Tko je najbliži čovjek novinaru Marku Juriču, ‘udbaš’ ili domoljub?!

0
6417

Dinko Dedić, hrvatski iseljenički novinar i bivši hrvatski politički emigrant. Po struci grafički dizajner za neke je dugogodišnji suradnik tajnih službi čak i UDBA-e.

Dinka Dedića izuzetno poštujem, na mene je kao čovjek i sugovornik ostavljao izuzetno pozitivan dojam. Cijenim njegovu ulogu u razvoju i napretku Hrvatske kao i njegov doprinos u priznavanju Hrvatske u svijetu. Da je gospodin Dinko bio pripadnik bilo koje obavještajne zajednice, vjerujem da bih to ja znao. Držim da su pokušaji ocrnjivanja gospodina Dinka Dedića kao udbaša neosnovani i zlonamjerni, bez obzira s čije strane dolazili – napisao mi je nedvosmisleno početkom tjedna mr. sc. Jerko Vukas, drugi po redu šef Hrvatske službe za zaštitu ustavnog poretka Republike Hrvatske, prvi hrvatski generalni konzul u Melbourneu, a danas (dugogodišnji) hrvatski veleposlanik u u jednomu od najopasnijih mjesta na svijetu, u Bagdadu, ujedno i doajen tamošnjega diplomatskog zbora.- piše portal Direktno. Nama se nekako čini čudno da se baš Vukasa pita o Dediću.

Mi smo za sugovornika uzeli dugogodišnjeg hrvatskog emigranta, na kojeg je udbaška klika pokušala atentat, a prijateljevao je sa mnogima kojih danas nema, domoljubima ubijenim od strane UDBA-e.

– Vrlo malo nas je preživjelo, nas stvarnih domoljuba i čudim se danas tko nam tumači organizaciju UDBE i nabraja udbaše. Nije li čudno kako su svi ti ljudi a koji se danas javljaju kao istražitelji udbe preživjeli? Od nas domoljuba  jako je malo preživjelo, ali nemamo toliku dokumentaciju o UDBI.

Mislim da je jasno kako je njima to mogao netko dati iz samog gnijezda UDBA-e. Reći ću što mi je čudno kod Dedića; Kako je on dobivao vize tako jednostavno, poglavito jer je svugdje isticao kako je za terorističke metode djelovanja? Pa na našoj televiziji je otvoreno rekao kako su oni ubijali Jugoslavene, agente, postavljali bombe. Pa tko bi takve puštao u svoje zemlje, tko bi takvima davao Vise? On je putovao na liniji Australija-Njemačka svaka tri mjeseca! Ja osobno nisam nikada uspio dobiti Visu za Kanadu ili Australiju jer je policija jako dobro znala tko sam.

Od čega je taj čovjek živio? Čujte za tolika vozikanja gore dolje, na takvoj udaljenosti treba novaca. Mi domoljubi jedva smo preživljavali, dok je on bio u ekipi od njih tridesetak koji su stalno negdje putovali, dobro se gostili i provodili, i pazite molim vas; ubijali, te postavljali bombe. Ne vjerujem u tu priču.

Jako je bitno reći da je ta skupina od tridesetak osoba danas najaktivnija u otkrivanju UDBA-e.

Dedić je na televiziji kod Bujanca i Juriča izjavio kako su ubijali Jugoslavene, postavljali bombe. Pomaže li on time svjedočenju Mustaču i Perkoviću ili odmaže? Meni se čini da pomaže, jer time opravdava njihovo djelovanje. Poslije akcija Dedića i sličnih, jugoslavenska tajna služba uvijek je imala opravdanja za ubijanje mojih prijatelja domoljuba u emigraciji. I to se redovito događalo. Uz njega su bili  Milan Puškarin Gagarin ( skladištar iz Gospića), Mičić (tajni agent ruske i jugoslavenske tajne službe)…zamislite oni prijete da će dići u zrak američko veleposlanstvo u zrak, a nitko ne reagira. Kad bih ja tako nešto rekao isti trenutak bi došla njemačka policija i što je najgore nakon toga ekipa normalno putuje u SAD-e.

Kada bi mi  domoljubi neke akcije napravili, ljepljenje plakata, dijeljenje letaka oni bi cijelu stvar pripisivali sebi, nešto kao što danas čine u nekakvom projektu Velebit.

Uglavnom radi se o ekipi koja je ponekad bacila neku petardu ispred nečijeg stana ili poslovnog prostora Jugoslavije u Njemačkoj,te bi to bio povod za uhićenja i likvidacije pravih domoljuba-ispričao nam je ugledni emigrant.

Od visokopozicioniranog pravaša koji je htio ostati anoniman saznali smo kako se Dedić spominje u novom Leljakovom projektu, kao suradnik tajnih službi, pa je moguće kako je iz toga razloga bila tolika paljba udbaške desnice po Leljaku u tzv. domovinskim portalima. Dedić je drugovao i sa Dragicom Dujmovic koju je prema svjedočenju naših emigranata UDBA slala na zadatke.

dragica
Na slici sa Dragicom Dujmović

Mladen Swartz 12 godinama je surađivao sa Dedićem pišući članke, list je uređivao Dedić, tijekom posjeta Hrvatskoj poslije proglašenja neovisnosti 1991. godine Dedić izbjegava posjetiti Swartza, što je samom Swartzu bilo jako sumnjivo. Svađe nije bilo nikada između njih dvojice, ali Dedić ne želi kontakt s čovjekom s kojim je uspješno surađivao.

Swartz nam je rekao kako mu je isto tako bilo  čudno da Dedić nakon ostvarenja stoljetnog sna nije ostao u Hrvatskoj, već se ubrzo vratio u Australiju.  Toliko je godina  djelovao oko samog projekta i nije se plašio za svoj život, a sada u ratno vrijeme vraća se brzo u Australiju. I on nam potvrđuje kako je Dragica Dujmović bila podređena jugoslavenskim tajnim službama. Jugoslavenski kontraverzni tajni agent Spasić priznaje činjenicu kako je Dujmovićka njihov kadar.

-HDP je osnovao ogranke po svim kontinentima i još se tih ranih 80-ih godina tajno povezao s ljudima u domovini. Među njima bili su između ostalih i splitski novinari Bože Vukušić i Dragica Dujmović. Kako su neki indikatori pokazali, postojala je opasnost da bi mogli biti otkriveni, pa su 1983. povučeni u emigraciju.-piše Dedić.

jurič

Dedić je jako dobar prijatelj Marka Juriča koji je poznat po činjenici da je svjesno uništio emisiju o Miloradu Pupovcu, te je ista bila zabranjena iako je prvi puta na televiziji iznijela sve činjenice davno objavljene jedino na ovom portalu o samom Pupovcu.

HOP