Boris Mikšić dobitnik je velikog priznanja udruge NACE -International

0
1004

 

Boris Mikšić dobitnik je velikog priznanja udruge NACE -International

„Pretvorio sam Hrvatsku u centralnu točku Europe za razvoj i izvoz zelenih inhibitora korozije diljem svijeta“
Boris Mikšić, hrvatsko-američki poduzetnik i vlasnik Cortec® korporacije, dobio je posebno priznanje za 50 godina predanog rada u NACE-u, najvećoj globalnoj organizaciji za razvoj standarda za prevenciju korozije. Mikšić, koji je kroz svoje tvrtke u Hrvatsku do sada uložio oko 40 milijuna eura, spada u vodeće svjetske stručnjake u području zaštite od korozije, što potvrđuje ovo vrijedno priznanje. Boris Mikšić je prije skoro 20 godina pokrenuo u Hrvatskoj tvornicu ekoloških antikorozivnih folija, EcoCortec®, koja se razvila u veliki proizvodni kompleks na području Baranje. Godine 2016. proširio je svoje kapacitete i na jug, gdje je

 

nadomak Splita pokrenuo proizvodnju Cortecovih patentiranih kemijskih proizvoda. “Kao politički autsajder kandidirao sam se za hrvatskog predsjednika i ušao u drugi krug izbora što je jako zasmetalo ondašnjim političkim krugovima. Postao sam meta raznih podvala i laži. Pisali su da izmišljam svoju biografiju te da neću u Hrvatskoj otvoriti nikakvu tvornicu nego da samo želim skupiti glasove. Na sve to ću samo reći da je danas, zahvaljujući EcoCortecu, Hrvatska jedna od centralnih točaka u Europi za izvoz zelenih inhibitora korozije diljem svijeta,” kaže Mikšić. “Svoj život posvetio sam razvoju novih zelenih tehnologija u tom području te je ova nagrada velika čast,” dodao je. U svojoj 50-godišnjoj bogatoj karijeri, Mikšić je posljednjih 20 godina posvetio širenju poslovanja u Europi sa središtem u Hrvatskoj. “U ovoj protekloj etapi orijentirao sam se na ulaganje u svoju zemlju, ne samo financijski već i kroz prijenos znanja i obrazovanja. Obučio sam mnoge mlade stručnjake u svojim hrvatskim kompanijama kako uspješno koristiti nove održive tehnologije u tehnološkim procesima i razvoju proizvoda. Oni danas uspješno vode poslovanje mojih hrvatskih kompanija. Rastemo i izvozimo svoje proizvode diljem svijeta, a klijenti su nam najveće svjetske korporacije: ExxonMobil, IBM, General Electric, Caterpillar, Airbus, Mercedes, Volvo i mnogi drugi.

Posebno sam sretan što kao uspješna tvrtka privlačimo mlade inženjere da ostanu kod nas i razvijaju se u smjeru održivih tehnologija u industriji korozije umjesto da odlaze u Njemačku ili Švedsku,“ dodao je.

 

Bogata karijera u NACE-International organizaciji

Priznanje udruge NACE za dugogodišnji rad i uspjehe u području zaštite od korozije dodijeljeno je Mikšiću na velikoj svečanosti koja se održala u muzeju II. svjetskog rata u New Orleansu. Od 3. do 7. ožujka 2024. u New Orleansu u SAD-u, održana je najveća svjetska konferencija u području korozije i zaštite materijala “AMPP Conference and Expo”, koju je organiziralo Međunarodno udruženje za zaštitu materijala (AMPP). AMPP je nastao kada su se NACE International i SSPC spojili 2021. godine. Tijekom posljednjih 50 godina, Boris Mikšić je dobio 66 patenata i imao važnu ulogu u Nacionalnom udruženju inženjera korozije (NACE, sada AMPP). Osvojio je brojne nagrade, predsjedao je NACE simpozijima i radnim grupama, pomažući u razvoju brojnih industrijskih standarda testiranja. Njegova otkrića o tehnologiji inhibitora korozije u parnoj fazi objavljena su u raznim stručnim časopisima.

“Često me pitaju da li sam ljut na sve laži konstruirane o meni u ono vrijeme mog političkog aktivizma. Moj odgovor je – ne! Nisam osvetoljubiv, a na sva podmetanja i insinuacije odgovorio sam onim što najbolje znam, radom! Okupio sam odličan tim te smo zajedno stvorili uspješnu hrvatsku poslovnu priču i imamo velike planove za budućnost. Danas to više nitko ne može osporiti. Politika me više ne zanima, a sve moje ondašnje suparnike pozivam da posjete naše pogone na zelenim površinama Baranje i vide što smo stvorili ovih 20 godina. Moja vizija bila je dati mladim hrvatskim poduzetnicima primjer kako iz naše zemlje lansirati uspješan proizvod na svjetsko tržište u čemu sam i uspio,” zaključio je Mikšić.

 

HOP