Disanje na nos stvara plin koji je ‘raketno gorivo’ za organizam

0
2838

Benefiti disanja na nos su otkriveni tek nedavno a plin koji se pritom stvara je raketno gorivo za naš organizam

Dušikov oksid – NO je proglašen ‘Molekulom godine’ 1992. od strane časopisa Znanost.
Robert Furchgott, Ferid Murad i Dr. Louis Ignarro su otkrili da dušični oksid (nitric oxide – NO) djeluje kao signalna molekula i da tako utječe na proširenje krvnih žila. Za svoje otkriće su 1998. godine nagrađeni posebnim priznanjem za velika dostignuća u znanosti – Nobelovom nagradom.

 

Prilikom udisanja i izdisanja kroz nos stvara se dušikov oksid (NO) koji povećava parcijalni tlak kisika arterijske krvi i smanjuje plućni vaskularni otpor pa tako djeluje kao zračni glasnik.
Dušikov oksid je molekula koju stanice koriste kako bi komunicirale jedne s drugima i obavljale prijenos signala u cijelom tijelu.
Dušikov oksid (NO) je važan regulator homeostatskih procesa (homeostaza = održavanje stalnih uvjeta unutar stanica) i mehanizama obrane organizma od mikroorganizama.
NO povećava energiju, pospješuje apsorpciju hranjivih sastojaka, protok krvi po cijelom tijelu i sprječava nastajanje naslaga na stjenkama krvnih žila, čak pomaže i kod uspostavljanja ravnoteže šećera u krvi.
NO stvoren u stanicama vaskularnog endotela djeluje vazodilatatorski održavajući tonus krvnih žila i time regulira krvni tlak.
U SZS-u ( središnjem živčanom sustavu ) je NO neurotransmiter koji djeluje na više funkcija uključivši i memoriju.
NO u periferiji djeluje preko neadrenergičnih nekolinergičnih živaca regulirajući razne gastrointestinalne, respiratorne i genitourinarne funkcije.
NO kontrolira i sprječava agregaciju trombocita.
NO ima citotoksično svojstvo. Aktivacijom makrofaga u njima se stvara NO koji djeluje citotoksično na bakterije, gljivice, protozoe i tumorske stanice, te tako ima ulogu u nespecifičnom imunitetu.
NO sudjeluje u patogenezi septičkog šoka, upalama i hiperdinamičkom stanju ciroze.
Velike količine NO stvorene indukcijom NO-sintaze u makrofagima, djeluju citostatski na parazite, bakterije, gljivice, protozoe i helminte i na stanice tumora.

Ljudsko tijelo do dvadesete godine starosti ima mnogo dušikovog oksida ( NO ) pa smo zato u mlađim godinama bili puni energije i nismo se brzo umarali. S godinama tijelo doprema sve manje kisika do naših stanica pa se brže umara.
Jedan od najopasnijih poremećaja u našem organizmu je začepljivanje krvnih žila zbog čega dolazi do bolesti srca i žila.
Dušikov oksid je pored ostalih važan u sljedećim staničnim aktivnostima:
• prijenosu informacija između živčanih stanica u mozgu
• pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv bakterija i obrani protiv tumora
• povećanju izdržljivosti i snage mišića

Kako povećati količine dušikovog oksida u našem tijelu?

-Najčešći način je kroz vježbanje.
Kada vježbamo naši mišići trebaju više kisika koji se isporučuje putem krvi, a dušikov oksid opušta i širi krvne žile, omogućujući veći protok krvi i bolju opskrbu kisikom.
Sustav krvnih žila i dušikovog oksida postaje manje efikasan zbog slobodnih radikala, neaktivnosti i loše prehrane što uzrokuje propadanje naših vena i arterija.

-Konzumiranjem aminokiselina L-arginina i L-citrulina u toščno određenom omjeru stvara dušikov oksid.
Arginin izravno stvara dušikov oksid i citrulin unutar stanice.
Citrulin se onda reciklira natrag u arginin što stvara još više dušikovog oksida.
Enzimi koji pretvaraju arginin u citrulin i citrulin u arginin trebaju funkcionirati optimalno za učinkovitu proizvodnju dušikovog oksida.

-Konzumiranje zdrave hrane i antioksidanata, poput voća, češnjaka, vitamina C i E, Co-Q10 i alfa lipoične kiseline, omogućuju veću proizvodnju dušikovog oksida.

Dušikov oksid traje samo nekoliko sekundi u tijelu, tako da što više antioksidanasa uzimamo, duže će trajati.

Povećanje dušikovog oksida je postalo novo tajno oružje za sportaše. Sportaši znaju da uzimanje dodataka s L-argininom i L-citrulinom povećava protok krvi i kisika u skeletnim mišićima i time se povećava snaga i izdržljivost.
Također se olakšava uklanjanje mliječne kiseline što smanjuje umor i ubrzava vrijeme oporavka. Budući da se razine arginina iscrpljuju tijekom vježbanja, cijeli sustav arginin-dušikov oksid – citrulin, može izgubiti učinkovitost, uzrokujući manje razine dušikovog oksida i veće razine laktata.
Razina dušikova oksida u našem tijelu smanjuje se s godinama, prema tome manjak dušikova oksida pridonosi starenju, objašnjava dr. Evgenij Nudler, voditelj istraživanja i profesor biokemije s Medicinskog centra Langone, Sveučilišta New York.
Odgovarajući dodatak prehrani može pomoći oporavku ovog sustava i omogućiti bolje treninge i brži oporavak od treninga.

NO djeluje kao signalna molekula te na taj način utječe na proširenje krvnih žila što pak utječe na potenciju. Osim toga dušični oksid je poznat i kao obrambeni mehanizam protiv infekcija, te regulator krvnog tlaka.

Krvne žile koriste NO kao signal okolnim mišićima da se opuste i na taj način šire arterije te se tako održava normalni krvni tlak. Te krvne žile donose kisik i nutrijente a odnose štetne tvari, iz svake stanice našeg tijela. NO čini naš kardiovaskularni sustav elastičnim i čistim, odnosno mladim.

NO koristi srcu: Opušta i širi krvne žile
povećava krvnu cirkulaciju
održava normalni krvni tlak
smanjuje kardiovaskularnu starost, pomaže u spriječavanju nastanka tromba
NO se primjenjuje u inhalaciji kod djece koja se rađaju s teškim poremećajima disanja

NO snažno utječe na razvoj i održanje potencije.

O benefitims tijelovježbe
https://fb.watch/nA99cNMWzT/

I. M. Izvor

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal