HAARP stvara sjaj zraka pobuđujući elektrone u Zemljinoj ionosferi, slično kao što solarna energija stvara prirodnu auroru

0
8409

HAARP umjetni sjaj zraka mogao bi biti široko vidljiv na Aljasci 2. studenog 2023.

Stanovnici Aljaske i posjetitelji možda će moći vidjeti umjetni sjaj zraka na nebu koji je stvorio Program za istraživanje aktivne polarne svjetlosti visoke frekvencije tijekom četverodnevne istraživačke kampanje koja počinje u subotu. Znanstvenici sa Sveučilišta Alaska Fairbanks, Sveučilišta Cornell, Sveučilišta Colorado Denver, Sveučilišta Floride i Instituta za tehnologiju Georgia izvest će razne eksperimente na istraživačkom mjestu kojim upravlja UAF. Eksperimenti će se usredotočiti na ionosferu, područje atmosfere između oko 30 i 350 milja iznad površine Zemlje.

Znanstvenici će istraživati mehanizme ionosfere koji uzrokuju optičke emisije. Također će pokušati shvatiti pojačavaju li određeni valovi plazme – plin toliko vruć da se elektroni izbacuju s atoma – druge valove vrlo niske frekvencije. I istražit će kako sateliti mogu koristiti plazma valove u ionosferi za otkrivanje i izbjegavanje sudara. Svaki dan, sjaj zraka mogao bi biti vidljiv do 300 stotina milja od HAARP-ovog pogona u Gakoni. Nalazište se nalazi oko 200 milja sjeveroistočno od Anchoragea i 230 milja jugoistočno od Fairbanksa, ili oko 300 do 350 kilometara.

HAARP stvara sjaj zraka pobuđujući elektrone u Zemljinoj ionosferi, slično kao što solarna energija stvara prirodnu auroru, s uključivanjem i isključivanjem impulsa visokofrekventnih radio prijenosa. HAARP-ov instrument za istraživanje ionosfere, fazni niz od 180 visokofrekventnih antena raspoređenih na 33 hektara, može zračiti 3,6 megavata u gornju atmosferu i ionosferu. Sjaj zraka, ako je vidljiv, pojavit će se kao blijeda crvena ili možda zelena mrlja. Zbog načina na koji ljudsko oko radi, sjaj zraka može biti lakše vidjeti gledajući samo sa strane. HAARP će stvoriti sjaj zraka na određenoj točki na nebu. Kut vidljivosti za svakoga tko ga želi potražiti ovisit će o udaljenosti osobe od HAARP-a. Frekvencije HAARP prijenosa će varirati, ali će se pojaviti između 2,8 i 10 megaherca. Stvarni dani i vremena prijenosa vrlo su varijabilni na temelju ionosferskih i/ili geomagnetskih uvjeta u stvarnom vremenu. Dodatne informacije o kampanji istraživanja bit će dostupne na web stranici HAARP-a.

Nacionalna zaklada za znanost 2021. dodijelila je Geofizičkom institutu UAF-a petogodišnju potporu u iznosu od 9,3 milijuna dolara za uspostavu Subauroralnog geofizičkog opservatorija pri HAARP-u. Opservatorij istražuje Zemljinu gornju atmosferu i geosvemirski okoliš. Donacija je poduprla nekoliko HAARP istraživačkih kampanja, uključujući i ovu. Također je pomogao financirati povratak HAARP-u Ljetne škole polarne aeronomije i radioznanosti, koja je u kolovozu ugostila više od 50 istraživača. Zračne snage su izvorno razvile i posjedovale HAARP, ali su istraživačke instrumente prenijele na UAF u kolovozu 2015. UAF upravlja mjestom prema sporazumu sa Zračnim snagama. Mole se piloti koji lete u području Gulkana da kod Federalne uprave za zrakoplovstvo provjere pojedinosti o privremenom ograničenju letova.

Izvor Sveučilište Aljaska

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal