Najviši europski tužitelji istražuju Ursulu von der Leyen u svezi ‘Pfizergateom’

0
1132

Najviši europski tužitelji istražuju navode o kaznenim djelima u vezi s pregovorima o cjepivu između predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera, prema glasnogovorniku ureda tužitelja u Liègeu, izvještava europska novinska kuća Politico.
Istražitelji Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) posljednjih su mjeseci preuzeli od belgijskih tužitelja istragu protiv Von der Leyen zbog “uplitanja u javne funkcije, uništavanja SMS-a, korupcije i sukoba interesa”, prema pravnim dokumentima.

Iako su tužitelji EPPO-a istraživali navodne zločine, nitko još nije optužen u vezi s tim slučajem.

Istragu su prvobitno otvorile belgijske pravosudne vlasti u gradu Liègeu početkom 2023. nakon kaznene prijave koju je podnio lokalni lobist Frederic Baldan.

Kasnije su joj se pridružile mađarska i poljska vlada – iako je potonja u procesu povlačenja svoje žalbe nakon izborne pobjede proeuropske vlade na čelu s Donaldom Tuskom.
New York Times, koji je prvi otkrio da se razmjena dogodila dok su dvojica čelnika pregovarala o uvjetima sporazuma, pokrenuo je paralelni slučaj protiv Komisije nakon što je odbila otkriti sadržaj poruka nakon zahtjeva za pristup dokumentima.
Vijest da Ured europskog javnog tužitelja sada istražuje slučaj riskira dodatno ispitivanje uloge predsjednika Komisije u mega poslu s cjepivom, koji se procjenjuje na više od 20 milijardi eura.

Ured europskog javnog tužitelja vodi europske istrage o financijskim zločinima i u teoriji može zaplijeniti telefone i druge materijale iz ureda Komisije ili u drugim zemljama u Europi, kao što je rodna Njemačka von der Leyen.
Bruxelles je dosad odbijao otkriti sadržaj SMS-ova, pa čak ni potvrditi njihovo postojanje.
Dogovor  na vrhuncu pandemije 2021., isprva se smatrao trijumfom Von der Leyen. No sama količina kupljenih cjepiva od tada je izazvala pitanja, a POLITICO je krajem prošle godine otkrio da su doze u vrijednosti od najmanje 4 milijarde eura bačene. Ugovor o cjepivu s Pfizerom u međuvremenu je ponovno pregovaran.

Godine 2022. EPPO je objavio da općenitije promatra opskrbu cjepiva u EU, ali ovo je prvi put da je ured posebno povezan s Pfizergateom.

Igor Drenjančević

HOP

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal