Čestitka Božića od strane političara je na neki način kruna sustavnog izbjegavanja spominjanja riječi Isus tijekom cijelog Adventa

0
6965

O Milanovićevoj Božičnoj poruci hrvatskom narodu

Screenshot_20231225-032319_Facebook

Božić je najradosniji blagdan (a Uskrs najveći). To je točno, no ne i da je najradosniji zbog okupljanja obitelji u roditeljskom domu, nego stoga jer se rodio Isus, Spasitelj. Ova čestitka je stoga vješto smišljeni bijeg od Istine onoga koji je svojevremeno izjavio (na jednom predizbornom skupu Kukuriku koalicije kod predstavljanja Plana 21) da kao opozicija potječu još iz Edenskog vrta, aludirajući na Zmijin nagovor i neposluh prvih ljudi. Čestitka je na neki način kruna sustavnog izbjegavanja spominjanja riječi Isus tijekom cijelog Adventa, bilo da je riječ o promidžbenom programu, bilo o filmovima na temu Božića.
To međutim nije razlog da mi Predsjedniku Milanoviću ne zaželimo Čestit Božić – Sveto porođenje ISUSOVO, sve i da ga ne slavi kao kršćanin. Bog Otac je poslao svog Sina na svijet da se svi ljudi spase. A spasenje dolazi po prihvatanju Isusa vjerom. Zaželimo mu stoga da se odvaži i iskorači u vjeri, te prihvatiti Isusa kao Spasitelja koji je došao među nas, postavši ljudima sličan (osim u grijehu) i iskusi istinsku radost Božića.
𝐎𝐝 𝐬𝐫𝐜𝐚 ž𝐞𝐥𝐢𝐦o 𝐒𝐫𝐞𝐭𝐚𝐧 𝐁𝐨ž𝐢ć 𝐬𝐯𝐢𝐦𝐚 𝐯𝐚𝐦𝐚 𝐢 𝐯𝐚š𝐢𝐦 𝐨𝐛𝐢𝐭𝐞𝐥𝐣𝐢𝐦𝐚! “𝐈𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐣𝐞 𝐧𝐢𝐤𝐥𝐚 𝐢𝐳 𝐳𝐞𝐦𝐥𝐣𝐞”. 𝐍𝐚 𝐝𝐨𝐛𝐫𝐨 𝐯𝐚𝐦 𝐝𝐨š𝐥𝐚.

“Ljubav će se i Vjernost sastati,
Pravda i Mir zagrliti.
Vjernost će nicat’ iz zemlje,
Pravda će gledat’ s nebesa.
Jahve će dati blagoslov i sreću,
i zemlja naša urod svoj.
Pravda će stupati pred njim,
a Mir tragom stopa njegovih” (Ps 85, 11-14).

Danas su se te proročke riječi ispunile! U Isusu, rođenom u Betlehemu od Marije Djevice, ljubav i istina su se stvarno susreli, pravda i mir su se zagrlili; istina je nikla iz zemlje a pravda gleda s nebesa. Sveti Augustin ovako to lijepo i jezgrovito tumači: “Što je istina? Sin Božji. Što je zemlja? Tijelo. Priupitaj se gdje je Krist rođen i vidjet ćeš zašto je istina nikla iz zemlje… istina je rođena od Djevice Marije” (En. in Ps. 84,13). A u jednom božićnom nagovoru kaže: “Tim blagdanom koji se ponavlja svake godine slavimo dakle dan u kojem se ispunilo ono proroštvo: ‘Istina je nikla iz zemlje i pravda je pogledala s nebesa’. Istina koja je u krilu Očevu je iznikla iz zemlje jer je bila također u krilu jedne majke. Istina koja drži čitav svijet iznikla je iz zemlje jer ju je na svojim rukama držala jedna žena… Istina, kojoj ni nebo nije dovoljno veliko da bi je obuhvatilo, je iznikla iz zemlje i bila položena u jasle. U čiju se korist tako uzvišen Bog učinio tako poniznim?

Sigurno ne zbog vlastite koristi, već na našu veliku blagodat, ako vjerujemo” (Sermones, 185, 1). “Ako vjerujemo”. Eto snage vjere! Bog je učinio sve, učinio je štoviše nemoguće: utjelovio se. Svojom svemoćnom ljubavlju je ostvario ono što nadilazi ljudsko shvaćanje: Beskonačni je postao djetetom, ušao je u svijet. Ipak, isti taj Bog ne može ući u moje srce ako mu ja ne otvorim vrata. Porta fidei! Vrata vjere! Mogli bi se prestrašiti te svoje naopake bezgranične moći. Ta čovjekova moć da se zatvori Bogu može nas uplašiti. Ali evo stvarnosti koja tjera tu mračnu misao, evo nade koja pobjeđuje strah: istina je iznikla! Bog je rođen! “Zemlja je plodom urodila” (Ps 67, 7). Dà, postoji jedna dobra zemlja, jedna zdrava zemlja, slobodna od svakog egoizma i svake zatvorenosti. Postoji u svijetu jedna zemlja koju je Bog pripravio da dođe i nastani se među nama.

Postoji boravište za njegovu prisutnost u svijetu. Ta zemlja postoji, čak i danas, … , iz te je zemlje iznikla istina! Zato postoji nada u svijetu, pouzdana nada, također u najtežim trenucima i situacijama. Istina je iznikla i donijela ljubav, pravdu i mir.

Papa Benedikt XVI

M. Bušić

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal