Srpski pravoslavni domjenci na zadnji dan prije Božića kada po bilo kojem kalendaru je strogi post te se ne smije skoro ništa jesti, nikako piti alkohol ili sudjelovati u nekim veselicama!

0
7252

HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Screenshot_20240108-172617_Chrome

Hrvatska pravoslavna crkva u skladu s hrvatskom tradicijom još iz vremena hrvatske Karlovačke arhiepiskopije i istodobno sa sestrinskim pravoslavnim crkvama proslavila je Rođenje Gospodina, Boga i Spasa našega Isusa Hrista (Božić) 25. prosinca. Jedini koji slave Božić 7. siječnja (unatoč tomu što je i u njihovim crkvenim knjigama Božić na nadnevak 25. prosinca) su dvije shizmatičke PC – Ruska i Srpska.

Mi, Hrvatski arhiepiskop Aleksandar u više smo navrata u našim člancima pisali da proslava Božića 7. siječnja nije niti u hrvatskoj, niti u srpskoj nego u jugoslavenskoj tradiciji. Oni pismeni, koji su naše članke pročitali shvatili su o čemu je riječ. A svi ostali (pa i cijeli državni vrh RH) govore o proslavi „pravoslavnog” Božića 7. siječnja. Nije bitno da sam pojam pravoslavni Božić ne postoji jer ne slave ga ni svi pravoslavci na isti nadnevak.

Već dva dana hrvatski mediji, koje nisu primijetili kako je HPC proslavila Božić 25. prosinca 2023. i Bogojavljanje 6. siječnja 2024., uporno pišu o nekim domjencima povodom „pravoslavnog” Badnjaka uoči nadolazečeg „pravoslavnog” Božića.

Vjernici znaju da je zadnji dan prije Božića po bilo kojem kalendaru strogi post kad se ne smije skoro ništa jesti, nikako piti alkohol ili sudjelovati u nekim veselicama jer se mora molitveno pripremiti za božićnu liturgiju.

Mi se izbjegavamo oglašavati o političkim događajima, ali su ovih dana baš oni, koji jesu vjernici od nas to zatražili jer su bili zbunjeni povodom najavljenih domjenaka uoči „pravoslavnog” Božića.

Tako je 6. siječnja u hotelu Westin u Zagreb u organizaciji Srpskog narodnog vijeća održan domjenak povodom „pravoslavnog” Badnjaka (po dvadeseti puta), na kojem su bili prisutni i predstavnici SPC – Pakrački episkop padobranac Jovan i administrator (nije mitropolit nego vršitelj dužnosti) episkop Boris, koji je tim povodom doputovao iz Argentine , jer on je Buenosarieški mitropolit.
U isto vrijeme je Predrag Mišić, koji je vjerojatno nadahnut idejom da ukrade „show“ svom uzoru Miloradu Pupovcu, u nekom mjestu pored Splita već drugi put organizirao alternativni domjenak na istu temu – povodom „pravoslavnog” Badnjaka. Mišić je nedavno uglednom dobrotvoru iz Australije rekao da je on već registrirao HPC (u stvarnosti je osnovao Udrugu Hrvatski pravoslavni centar – UHPC) što ja, Hrvatski arhiepiskop Aleksandar ne želim učiniti.

Na taj domjenak mi nismo pozvani, a sve i da jesmo, uz najbolju volju ne bi se mogli na njega odazvati.

Razlozi za to su sljedeći: HPC se davno odlučila za potrebe nepomičnih blagdana prihvatiti ispravljeni Julijanski kalendar, čiji je autor Hrvat pravoslavne vjere Milutin Milanković (Milankovićev kalendar), koji je u istu svrhu prihvaćen i od većine pravoslavnih crkvi. Po tom kalendaru Božić istovremeno slave i Carigradski patrijarh i rimski Papa, pa tako i HPC, što znači da je za nas Badnjak (i Božić) već prošao. Kad slave shizmatički Rusi i svetosavci, nas se ne tiče. Drugo, što je važnije, je to da je taj dan strogi post, što znači da nema nikakvog slavlja tog dana jer je on priprema za božićno slavlje.

Kad sam već davne 2016. povodom podnošenja zahtjeva za upis u Evidenciju vjerskih zajednica RH započeo prikupljati potpise, nazvao sam Mišića i zamolio da prikupi potpisa u Vukovaru koliko može za registraciju HPC. Odbio je, rekavši da strahuje da će ga ubiti. Ne samo da nije prikupio ni jedan potpis, nego se nije ni sam usudio potpisati.

Mišić, koji nikad nije bio član HPC iznenada se prije godinu i pol ohrabrio i objavio da počinje prikupljati svećenike, koje će on sam educirati. Kako će to on, koji po struci izgleda zidar(?) učiniti nije jasno, ali ga nitko ni ne pita. Možda će Hrvatska ući u svjetovnu povijest kad njoj građevinac stvori crkvu?!

 

Sad je Mišić najavio kako će se on odvojiti od SPC što implicira da je on još uvijek jedan od članova te tzv. SPC u Hrvatskoj (koja na Popisu 2021. ima samo 1518 članova) i koji će se evo u nekoj budućnosti od nje odvojiti. Nije jasno zašto je to bilo kome bitno.

Zajedničko za oba domjenka je to da im se je odazvao cijeli hrvatski državni vrh, svi oni koji nisu znali pročitati moje članke o crkvenom kalendaru a izgleda nisu niti vjernici kad se odazivaju na poziv na banket na dan kad je strogi post.
Pripadnici tog hrvatskog državnog vrha dobro znaju da je POSTOJEĆA HPC postala nezaobilazni faktor, još više nakon presude VUS-a u njenu korist protiv NEZAKONITE negativne odluku MPU. Sve njih smo godinama redovito pozivali na blagdanske liturgije, ali nikad se nisu odazvali – na liturgiju ne, ali na banket, di se jede i pije – DA!

Možda je najbolje da se u budućnosti na nadnevak 6. siječnja umjesto posta i nemrsa proglasi neki dan za jesti i piti uz pjesmu i ples, ali za cijeli hrvatski narod jer on ionako sve to plaća iz svog hrvatskog državnog proračuna.

„Oprosti im Gospode (svi) oni ne znaju što rade”(Luka 23 : 34).

HRVATSKI ARHIEPISKOP †ALEKSANDAR

HPC

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal