Svojatanje Sjevernomakedonaca imena Makedonija dozlogrdilo je Bugarima i Grcima, a Hrvati šute o diskriminaciji Hrvata u Ustavu S. Makedonije

0
1165
urednik portala HOP Igor Drenjančević
urednik portala HOP
Igor Drenjančević

Ono što prešućuju naši mediji je činjenica da pojam Makedonija postoji i u Grčkoj i u Bugarskoj. To svakako najviše odgovara srpskoj politici, koja je odavno ovaj dio  juga u velikosrpskom projektu označila svojim južnim dijelom, a Sjevernomakedoncima jako odgovara da jedino njih ova regija zove Makedoncima.

To je politički nekorektno jer postoji i Egejska i Pirinska Makedoniji u Grčkoj i Bugarskoj i Sjevena Makedonija nema ekskluzivno pravo se nazivati Makedonija. A sam sjevernomakedonski jezik je stvoren tek 1944. godine. Postavlja se pitanje kojim je jezikom do tada govorila Sjeverna Makedonija?

I tu leži glupost i nestabilnost Sjeverne Makedonije. Nešto slično se događa i u BiH koja je počela svojatati hrvatske korijene u Bosni, te muslimanima u BiH dala ekskluzivno pravo naziva Bošnjak, kojeg su osmanlije koristile za kršćanski živalj u Bosni u svojim spisima iz 15. stoljeća.

Na isti način Sjevernomakedonci negiraju bliskost sa Bugarskim jezikom kao Bosanci sa Hrvatskim.

Da ne govorim o glupostima koje guraju Srbi o Hrvatima kao o pokatoličenim Srbima. Takvo ponašanje dovodi do novih sukoba, a sjeveromakedonci se ponašaju nerazumno kao i bosanski muslimani, te potenciraju sukob sa Bugarskom, odnoso ovi sa Hrvatskom. Naravno da takvo ponašanje savršeno odgovara velikosrpskoj politici.

Kako sve relevantne  medije u regiji drži srpska opcija potpuno je jasno za koga u ovoj igri agenda navija.

I Hitler je bio više sklon Srbima, jer su vrlo brzo riješili “židovsko pitanje u Srbiji”, dok je Pavelić dobivao masu pisama kritike od građana i poglavara crkve Stepinca. Danas nama srpska politika soli pamet o fašizmu.

Isto nije jasno ako sebe Sjeverni Makedonci nazivaju Makedoncima, zašto onda Albanci u Sjevernoj Makedoniji nisu Makedonci. Naravno to bi otvorilo pitanje tko su zapravo ti tzv. Makedonci…a to agendi i velikosrpskoj politici neodgovara.

Čak su  u Jugoslaviji djeca učila da su Tvrtko, Tomislav , Kotromanovići Hrvati, danas muslimanski i srpski dio BiH to negira. Sve su to iskre koje će zapaliti regiju. I sve iz neznanja i ljudske gluposti. Ono što u BiH rade muslimani i Srbi, to rade Albanci i Sjeveromakedonci u toj regiji . A nukleus svih laži ide iz jugoslavenske komunističke povjesne laži protkane  srpstvom.

Tko ne vjeruje tko su Hrvati i da li je postojala Velika Hrvatska neka čitaju Rusa Majorova. Previše je primitivizma i neznanja sa bosanske, srpske i “makedonske” strane.

Nedavno je srpski kvazi povjesničar Šarić provalio da je postojao car Lazar, što je laž, Lazar ni po čemu nije bio car već vazal Trpimirovića.

Bitka na Kosovu polju ni približno nije bila bitna kao ona kod Nikopolja, ali u komunističkoj histografiji sve je lažirano. I to sramotno prenose tzv. hrvatski povjesničari i katolički povjesničari kao činjenice što je bijedno i netočno, kao naprimjer cijela priča o Nemanjićima, a da nitko niti u jednom trenutku ne spominje Bugarskog vladara Kolojana u to vrijeme.

Grčki političar Kyriakos Velopoulos pocijepao je Prespanski sporazum govoreći za govornicom grčkog parlamenta.

Tijekom govora u parlamentu izjavio je da je to “jedina dostojanstvena i domoljubna akcija”.
” Kažete nam da se slažemo sa susjednim narodima. A mi ih pitamo: tko je izabrao Erdogana, tko traži naše teritorije? Turski narod. Tko je izabrao Ramu da traži naše teritorije? Albanski narod. Tko je izabrao VMRO u Skoplju? Skopljanci.

Naš problem nisu ljudi u Skoplju.

Problem je VMRO koji je poznat po svojim ciljevima. To je nacistička, fašistička stranka i za nju su se odlučili stanovnici Skoplja”, rekao je .
Ovdje su nam svi rekli: “svaki korak Skoplja prema Europi ovisi o iskrenom poštivanju dogovorenog”. Tako je Skoplje dobilo članstvo u NATO-u, dobilo je “makedonsku” nacionalnost i jezik, dobilo je “Makedoniju”, čisto i jednostavno, a sad mi dolazimo i navodno im prijetimo da im nećemo dati u EU. Državu ste prestali zvati Skoplje i zovete je Sjeverna Makedonija.

Svoju državu nikad nisu prestali zvati Makedonija. Mi u “Grčkom rješenju” poštovat ćemo Karamanlisovu suzu za Makedonijom. Rješenje za Skoplje je jedno: ako zavlada “grčko rješenje”, pokidat ćemo Prespanski sporazum! To je ono što ćemo učiniti!”

Novoizabrana predsjednica Republike Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova je prilikom inauguracije tu zemlju nazvala Makedonijom, a ne Sjevernom Makedonijom kako je dogovoreno Prespanskim sporazumom.

Podsjetimo, Europska komisija izrazila je očekivanje da će “Sjeverna Makedonija poštivati sve bilateralne sporazume, uključujući Prespanski sporazum”, koji zahtijeva korištenje ustavnog imena zemlje – “Sjeverna Makedonija”.

Screenshot_20240519_111451_Samsung Internet
Predsjedavajući “Grčke odluke” pocijepao je Prespanski sporazum za govornicom parlamenta.

U ustavu Sjeverne Makedonije jedino nema mjesta za Bugare i Hrvate, oni po Sjevernomakedoncima ne postoje, Bugarska pred EU parlamentom stalno to stavlja kao veliki politički problem, dok Hrvate to očito ne brine, pa tako zbog antihrvatske politike vlade RH nestaju Hrvati sa područja Vojvodine, BiH ,  Sjeverne Makedonije…

Ne brine hrvatsku vlast zašto  se crkva Sjevernomakedonaca u Hrvatskoj  naziva  Makedonska pravoslavna crkva, dok Hrvatska pravoslavna crkva ne smije biti u Hrvatskoj iako država Hrvatska postoji, dok država Makedonija ne postoji.

 

Igor  Drenjančević

HOP

 

HOP -portal na telegramu

https://t.me/hopportal