Tesla: Tajanstvena kao i uvijek prije, priroda sve spremnije odaje svoje dragocjene tajne, a duh čovjeka potvrđuje svoju vlast nad fizičkim svemirom

0
1293

Na pitanje kakav je osjećaj biti toliko ispred svog vremena kada je izložen napadima na zdrav razum, Nikola Tesla se nasmiješio i rekao da mu to odavno više nije važno.

“Živim povučeno. Mišljenje svijeta ne utječe na mene. Kao prave vrijednosti u svom životu postavio sam ono što slijedi nakon što umrem, iako mi je dano da doživim vidjeti one stvari koje su nekada bile izviđane i prihvaćene kao znanstvene dogme.

Ono što mi daje nagradu je to što će moje ime biti poznato još nerođenim generacijama po Teslinoj zavojnici, Teslinom motoru, a možda će moje ime biti povezano s potpuno novim izvorom energije koji ću predstaviti svijetu. To je misao u kojoj nalazim sreću i zdravlje.

Pionir ne primjenjuje svoju energiju u smjeru kojim svijet ide. Radije ide protiv struje. Dopušta im da ga nazivaju luđakom. Dopušta im da ga gaze – kad bih vam trebao ispričati iznutra kako sam zgažen – ali nema veze, meni je sve to dobro došlo. Prošao sam kroz to.

Mogu raditi više nego što sam radio prije godinu dana. Sada radim s većom energijom i postižem rezultate lakše nego ikada prije u životu. …Uostalom, prije su me nazivali luđakom. Što je posljednji put?“

“Tesla predviđa novi izvor energije u godini.” New York Herald Tribune. 9. srpnja 1933. godine.

“Tajanstvena kao i uvijek prije, priroda sve spremnije odaje svoje dragocjene tajne, a duh čovjeka potvrđuje svoju vlast nad fizičkim svemirom. Nije daleko dan kada će sama planeta koja ga je rodila zadrhtati od zvuka njegova glasa; on će učiniti sunce svojim robom, iskoristiti neiscrpnu i užasno intenzivnu energiju mikrokozmičkog kretanja; natjerati atome da se kombiniraju u unaprijed određene oblike; izvući će moćni ocean iz njegova korita, prenositi ga kroz zrak i stvarati jezera i rijeke po želji; on će zapovijedati divljim elementima; on će napredovati od velikih prema većim djelima sve dok svojom inteligencijom i snagom ne dosegne sfere izvan zemaljskog.”

“Nikola Telsa o budućnosti.” Moderna elektronika. 1. svibnja 1912. godine.  Nikola Tesla.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal