Za razliku od Orwella koji se bojao skrivanja istine, Huxley se bojao utopljenosti istine u moru nevažnosti!

0
1150

George Orwell se bojao onih koji će zabraniti knjige. Ono čega se Aldous Huxley bojao bilo je da neće biti razloga za zabranu knjige, jer neće biti nikoga tko će je željeti pročitati.

Aldous Leonard Huxley, engleski je  književnik. Djelovao je kao novinar, kazališni, likovni i glazbeni kritičar. Komunicirao je sa javnošću misaonom lirikom s jakim pesimističkim tonovima.

Orwell se bojao onih koji bi nas lišili informacija. Huxley se bojao onih koji bi nam dali toliko da bismo bili svedeni na pasivnost i egoizam.

Orwell se bojao da će istina biti sakrivena od nas. Huxley se bojao da će se istina utopiti u moru nevažnosti. Orwell se bojao da ćemo postati zarobljena kultura.

Huxley se bojao da ćemo postati trivijalna kultura, zaokupljena nekim ekvivalentom osjećaja, orgija porgyja i centrifugalnog bumblepuppyja. Kao što je Huxley primijetio u Brave New World Revisited, građanski libertarijanci i racionalisti koji su uvijek na oprezu da se suprotstave tiraniji “nisu uzeli u obzir čovjekov gotovo beskrajni apetit za smetnjama.” “Godine 1984.”, dodao je Huxley, “ljudi se kontroliraju nanošenjem boli. U Vrsnom novom svijetu oni se kontroliraju nanošenjem zadovoljstva.”

Ukratko, Orwell se bojao da će nas ono što mrzimo uništiti. Huxley se bojao da će nas ono što volimo uništiti.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal