KUĆA STAKLENIK ODRŽAVA TOPLINU CIJELU GODINU

0
3757

Prosječna siječanjska temperatura u Stockholmu Švedeskoj je oko -3 stupnjeva Celzija. Inače, ne tako ugodna temperatura kada niste u mogućnosti topline svog doma.

Charles i Marie Sacilotto Gramatika i njihov mali sin,  su stvoriti prekrasan ekološki održiv dom koji se nalazi unutar staklenika, koji ih čuva od oštre zime.

Nedavno je ovaj par ugostio lidere Fair Companiesa koje su upoznali sa svojom „Naturhus“ (Prirodnom kućom) koju okružuje 4-milimetarsko staklo koje je obitelj koštalo oko 84 000 dolara.

Inspirisana radom švedskog ekološkog arhitekte Bengta Warnea, koji je takođe bio Charlesov mentor, obitelj je Naturhaus izgradila na mjestu gdje se nalazila stara ljetna kuća, na Stockholmskom arhipelagu.

Ogromne su prednosti života u stakleniku. Sunčeva svjetlosti sja i pomaže pri zagrijavanju doma tokom dana, a takođe pomaže i u održavanju toplote tokom noći zbog sačuvane toplote koja je pohranjena u stijeni koja se nalazi ispod kuće. Krov je takođe napravljen kako bi se tokom cijele godine mogle raditi razne aktivnosti poput igranja sa svojim sinom, sunčanja ili čak čitanja dobrih knjiga.

Uz ovu prekrasno konstruisanu Natuhaus, ekološi osviještena porodica, može se reći, dovoljna je sama sebi. U stanju su skupiti kišnicu za sve potrebe kućanstva kao i vodu potrebnu za biljke. Oni takođe obrađuju svoj vrt, a kuhinjski otpad recikliraju.

Charles Sacilotto, koji je po struci inženjer, pomogao je osmisliti i sagraditi kanalizaciju. Prema ljudima iz Fair Companies koji su bili u posjeti, za Natruhas su rekli:

„Kanalizacijski sistem počinje sa WC-om koji odvaja urin i koristi centrifuge, cisterne i vrtna jezerca za filtriranje vode i gnojenje ostataka.“

Budući da je njihov cijeli dom pretvoren u jedan veliki staklenik, porodica je u mogućnosti da uzgaja vlastitu hranu, kao što su grođže, ljekovito bilje, krastavci, smokve i paradajz koje u normalnim uvjetima ne bi preživjeli skandinavske zime.

Možda se pitate kao i ja: „Da li život u plasteniku uistinu siguran?“ Srećom, Charles nam je odgovorio na to pitanje tokom posjete Fair Companies…

„To je sigurnosno staklo. U principu, ne može se slomiti. Ako se to nekim čudom i dogodi, razbit će se u sitne komade koje nikome neće nauditi.“

hop