Tajna američka vojna baza u Izraelu osnova je za širi američki rat na Bliskom istoku?

0
5091

Najavljuje li sada ne tako tajna američka vojna baza u Izraelu, širi američki rat na Bliskom istoku?

Zrakoplovci američkih zračnih snaga raspoređeni u zračnu bazu Ramstein, Njemačka, predaju teret izraelskoj vojsci, u bazi Nevatim, Izrael, 15. listopada 2023. Misija je osigurala Izraelskim obrambenim snagama dodatne resurse, što uključuje vitalno streljivo, i naglasila nepokolebljiva i čvrsta potpora Sjedinjenih Država i Izraelskim obrambenim snagama i izraelskom narodu. (Fotografiju američkih zračnih snaga viših zrakoplovaca Edgara Grimalda)[Izvor: theintercept.com ]

U kolovozu, dva mjeseca prije masakra na glazbenom festivalu Tribe of Nova, Pentagon je dodijelio ugovor vrijedan 35,8 milijuna dolara za izgradnju objekata američkih trupa za tajnu bazu koju održava duboko u izraelskoj pustinji Negev, samo 20 milja od Gaze, kodnog naziva “Site 512”. .”

Zapisi o nabavi opisuju tajnu bazu, smještenu uz planinu Qeren, kao “područje za održavanje života”, tipično za vrstu jezika koji Pentagon koristi za američke vojne lokacije koje želi sakriti.

[Izvor: jewishpress.com ]Prema The Interceptu , Site 512 je uspostavljen kako bi pomogao Izraelu da se obrani od iranskih projektila dugog dometa i mogao bi se koristiti za tajne operacije na Bliskom istoku, uključujući Iran, koji su neokonzervativci dugo ciljali za promjenu režima.

SAD već blisko pomaže izraelskim vojnim operacijama u Gazi, osiguravajući Izraelu milijarde dolara u oružju , uključujući pametne bombe , dok američke snage za specijalne operacije izravno pomažu izraelskom vojnom planiranju i obavještajnim podacima, piše defendnews.com [1]

Pentagonov ugovor za izgradnju lokacije 512—koja bi trebala biti dovršena do 2026.—bio je sklopljen s Bryan Construction iz Colorada i izraelskom tvrtkom YD Ashush, koja je prethodno izgradila židovsko naselje na ukradenoj palestinskoj zemlji, piše The Intercept .

Godine 2020. članovi naselja optuženi su za namjerno bacanje otpadnih voda na poljoprivredna zemljišta obližnjeg Deir Balluta, sprječavajući berbu maslina i uništavajući stabla, od kojih neka potječu iz rimskog doba.

Opći pogled snimljen 23. siječnja 2017. iz palestinskog sela Rafat na Zapadnoj obali prikazuje izraelsko židovsko naselje Leshem (u prvom planu) i palestinsku arheološku utvrdu Deir Samaan (u pozadini). / AFP / JAAFAR ASHTIYEH (Fotografija bi trebala glasiti JAAFAR ASHTIYEH/AFP putem Getty Imagesa)Izraelsko naselje Leshem koje je izgradio YD Ashush koje je također dobilo dio ugovora s Pentagonom za izgradnju tajne američke vojne baze u pustinji Negev. [Izvor: theintercept.com ]

Širenje američke vojne prisutnosti na Bliskom istoku

Izgradnja lokacije 512 odražava sve veću prisutnost američke vojske na Bliskom istoku. Nakon masakra plemena Nova 7. listopada, SAD je udvostručio broj borbenih zrakoplova u regiji, rasporedio dva nosača zrakoplova uz obalu Izraela, uključujući USS Eisenhower, poslao timove američkih specijalnih snaga u Izrael.

Mornari stoje na nosaču zrakoplova.USS Eisenhower na putu prema istočnom Mediteranu. [Izvor: nytimes.com ]New York Times   je 15. listopada izvijestio da “Pentagon ubrzano udvostručuje količinu američke vatrene moći raspoređene na Bliskom istoku u nastojanju da odvrati širi regionalni rat i izvrši moguće zračne napade za obranu američkih interesa.” Times je primijetio da američke zračne snage šalju jurišne zrakoplove s kopna u Perzijski zaljev, uz nosače zrakoplova Pete flote koji su već tamo. Zračne snage udvostručuju broj eskadrila F-16, A-10 i F-15E na zemlji, koje, u kombinaciji s četiri eskadrile F/A-18 aviona na svakom nosaču, tvore “zračnu armadu od više više od 100 jurišnih aviona.”

U lipnju je Bijela kuća otkrila da SAD drži borbene postrojbe u Jemenu koje su obučavale i savjetovale jemenske snage da se suprotstave Hutijima koji su se borili protiv proksi režima koji je uspostavio Saudijska Arabija u Jemenu i bili u savezu s Iranom.

Najveća američka vojna baza na Bliskom istoku – zračna baza Al Udeid – nalazi se zapadno od Dohe, glavnog grada Katara. U njemu se nalazi Središnje zapovjedništvo američkih zračnih snaga, koje koordinira američke operacije bombardiranja u Iraku, Siriji, Afganistanu i drugdje, te oko 11.000 američkog vojnog osoblja.

Pogled iz zraka na "Ops Town" u zračnoj bazi Al Udeid 2004Pogled iz zraka na zračnu bazu Al Udeid zapadno od Dohe. [Izvor: wikipedia.org ]Izgradnja objekta vrijednog 60 milijuna dolara, za koji zračne snage kažu da “podsjeća na set futurističkog filma”, dovršena je 2003. godine.

Američko središte za kombinirane zračne operacije (CAOC) u zračnoj bazi Al Udeid u Kataru osigurava zapovijedanje i kontrolu zračnih snaga diljem Iraka, Sirije, Afganistana i 17 drugih nacija.Američko središte za kombinirane zračne operacije (CAOC) u zračnoj bazi Al Udeid u Kataru osigurava zapovijedanje i kontrolu zračnih snaga diljem Iraka, Sirije, Afganistana i 17 drugih nacija. [Izvor: cnn.com ]

nedefiniranAmblem zračne baze Prince Sultan. [Izvor: wikipedia.org ]

U to je vrijeme SAD premjestio Središnje zapovjedništvo zračnih snaga iz zračne baze Prince Sultan u Saudijskoj Arabiji gdje je od 1997. godine nadzirao operacije tijekom rata u Iraku.

SAD trenutno ima najmanje 10 vojnih baza u Saudijskoj Arabiji, prema izvješću Al Jazeere iz 2021 . Ovo je uz 10 baza u Kuvajtu, 12 baza u Bahreinu, najmanje 12 baza u Iraku, 6 baza u Omanu, 2 baze u Jordanu, 4 baze u Siriji, 2 baze u Turskoj, jednu u Egiptu i tri baze u Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

INTERAKTIVNO - Američka vojna prisutnost na Bliskom istoku[Izvor: aljazeera.com ]Prema istom izvješću, SAD ima 3731 svojih vojnika u Bahreinu, 2169 u Kuvajtu, 2500 u Iraku i 600 u Siriji. Sveukupno, SAD ima 40.000 vojnika stacioniranih diljem Bliskog istoka, prema Axiosu , a 31. listopada najavio je raspoređivanje dodatnih 900 vojnika u regiji.

Jedan od razloga zašto su SAD zainteresirane za izgradnju baza u Izraelu je taj što će, ako se američki odnosi pogoršaju sa zemljama poput Saudijske Arabije i Turske, i ako američka vojska bude izbačena iz Sirije, baze u Izraelu omogućiti njegovoj vojsci da zadrži uporište na Bliskom istoku bogatom naftom.

Planovi za širi rat protiv Irana

Jedna zemlja koja je izrazito odsutna iz zemalja u kojima se nalaze američke vojne baze je Iran, koji je krenuo neovisnim putem od Iranske revolucije 1979. godine.

Izvješće Instituta Brookings iz 2009., Which Path to Persia?, koje su napisali neokonzervativni ratni jastrebovi poput Kennetha Pollacka, operativca CIA-e Brucea Reidela i Martina Indyka, posebnog pomoćnika predsjednika Billa Clintona i bivšeg američkog veleposlanika u Izraelu, navodi da su iranski čelnici su “marljivo radili na potkopavanju američkih interesa i utjecaja na cijelom Bliskom istoku” od revolucije 1979. i stoga su bili prijetnja SAD-u

Autori su pak istraživali potencijal za uspješnu vojnu invaziju ili promjenu režima pokušajem pokretanja narodne revolucije, podupiranjem pobune (etničke ili političke) protiv režima i pomaganjem vojnog udara. [2]

Jedna od osoba za koje je izvješće razmišljalo da dođe na vlast bio je Reza Pahlavi, sin Mohammada Shaha Reze Pahlavija, koji je postavljen nakon puča 1953. godine koji je poduprla CIA protiv Mohammada Mossadegha, koji je želio nacionalizirati iransku naftnu industriju.

Šah Pahlavi vladao je brutalno. CIA mu je pomogla uspostaviti svoju tajnu policiju SAVAK, koja je uspostavila drakonski nadzorni aparat i provodila sadistička mučenja u zatvoru Evin koji je danas muzej. [3]

Reza Pahlavi pozira za portret.Reza Pahlavi [Izvor: politico.com Osoba u vojnoj uniformi Opis se automatski generiraŠah Reza Pahlavi [Izvor: historicmysteries.com Vojnici Iranske revolucionarne garde gledaju izložbu u bivšem zatvoru koji je vodila predrevolucionarna obavještajna služba SAVAK, a sada muzej, gdje su izložene voštane lutke ispitivača i zatvorenika koji se muči, u Teheranu, Iran. Portreti šaha, kraljice Farah i njegovog sina, prijestolonasljednika Reze Pahlavija, koji sada živi u egzilu u SAD-u, vise iznad scene, 7. siječnja 2019. (AP Photo/Ebrahim Noroozi)Muzej koji prikazuje metode mučenja šahovih agenata SAVAK u zatvoru Evin u Teheranu. CIA je pomogla u stvaranju Šaha pod okriljem USAID-ovog Ureda za javnu sigurnost (OPS). [Izvor: timesofisrael.com ]Koji put do Perzije? bio je karakteristično nepošten u optuživanju Irana za izvođenje terorističkih napada—kao što je napad 1996. na Khobar Towers u Saudijskoj Arabiji u kojem je ubijeno 19 američkih vojnika—za koje su neovisni istražitelji rekli da nisu odgovorni. Izvješće je također naglasilo prijetnju nepostojećeg programa nuklearnog oružja. [4]

nedefiniran1996. Bombaški napad na Khobar Towers u Saudijskoj Arabiji u kojem je poginulo 19 američkih vojnika. Iran je optužen za planiranje napada—iako je al-Qaida preuzela odgovornost. Neovisna istraga D. Garetha Portera oslobodila je Iran. [Izvor: wikipedia.org ]Novije dezinformacije o Iranu bile su usredotočene na navodno brutalno zlostavljanje mlade žene, Mahse Amini, od strane policije za moral, koja je prikazana na video snimci kako se samostalno ruši u teheranskoj policijskoj postaji. Amini je u mladosti imala operaciju mozga, i iranske su vlasti procijenile da je umrla od srčanog zastoja, navodi se u izvješću The Tehran Timesa .

Crveno-bijeli znak s osobom na njemu Opis se automatski generira[Izvor: kristianstadsbladedet.se ]Iako se ne može biti sto posto siguran u to što joj se dogodilo budući da sve vlade lažu, jasno je da su SAD namjeravale iskoristiti njezinu smrt kako bi ispunile strategiju iznesenu u izvješću Which Path to Persia pokrećući masovne prosvjede koje za se nadalo dovelo bi do ajatolahovog pada.

Nakon masakra u plemenu Nova, The Wall Street Journal je tvrdio da je Iran bio umiješan u urotu s Hamasom, iako nisu pruženi nikakvi dokazi i neovisni analitičari smatraju da je ta tvrdnja nevjerojatna. Hamasovi parajedriličari koji su se infiltrirali u Izrael zračnim putem u prošlosti su bili obučavani u Maleziji , ali ne i u Iranu.

Slika[Izvor: news.yahoo.com ]Sadašnji sukob u Gazi može lako eskalirati u širi rat, ako Izrael nastavi bombardirati Libanon i Siriju, uvlačeći Irance. [5] Prema bivšem pomoćniku ministra financija Paulu Craigu Robertsu, američki strateški planeri žele otvoriti Bliski istok za Veliki Izrael i utjecati na promjenu režima u Iranu kako bi se Iran mogao koristiti kao baza iz koje bi se destabilizirala Rusija i dovela u pitanje njezina moć u srednjoj Aziji. [6]

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi tvitao je da su akcije Izraela u Gazi “prešle crvene linije i to bi moglo natjerati sve da nešto poduzmu”, dodajući da “Washington od nas traži da ne činimo ništa, ali oni nastavljaju pružati široku potporu Izraelu”.

Washington je povećao ulog kada je bombardirao vojne objekte povezane s milicijama koje podržava Iran u istočnoj Siriji. Ovo bi mogao biti početak dugo planiranog rata s Iranom, koji bi bio katastrofa za cijelo čovječanstvo.


  1. Consortium News izvijestio je o tome kako postrojenje Pine Gap Agencije za nacionalnu sigurnost u Australiji nadzire Pojas Gaze i okolna područja sa svim svojim resursima, te prikuplja obavještajne podatke za koje se procjenjuje da su korisni Izraelu i dostavlja te obavještajne podatke IDF-u. Ukazujući na nepopularnost američke vanjske politike, kada je konzervativni republikanac iz Kentuckyja Thomas Massie anketirao 49.000 ljudi iz svoje siromašne države, oni su zabilježili ogromno protivljenje slanju tih milijardi dolara za izraelsko svakodnevno pokolj civila u Gazi, od kojih su gotovo polovica djeca. 
  2. Kenneth M. Pollack, et al., Which Path to Persia? Opcije za novu američku strategiju prema Iranu , Analysis Paper No. 20, Saban Center for Middle East Policy, Brookings Institution, lipanj 2009. 
  3. Vidi Jeremy Kuzmarov, Moderniziranje represije: policijska obuka i izgradnja nacije u američkom stoljeću (Amherst, MA: University of Massachusetts Press, 2012.), pogl. 8. 
  4. Za razotkrivanje dezinformacija, vidi D. Gareth Porter, Manufactured Crisis: The Untold Story of the Iran Nuclear Scare (Charlottesville, VA: Just World Books, 2014.); Gareth Porter, “Tko je bombardirao Khobarove tornjeve? Anatomy of a Crooked Terrorism Investigation,” Truthout , 1. rujna 2015., https://truthout.org/articles/who-bombed-khobar-towers-anatomy-of-a– crooked-terrorism-investigation/ Osama bin Laden je javno tvrdio odgovornost za napade na Khobar. Saudijska tajna policija mučila je osumnjičenike kako bi dobila lažna priznanja koja bi implicirala Irance. 
  5. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je Libanonu “devastacijom” ako Izrael bude napadnut s njegovog teritorija. Ako je Hezbollah u opasnosti od uništenja, Iran bi mogao poslati trupe iz Islamske revolucionarne garde da se bore uz svog saveznika. U tom bi trenutku Izrael mogao odlučiti napasti IRGC u Iranu, kao i u Libanonu. 
  6. Roberts je na svom blogu napisao da su “neokonzervativci koji kontroliraju američku vanjsku politiku imali na umu Siriju, Iran i Hezbolah prije američke invazije na Afganistan i Irak. Te su zemlje bile američke mete otkako je Norman Podhoretz napisao u Komentaru da SAD treba svrgnuti bliskoistočne vlade. Prije invazije režima Georgea W. Busha na Irak, generalu Wesleyju Clarku pokazan je memorandum Pentagona da SAD namjerava svrgnuti 7 zemalja Bliskog istoka u 5 godina: https://www.salon.com/2007/10/12/ wesley_clark/ . Neokonzervativci su tada, kao i danas, u potpunosti kontrolirali američku obranu i vanjsku politiku. Ovaj projekt je još uvijek na dnevnom redu i odvija se pred slijepim ruskim i američkim očima dok pišem.” U drugoj kolumni, Roberts je sugerirao da je masakr u plemenu Nova bio namješten događaj. Napisao je da je “ono što se najvjerojatnije dogodilo sljedeće: izraelski agenti koji su se infiltrirali u Hamas dobili su upute da prodaju Hamas u napadu obećavajući sposobnost da onesposobe barijeru i iznenade Izraelce. Netanyahu i neokonzervativci žrtvovali su izraelske živote zbog bijesa zbog izraelskih smrti, silovanja i izraelskih beba s odsječenim glavama. Time bi se dobila potpora Izraela za uništavanje ostataka Palestine i inkorporiranje cijele Palestine u Izrael, čime bi se okončala svaka perspektiva rješenja s dvije zvjezdice i istodobno riješili Netanyahuovi pravni i politički problemi čineći ga herojem koji je konsolidirao Palestinu pod Izraelom. Ali zaplet ima šire ciljeve, koji su otkriveni gotovo trenutnim pojavljivanjem na sceni američkih operativnih snaga nosača zrakoplova, 101. zračno-desantne divizije praćene američkim marincima i specijalnim snagama. Izraelu, naravno, nisu potrebne te američke snage da bi uništio Gazu. Stručnjaci, odražavajući ili nedostatak mašte ili služeći funkciji dezinformiranja, racionalizirali su prisutnost američkih snaga kao upozorenje i zaštitni tampon između Izraela i Hezbollaha/Irana.”

 

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal