SDP “balvan-revolucijom” onemogućio izlazak birača na lokalne izbore u Vrgorcu!

0
2822

balvan revolucija vrgoracVrgorac je u nedjelju bio poprište izborne bitke, u sjeni koje su se događao cijeli niz pojava koje se ovih dana sustavno pokušavaju medijski ignorirati.

Umjesto napisa o balvanima i automobilima, kojima je u nedjelju popodne bilo zapriječeno nekoliko cestovnih komunikacija u okolici Vrgorca, dio režimskih medija pokušava baciti sjenu na blistavu izbornu pobjedu Rudolfa Grljušića, servirajući teme o navodno ponovnom prebrojavanju glasova.

Nigdje ni slova o tome kako je u kasnim popodnevnim satima, na sam dan izbora, jedna ratoborna skupina iz mladeži SDP-a, predvođena tamošnjim tajnikom te stranke, zajedno sa skupinom svojih nekadašnjih partijskih drugova koji su u međuvremenu prešli Most, blokirali sve prilaze Vrgorcu iz smjera Hercegovine. Prepriječili su ceste automobilima, vozili u koloni tek nekoliko kilometara na sat, parkirali vozila preko ceste i ostavili ih, prethodno ih zaključavši, nasred Vrgorskog mosta. U polju Rastok, parkirali su auto vučne službe.

Prema određenim izvorima, predsjednik DVD-a Vrgorac osobno je odobrio iznošenje službene motorne pile prema graničnom prijelazu Orah kako bi se kao u vrijeme „Balvan revolucije“ oborio čempres te prekinuo promet, lažno su dojavljivali o zapaljenju automobila te na najfrekventnijim prometnicama ostavljali automobile u „kvaru“.

ljubuskiCilj svih ovih diverzija, o kojima se posljednjih dana šuti, bio je pokušaj onemogućavanja izlaska na izbore onih građana Vrgorca koji su podrijetlom iz Hercegovine, odnosno s područja općine Ljubuški. Vrgorac je pogranično mjesto. Granica povučena na tom mjestu osudila je jedan narod na život u dvije države, podijelila je imanja, naseljena mjesta, obitelji. Neki iz Ljubuškog idu na posao u Vrgorac, neki obrnuto. Tako je i s prijavama prebivališta, koje su zapravo temelj za aktivno konzumiranje biračkih prava.

Metković, Omiš, Imotski, Sinj, Vrgorac i još neka mjesta na jugu Hrvatske specifični su po tome što na parlamentarnim i predsjedničkim izborima HDZ redovito dobiva znatno više glasova nego na lokalnim. Zašto se to događa, to može biti tema posebne analize i lokalnih problema koji su specifični za svako mjesto ponaosob. Međutim, činjenica je isto tako da ti glasovi, čak ni dišpetno, ne idu SDP-u i njima bliskim strankama, što su u SDP-u osjetili i već ranije primjenili strategiju s “nezavisnom” listom Ivana Grubišića.

Izvor: Josip Zdunić/hr.svijet.net