Srbija dobila svoj ‘Živi zid’, ‘region’ se širi…

0
946

bbasta-perucac-nac-park-tara-rusenje110515ras-foto-milos-cvetkovic-012preview_fVlasnici nelegalnih objekata na jezeru Perućac kod Bajine Bašte živim zidom su na ulazu u kanjon Drine zaustavili bager koji je država angažirala za rušenje sedamdesetak ribarskih kućica.
Građani se usprotivili rušenju objekata na Perućcu
“Rušenja je ipak biti – milom ili silom!” – To su na barikadama, predočili predstavnici Ministarstva graditeljstva, prometa i infrastrukture u vrijeme dok je nekolicina vlasnika spornih kućica već počela da skida crjepove i građu s objekata.

Skup je protekao pod budnim okom brojnih policajaca koji su se na Perućcu pojavili sa šljemovima, oklopnim prslucima i štitovima.

– Predsjednik Nikolić digao je palaču od tri kata i nitko je ne dira. Smeta vam moja daščara od par kvadrata, – grmio je jedan od osamdesetak prosvjednika koji su se jutrom okupili kod punkta na ulasku u Nacionalni park “Tara”.

Više njih je došlo posebno obučeno za ovu priliku; nosili su majice na kojima je iznad i ispod lika predsjednika Nikolića pisalo: “Prvo Tomina pa onda moja” i “Disneyland može Perućac ne može”.

Desimir Dragojlović, član Udruženja ljubitelji jezera Perućac
– Zašto ste uopće gradili na državnom zemljištu, – pokušavala je službenica Ministarstva odgovoriti vlasnike kućica da se povuku s puta i omoguće rušenje.

Dolazak pomoćnika ministra Aleksandra Simića
– Još 2010. Vlada je usvojila uredbu da kućice na Perućcu uđu u regulacioni plan Bajine Bašte! Uredba Vlade je jači akt od sudske odluke da se ruše kuće za koje smo plaćali uzurpaciju zemljišta – odgovarala je masa.

Sporni objekti na jezeru Perućac
Nakon višesatnog preganjaja pojavio se i Aleksandar Simić, pomoćnik ministrice Zorane Mihajlović. Iza njega se ukazao šleper koji je teglio bager. Koji trenutak prije nego što je konvoj naišao vlasnici kućica su posjedali na asfalt.

Skup su osiguravale i policijske snage:
Ubrzo zatim postignut je trenutni kompromis – živi zid se povukao proći vozilo sa činovnicima iz Ministarstva koji su pošli u kanjon da se uvjere da su pojedinci počeli sami ruše.

Aleksandar Simić
– Vidjeli smo da su četiri vlasnika počeli da ruše, nekoliko njih je obećalo da će krenuti u toku dana. Onima koji to ne učine neka bude jasno da je država odlučna da provede zakone. U prvoj zoni nacionalnih parkova nema gradnje! Naš je prijedlog da se postigne dogovor s općinom Bajina Bašta da se negdje u drugoj zoni iznađe lokacija da se ove kolibice prenesu a da vlasnici plate legalizaciju, –
rekao je za “Blic” Aleksandar Simić.