Laminin ima temeljnu funkciju u tijelu i u obliku je križa

0
8346

Pogled na križ koji okuplja

Godine 2001., 21. veljače, monsinjor Jorge Mario Bergoglio postao je kardinal. Razmišljajući o njemu, naišao sam na dvije naizgled daleke slike koje ocrtavaju pojmove jednog pontifikata, ili bolje rečeno, možda jednog doba. Preda mnom je reprodukcija takozvane Brerine oltarne pale Piera della Francesca gdje umjetnik uz Djevicu Majku stavlja asišku sveticu čije ime nosi sadašnji pontifik. Nikada nismo vidjeli ovakvog svetog Franju: u tijelu, bez brade (suprotstavljajući se Celanu i ugodivši papinskoj kuriji) i iznad svega s kristalnim križem.

Stjenoviti križ koji govori da je istinska stijena na kojoj se nalazi život Krist. Sveti Franjo, prinoseći križ, kao da poziva sve nas, ali prije svega velikane povijesti među koje je bio i Federico da Montefeltro, da pogledamo tamo, da shvatimo tajne nadahnute vladavine. Trenutak kasnije slučajno se nađem pred još jednim križem, vrlo čudnim, popraćen naslovom:

Laminina, ljepilo Božje.

Čitanje me fascinira: ovaj vlaknasti protein, sadržan u izvanstaničnom matriksu, obavlja uglavnom adhezivne funkcije, promičući spajanje epitelnih stanica s bazalnom laminom. Ukratko, posve laički rečeno, to bi bilo ljepilo koje na okupu drži cjelokupnu strukturu stanica koje čine ljudsko tijelo. Vijest nije ni nova ni nedavna i, naravno, svijet medija je pun pretjerivanja ili suprotnih mišljenja koja ne prestaju gađati kopljem protiv “invazivne” vjere unutar medicinskog polja. Uzdržavam se od oba i ostajem pri onome što je sigurno: laminin ima temeljnu funkciju i u obliku je latinskog križa. I ako je istina da naši oci nisu propuštali vidjeti znak križa posvuda: u jedrima čamaca, u sidrima, u krilima ptica u letu, zašto ne bismo i mi, suvremenici, vidjeli njegovu snagu u biologiji , koja je danas toliko profanirana?

I iznenadim se samog sebe gledajući našeg svetog Franju. Posve bez njegova znanja, dalekovidni Piero nam je to već naznačio: u najskrivenijim vlaknima našeg bića nalazi se svjetleći križ, poput kristalnog križa zaštitnika Inaše zemlje. Može li to biti razlog da misterij bezakonja toliko utječe na ljudska bića, a prije svega na one koji su uronjeni u vodu u ime ovog trojstvenog znaka? Ime Oca i Sina i Duha Svetoga, naime, sve nas (krštene) od prvih vapaja stavlja pod znak križa.

Nas prati Kristov namjesnik pastoralnom brigom koja dočarava djelotvornost križa. Iznenađujuće je da križ tada djeluje kao ljepilo u našem organizmu! Naravno, postoje proteini raznih oblika, čak i u obliku polumjeseca (što je protein odgovoran za pretilost), ali zapanjujuća je kombinacija “funkcije oblika”. Izvan tisuću mogućih razmatranja, ambivalentnost značenja znaka ostaje: križ je plus, on spaja. Negativnost čovjeka je pozitivca Boga.U tako presudnom trenutku (a to je upravo slučaj) u povijesti Italije, u tako burnim vremenima u povijesti Crkve, sveti Franjo, alter Christus par. izvrsnost ruku pod ruku sa znanošću, poziva nas da svoj pogled usmjerimo na križ. Samo od tuda mogu sazrijeti nove perspektive, sposobne ponovno uspostaviti nacionalno jedinstvo i novu sigurnost za budućnost zemlje i kršćanstva.

I.D.

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal