MVP Cvjetković ‘organizirala’ na kvazi-stranačkoj podjeli na „naše“ i na „ne-naše“

0
4293

 

OTVORENO PISMO

 

Davorin Zagorščak

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Trg N.Š. Zrinskog 7-8, Zagreb

[email protected]

 

U Zagrebu, 21. kolovoza 2015.

 

 

 

 

Veleposlanstvo Republike Austrije u Republici Hrvatskoj

Nj. E. dr. Andreas Wiedenhoff

Izvanredni i opunomoćeni veleposlanik

[email protected]

 

 

 

 

Vaša Ekselencijo, poštovani gospodine Wiedenhoff,

 

koristim ovu prigodu da Vama osobno i Veleposlanstvu Republike Austrije u Zagrebu iskažem najdublje poštovanje, te imam čast obavijestiti Vas o slijedećem:

 

Kao što ste već prethodno upoznati, Odlukom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović, objavljenom u Narodnim novinama, broj: 59/2015, za izvanrednu i opunomoćenu veleposlanicu Republike Hrvatske u Republici Austriji, uz prethodni supotpis predsjednika Vlade Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, imenovana je dr. sc. Vesna Cvjetković, koja je donedavna obavljala dužnost glavne tajnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

 

Stoga sam, slijedom navedenog, slobodan i zamoliti Vas da do predsjednika Republike Austrije, Nj. E. dr. Heinza Fischera, prenesete i podatak da je iza gospođe Vesne Cvjetković u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ostao nemali broj „mrlja“ te da postoji i čitav niz formalnih dokaza za opravdanu sumnju da je gospođa Cvjetković u Ministarstvu organizirala pravu korupcijsku piramidu, unutar koje je nesmiljeno kršen Ustav Republike Hrvatske kao i niz zakona kojima je neposredno ili posredno reguliran rad hrvatske službe vanjskih poslova. A da se doista radi o opravdanim sumnjama, kao potvrdu, slobodan sam priložiti i preslike slijedećih službenih dokumenata:

 

– Dopis Hrvatskog sabora dostavljen Sigurnosno-obavještajnoj agenciji, Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Ministarstvu pravosuđa, Klasa: 050-01/15-01/69, Ur.broj: 6521-19-15-02, od 10. ožujka 2015.

 

– Dopis Ministarstva uprave dostavljen Pučkoj pravobraniteljici Republike Hrvatske, Klasa: 050-02/14-01/538, Ur.broj: 515-07-01/4-14-4, od 15. listopada 2014.

 

– Obavijest Ureda predsjednice Republike Hrvatske da je u svezi s kršenjem ljudskih prava zatraženo očitovanje Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Klasa: 052-02/15-01/10, Ur.broj: 71-02-04/2-15, od 1. travnja 2015.

 

– Dopis Ministarstva uprave dostavljen Glavnom tajništvu, Etičkom povjereniku i Povjerljivom savjetniku Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Klasa: 050-02/14-01/538, Ur.broj: 515-07-01/4-14-3, od 15. listopada 2014.

 

Vaša Ekselencijo,

 

osim što osobno držim kako bi prihvaćanje gospođe Cvjetković za veleposlanicu Republike Hrvatske u prijateljskoj nam Republici Austriji bilo teško shvatljivo za sve one naše državljane koji pošteno i čestito zarađuju svoj kruh, istodobno uvažavajući i Ustav i pravni poredak Republike Hrvatske te visoko cijeneći činjenicu članstva naše države u Europskoj Uniji, poticaj da Vam se obratim ovim pismom našao sam i na mrežnim stranicama zagrebačkog veleposlanstva jedne od država članica Unije, a na kojima se kao važan segment djelovanja te diplomatske misije ističe i tema pod naslovom „Sprječavanje korupcije“, unutar koje su navedeni i slijedeći postulati: „Etička načela i neprihvaćanje korupcije trebaju biti čvrsto ukorijenjeni u svijest zaposlenika ministarstva vanjskih poslova te izaslanih i mjesnih zaposlenika u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inozemstvu; Važna zadaća u sprječavanju korupcije u ministarstvu vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima je senzibiliziranje zaposlenika za ovu temu, zaštita od mogućih opasnosti od korupcije i očuvanje visokih etičko-pravnih standarda kao sastavnog dijela svega rada u državnoj upravi“.

 

Duboko vjerujući da vlasti i građani Republike Austrije, kao i Vi osobno, dijele navedeni stav kao jednu od važnih stečevina Europske Unije, slobodan sam naglasiti kako i većina mojih kolega u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dijeli takvo mišljenje, te da su mnoge kolegice i kolege zgroženi korupcijskom piramidom koju je u našem Ministarstvu izgradila gospođa Cvjetković, organiziravši funkcioniranje institucije na kvazi-stranačkoj podjeli na „naše“ i na „ne-naše“, pri čemu se „naše“ nagrađuje na lažiranim natječajima za odlazak na mandat u inozemstvo te protuzakonitim promicanjima u viša diplomatska zvanja, dok se „ne-naše“ nerijetko otvoreno diskriminira i proganja, sve do protuzakonitog izbacivanja s posla, uključivo i otvorene prijetnje za osobnu sigurnost, te uključivo i progon članova obitelji.

 

A da podaci koje Vam iznosim nisu iznimka, slobodan sam ukazati i na jedan članak – http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/tajnica-hoce-ici-u-bec-pusickina-desna-ruka-vesna-cvjetkovic-zeli-pobjeci-od-odgovornosti-sto-je-unistila-hrvatsku-diplomaciju-144445 – objavljen u hrvatskom medijskom prostoru, koji je, istina, zamjetno stranački profiliran, no nedvojbeno je da zaključne misli iznesene u tom tekstu dijeli i nemali broj kolegica i kolega u Ministarstvu, ali takvo što se većina ne usudi i javno izreći, jer se boje negativnih posljedica, koje neumitno, prije ili kasnije, stižu sve one koji se otvoreno usude progovoriti o korupciji po libretu i pod ravnateljskom palicom gospođe Vesne Cvjetković.

 

Također, ovom sam prigodom slobodan i obavijestiti Vas da se uz ime gospođe Cvjetković u Ministarstvu vezuje i kršenje temeljnih ljudskih prava, što je kao takvo akceptirano i u priloženom službenom dopisu Ureda predsjednice Republike Hrvatske, a što ide, npr., čak i do otvorenih prijetnji smrću, poticanih od njezinih osobnih prijatelja i štićenika ogrezlih u „privatizaciji“ državnog proračuna. Istodobno, uz ime gospođe Cvjetković se, pored ostalih zlouporaba, vežu i zlouporabe korištenja diplomatskih putovnica, pa je tako, npr., poznat i slučaj kada je gospođa Cvjetković odobrila diplomatsku putovnicu i kolegi protiv kojeg se tog trenutka vodio kazneni postupak za ozbiljno kazneno djelo, te koji je kasnije pravomoćno osuđen na 8 mjeseci zatvora i po sili zakona posljedično izbačen iz državne službe.

 

Vaša Ekselencijo,

 

vezano uz podatke koje sam Vam dostavio te za koje vjerujem da će biti vrednovani sukladno visokim etičkim načelima, po kojima su i korupcija i kršenje ljudskih prava nepoželjni kako na razini naših dviju prijateljskih država tako i na razini zajedničke nam Europske Unije, slobodan sam iskazati i vjeru da će se donijeti odgovarajuća odluka kada je načelno u pitanju visoka predstavnička dužnost jedne veleposlanice te kada su pitanju visoki etički standardi koji se od takve osobe opravdano očekuju.

 

S iskrenim poštovanjem,

 

Davorin Zagorščak,

ministar savjetnik