Kandidatkinja stranke ‘Možemo’ za predsjednika Vlade – Sandra Benčić i mnogi govornici u televizijskim i radio emisijama ne razlikuju brojeve od brojki!

0
1063

Riječi BROJ i BROJKA nisu istoznačnice mr. sc. Edo Zenzerović, dipl.ing. elektr.

Tumači A.P-ovih „istina“ diplomirani pravnik Damir Habijan, učitelj razredne nastave Josip Borić, diplomirani pravnik Nikola Mažar i kandidatkinja stranke Možemo za predsjednika Vlade Sandra Benčić te mnogi govornici u televizijskim i radio emisijama ne razlikuju brojeve od brojki;

Riječi BROJ i BROJKA nisu istoznačnice
Broj je ponajprije matematički pojam. Brojevi mogu biti parni i neparni, prirodni, racionalni, iracionalni, transcedentalni, cijeli, složeni i prosti; mogu biti: kućni, poštanski, telefonski, identifikacijski, ali i sretni ili nesretni itd. Brojevima se iskazuju apsolutne ili relativne promjene statističkih podataka. Na nekim portalima pročitao sam naslov Sulude brojke:

Zastupnici lani uz plaće potrošili i 1,1 milijun eura, jedan se posebno ističe.

BROJ je vrsta riječi koja označava količinu i poredak. Postoje glavni i redni brojevi: jedan, dva, tri, deset, dvadeset, prvi, drugi, treći, dvadeseti…

BROJKA ili ZNAMENKA je znak za pisanje brojeva. Postoje rimske i arapske brojke: 1, 2, 3, 7., 8., 10., I, II, III, IV, XX… Brojkama ili znamenkama pišu se brojevi u brojevnim sustavima s različitim bazama. Najmanja baza je dva kod binarnog brojevnog sustava sa znamenkama 0 i 1, kod oktalnog brojevnog sustava baza je 8 sa znamenkama: 0,1, 2, 3, 4, 5, 6 i 7, a kod prirodnog dekadskog sustava baza je 10 sa znamenkama: 0, 1 , 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 9.

Pazite! Znamenke mijenjaju položaj u brojevnom sustavu. Brojke ne rastu kako se izrazila u emisiji Poligraf I. programa Hrvatskog radija kandidatkinja za predsjednicu Vlade RH Sandra Benčić koja je pravni fakultet završila „studirajući temeljito pravne znanosti 18 godina“ kao aktivistica centra za mirovne studije.

VII je rimska brojka i napisan broj sedam.
7 je arapska brojka i napisan je broj sedam.
Rimske brojke koje označavaju redne brojeve pišu se s točkom, npr. VIII. razred – osmi razred.
Autor: Barbara Grgić 17. prosinca 2023. godine
HDZ-ov Damir Habijan, 41-godišnji zastupnik te kandidat za idućeg ministra gospodarstva i održivog razvoja, u subotu ujutro uhvaćen je u centru Zagreba u na popularnoj špici. Međutim, to ne bi bila neka vijest da na sebi nije nosio tenisice Valentino Garavani Bubbleback, koje koštaju između 720 i 1.120 eura.

Takve tenisice rijetko možete pronaći u trgovinama “za obične smrtnike” te ćete nerijetko morati posegnuti za ‘guglanjem’ poslovnice u kojoj se ovakav luksuzni komad točno nalazi.
Voli skupo i glomazno
No, nije ovo prvi put da HDZ-ovac iz Varaždina, u prvi plan na svojim društvenim mrežama stavlja luksuzne tenisice. Naime, u više se navrata pohvalio modelima koje proizvode luksuzne modne kuće poput Valentina i Prade, ali i skupljim modelima popularnih Adidas ili Nike tenisica.
Primjerice, Pradine tenisice koje se u online trgovinama mogu nabaviti za malo više od tisuću eura nosio je na fotografiji koju je objavio sredinom kolovoza ove godine.
U jednom od Adidasovih modela s popularnim i hvaljenim Boost poplatom fotografiran je u rujnu 2021. godine.
“Tko bi toliko dao na tenisice? To može samo snob od čovjeka”, “Al ga pretjera čovjek”, “Ima se, može se”, “Ajde, i vi bi da imate te pare”, “On zaradio, on potrošio”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama na ovu temu.
Podsjetimo, prije ulaska u politiku, Habijan je gradio karijeru kao odvjetnik u cijenjenom Odvjetničkom društvu Uskoković i partneri, a od svibnja 2014. postao je član/suvlasnik društva s posebnim naglaskom na trgovačkom pravu.

 

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal