra od 180 kilometara na sat. Takvo se nešto nije dogodilo, ističe ona, otkad postoje mjerenja u Hrvatskoj, od sredine 19. stoljeća. Ne čudi stoga da su oluje ovoga ljeta bile neugodno iznenađenje i za brojne građane.

A iznenađenje 18. na 19. kolovoza 2023. u Osječkoj regiji?

OSIJEČANI, JESTE LI PRIMILI SMS PORUKU 18.8.2023. GODINE, DA ĆE VAS U VEČERNJIM I NOĆNIM SATIMA ZAHVATITI NEVRIJEME SA VELIKOM KOLIČINOM OBORINE, TAKO DA SU NEKI DIJELOVI GRADA I OKOLICA PLIVALI (BILI POPLAVLJENI) ?
Jako nevrijeme sinoć u Slavoniji. Munje udarile u dvije farme, izbili požari
Hina
10:26, 19. kolovoza 2023.

Screenshot_20230821_153023_Microsoft 365 (Office)

OLUJNO nevrijeme praćeno jakom kišom i udarima gromova pogodilo je tijekom noći osječko područje, zbog čega su osječki vatrogasci imali brojne intervencije, dok su na đakovačkom području udari groma izazvali požare na dvije farme.
U osječkom Centru 112 izvijestili su kako su zaprimili preko 30 dojava o vodi u podrumima, zbog čega su na ispumpavanju angažirani osječka Javna vatrogasna postrojba i neka dobrovoljna vatrogasna društva. Vatrogasci su na terenu i stalno rade, ali za sada nema dojava o ozbiljnijim materijalnim štetama ni o ozlijeđenim osobama, napominju u Centru 112.
Osječko-baranjska policija u subotu je izvijestila kako su udari groma kasno sinoć zapalili bale sijena na farmama u Tomašancima i Marijancima, na đakovačkom području.
Na farmi u Tomašancima u petak oko 23:20 nakon udara munje došlo je do požara na balama sijena. Zapaljeno je oko 2500 bala, a požar su ugasili pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava Gorjani i Tomašanci. Gotovo istovremeno je nakon udara munje došlo do požara i na farmi u Marijancima, a tom se prilikom zapalilo oko tisuću bala sijena. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Marijanci, a slijedi očevid, ističu u policiji.
Nevrijeme koje je zahvatilo grad Osijek nočas, jaka kiša i grmljavinom, poplavila su podrumske prostorije. Vatrogasci: od jutra smo na terenu sa pumpama.
„Noćno nevrijeme u okolici Osijeka i Đakova – udari groma zapalili sijeno“ i slični naslovi su kolali medijima tih dana.
Neću iznositi čitav intervju kojeg imate u navedenom tjedniku, nego ću se osvrnuti na samo jedno pitanje iz Globusova intervjua sa šeficom DHMZ-a:
N: Može li se sat ili dva prije velike oluje reći da će se ona sigurno dogoditi na točno određenom mjestu?

BIP: Sat ili dva prije može. Tu nam jako pomažu meteorološki radari koji prate razvoj konvektivnih procesa i oblaka na nekom području i njihovu putanju kretanja.

Moj komentar: To znači radari prate, a gdje su ljudi (jedino ako nemaju AI za operatera) koji će upozoriti da oluja stiže. A što je u periodu od 19 sati uvečer do 5 sati ujutro, kada nema dežurnog prognostičara, jer im je takvo radno vrijeme (vole spavati). Ali Glavna izjavljuje da je ona zadužena za slanje poruka. Pa gdje je bila u toj noći?
Inače ti novi radari mogu mjeriti i količinu oborine, koja je prikazana na kompozitu RH. Ovakvi opaženi oblačni sustavi toga dana mogu dati 50 do 100 litara oborine u sat vremena.
Primjena meteoroloških radara
Moderni meteorološki radari nezaobilazan su instrument u današnjoj meteorologiji, a produkti meteoroloških radara nalaze višestruku primjenu u mnogim segmentima ljudskog djelovanja npr. u poljoprivredi, zračnom, pomorskom i cestovnom prometu, elektroprivredi, zaštiti od požara i poplava u prirodi… S obzirom na sve češće pojave izraženih meteoroloških ekstrema povezanih s velikom količinom oborine u vrlo kratkom vremenu (intenzivna oborina, bujične poplave), uloga radara postaje sve važnija. Pravovremenim otkrivanjem opasnih meteoroloških pojava te dostavljanjem upozorenja nadležnim službama za zaštitu i spašavanje i široj javnosti stvaraju se preduvjeti za pravovremeno i adekvatno djelovanje u sprečavanju gubitaka ljudskih života i velikih materijalnih šteta.
Meteorološki radari najnovije generacije (dvojno polarizirani Doppler radari) pružaju informacije o raznim meteorološkim pojavama na širokom području (operativnom dometu). Tako se uz podatke o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina dobivaju i informacije o očekivanom intenzitetu oborine na tlu, brzini i smjeru vjetra u slojevima atmosfere, akumuliranoj količini oborine na tlu za određeni period i područje, vrsti oborine (snijeg, susnježica, kiša, tuča) i druge korisne informacije. Na slici 8. dan je radarski prikaz akumulirane oborine tijekom 3 sata. Iz takvog radarskog produkta, koji se računa iz više uzastopnih radarskih mjerenja, jasno je vidljiva prostorna rasprostranjenost kao i količina oborine u definiranom periodu. Takav produkt vrlo je koristan za predviđanje eventualnih poplava, klimatološke analize i druge namjene.
Radari i vrlo kratkoročne prognoze
Vrlo široku i sve veću primjenu meteorološki radari imaju u detektiranju i predviđanju opasnih vremenskih pojava kao što su oluje, bujične poplave tornada i sl. To je posebno primjenjivo meteorolozima u izradi kratkoročnih vrlo preciznih prognoza (Nowcasting). Time se javnosti i službama za zaštitu i spašavanje daju neophodne i točne informacije, pa se može preventivno djelovati i spriječiti nastanak većih materijalnih šteta ili gubitak ljudskih života.
Izvadak iz dnevnika dežurnog meteorologa za obranu od tuče
18.08.2023. Prognoza: U polju smo malo povišenog tlaka sa slabim gradijentima. Sjevernije od Alpa premješta se tijekom dana slabo izražena hladna fronta. Po visini je termobarički greben malo istočnije od nas. Od sjeverozapada se preko Alpa do nas pruža plitka dolina s malo hladnijim i vlažnim zrakom. Većinom sunčano, ali nestabilno. Očekuje se od sredine dana umjeren, gdjegod i jak razvoj oblaka uz povećanu vjerojatnost za kratkotrajnu kišu te izolirane pljuskove s grmljavinom koji samo rijetko mogu biti izraženiji. Vjerojatnost grmljavine mala do umjerena, ponegdje velika, vjerojatnost tuče neznatna, ponegdje mala do umjerena. Početak konvektivnih procesa od sredine dana. Svi su DA.
Za noć, ponegdje umjeren i jak konvektivni razvoj oblaka uz povećanu vjerojatnost za lokalne pljuskove, moguće i grmljavinu i to posebno na krajnjem istoku. Konvekcija tijekom večeri, na krajnjem istoku i tijekom noći i jutra. RC-3, 5, 6 i 8 su DA.
Sutra, preksutra, većinom sunčano te vruće i sparno. Pljuskova može biti još uglavnom u popodnevnim satima u subotu i nedjelju i to ponajprije na istoku.
A jutros, šetaju nam od noći jezgrice po istoku, dan je konvektivan, nadamo se neopasan. Zato, kao uvijek na početku dežurstva, najlakše nam je prognozirati: čujemo se.
Prijepodne i sredinom dana ima konvekcije posvuda po sjevernoj Hrvatskoj i naokolo. Ima oblaka iz kojih pljušti, ali radari ih ne vide, kao u Zagrebu oko podneva. Većina konvekcije, koja zasad slabo grmi (Cumulus congestus), ide polako s juga preko Vojvodine i Podunavlja u Madžarsku. Ima poneki oblačak u Požeškoj kotlini. Zasad ne izgleda olujno, naravno, ne bih se volio prevarit.
15 je sati, oblaci malo porastu pa se ispadaju pa ništa, cijelo to jato od Posavine preko Požeške kotline na sjever do Madarske nije mi nešto za tučarski alarm. Zasad. Možda bi bilo pametno pripalit na sat-dva, ajd čujemo se, valjda nećemo morat. I po Sloveniji su jezgrice, te pak idu nizbrdo, prema jugu. Šta je ovo, vrteška neka?

Screenshot_20230821_153155_Microsoft 365 (Office)

Oko 18 sati kod Tuzle je gromada naoblake s crvenom jezgrom slijeva, no stvar se ne giba dinamično, pa valjda do Save neće. A i da hoće. Nije prošlo dugo, nije još 19 sati, ima jezgrica izvan terena, jedna-dvije unutar, sve prestaje.

Screenshot_20230821_153229_Microsoft 365 (Office)

Vraga, prognoza je pogodila, svaka čast, kao i Estofex (European Storm Forecast Experiment) koji nas upisuje u Zonu 1, jer od ponoći sve do jutra, preko Slavonije razvio se pravi ogromni grmljavinsko-kišni MCS (mezoskalni konvektivni sustav), s puno grmljavine, kiše i visokim jezgrama. Ne onako visokim i snažnim kakve su bile srpanjske, ali visokim preko 12 km, s dobrano crvenom nutrinom.
Leda nadamo se da nije bilo, najjači radarski odrazi nalaze se na zadnjem dijelu sustava, koji do 8 ujutro čitav seli sjevernije, širok kao pola Madžarske. Sutradan saznajemo da su udari groma zapalili bale sijena na farmama u Tomašancima i Marijancima, na đakovačkom području.
Ivan Baboselac (djelatnik sa Gradišta) kaže da je u Nijemcima i u Osijeku bilo sitnog leda u pljusku bez štete. To! Tako mi je nekako i izgledalo. I da je u Tvrđi (dio Osijeka) palo 70 litara. I to je bilo za pretpostavit, tamo je u jednom trenu bilo radarski tamnocrveno. I da je sustav bio jako grmljavinski, da je lupalo ko ludo.

Screenshot_20230821_153356_Microsoft 365 (Office)

Uvećana situacija najjačeg konvektivnog razvoja
19.08.2023 Peognoza: Polje visokog tlaka zraka prizemno i dalje nad nama, no po visini ciklona/hladna kaplja. Nestabilnost već prisutna u jutarnjim satima, a uz dnevno zagrijavanje vrijednosti konvektivne raspoložive energije još će se povećati. Promjenljiva naoblaka, a mjestimične kiše pa i pljuskova praćenih grmljavinom bit će već u jutarnjim satima, a uz dnevno zagrijavanje i drugdje. Lokalno će biti i ponekog izraženijeg pljuska s kojim može pasti veća količina kiše u kraće vrijeme budući da će većinom biti slabo pokretni, a lokalno je moguća i tuča. Vjerojatnost grmljavine velika je, a tuče umjerena do velika. Početak konvektivnih procesa od jutra, svi su DA. Za noć svi su NE.
Za noć, vedro ili tek malo oblačno, a samo još u početku ponegdje umjerena naoblaka kao zaostatak konvekcije nasatale u poslijepodnevnim satima. Također još prvih sat do dva može od zaostale konvekcije biti lokalno kiše ili pljuska. Vjetar većinom slab. Prema jutru ponegdje uz vodene površine magla. Vjerojatnost za grmljavinu je mala početkom noći, a za tuču vrlo mala, također početkom noći. Početak konvektivnih procesa nastavak je već postojeće konvekcije.
Idućih dana stabilnije, većinom sunčano i još toplije.
Estofex nas smješta u zonu normalne grmljavine, ostali lažu ko inače, može se nešt dovuć s juga, može se razvit na terenu, ma i ne mora, za nas sve isto, čujemo se ako bi trebalo. Najbolji mi je SWC, koji je ovu ponoćnu situaciju bio nacrtao bez Cb-a sve do Baltika. Precizno, ha? Zato bismo, po njima, sredinom dana imali strepit. Moš mislit, već se tresem, idem trgnit jednu za hrabrost.
Još nešto, noćas sam dežurao, nisam vikao upomoć, nisam trošio otopinu, neka nam ostane nešto za rujan i za nagodinu, ali bio sam budan, bunovan no budan, samo da zapišem fiziološko stanje noćnog dežurstva, budan. Jesam pridremao, slabo, jesam, bio slabo budan, jedva, ali budan. Pratih, nadzirah, posao jedan čudan.
I danas se, prijepodne, vrti preko nas visinska ciklona-kaplja, Podunavljem ide gore uzvodno, a preko Podravine dolje na jug. Kad bi neki znali kako u tučarskom dežurstvu nije nimalo dosadno, promijenili bi siktanja i sumnje. Ovako, nije to posao za svakog.
Grmljavinska oluja pomaknula je start bzog hodanja, prve discipline Svjetskog atletskog prvenstva u Budimpešti.
Oko podneva nastaju solidne dvije jezgre, kod Pakraca i Daruvara. Polako se spuštaju sa sjeveroistoka. Propuštam rutinski uz malo straha, kao uvijek. Tko nema straha zove se budala.

Screenshot_20230821_153456_Microsoft 365 (Office)

Količina oborine izmjerena 19.8.2023. (GMP Osijek –Čepin i aerodrom Klisa su desetak kilometara udaljeni od Osijeka, tako da je u samom gradu palo i više od 33 mm oborine)

a Oborina [mm]
Beli Manastir 4.7
Brestovac 5.0
Đakovo 0.5
RC Gradište (kod Županje) 1.9
Ilok 0.1
Kutjevo 0.4
RC Osijek-Čepin 33.1
Osijek-aerodrom 9.4
Pazin 0.5
Poreč 0.1
Požega 2.0
Rijeka 0.2
Slatina 1.0
Valpovo-Tiborjanci 4.2
Vinkovci-Novo Selo 0.6
Vukovar 14.0
Zagreb-Maksimir 1.2

Vidljivo je da je prognoza najavila pljuskove sa većom količinom oborine i to uglavnom na istoku RH. Svi uvjeti su bili ispunjeni za taj scenario, jer je MCS sustav poslijepodne bio opažen u BiH (Zenica i Tuzla su također poplavljene) i premještao se sa juga prema Gradištu (pokraj Županje), te u noći zahvatio Osijek i okolicu.
Dakle, nemojte davati izjave koje se ne mogu ostvariti.
Posebno je pitanje koliko je milijuna eura hrvatske građane koštao taj program za „rano upozorenje“?
Na kraju jedan osvrt na naslov iz „Slobodne Dalmacije“
https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/oluja-poharala-budimpestu-stadion-pod-vodom-odgoden-start-svjetskog-prvenstva-zbog-nevremena-koje-prijeti-i-hrvatskoj-1316095

Pa novinarski majstori (odmah na tečaj zemljopisa), to je došlo iz RH, točnije iz BiH i potopilo Budimpeštu, ako me ne varaju gornje radarske slike (strujanje sa juga).
Znači pazite se ljudi, jer o njima oluja “prijeti”, ista ona koja je već prošla noćas preko Slavonije. Malo straha ne škodi!

Zorislav Gerber

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal