Kajin nazvao RBA zadruge kriminalom, a Koljaja za odgovornost prozvao Josipovića

0
1089

kajinNa konferenciji za novinstvo u Saboru Damir Kajin kao jedini zastupnik u Saboru prozvao je RBA zadruge kao puno veći problem nego krediti u francima. Vrlo jasno je proglasio kredite preko RBA zadruga kriminalom. I strašnu prijevaru građana nije se libio pokazati prstom. Zauzeo se zastupnik Kajin danas sa govornice Sabora u svezi rješavanja toga problema. Kako sam ispred HOP.hr bio prisutan cijelom događaju, vrlo jasno sam iz prve ruke vidio zabrinutost Damira Kajina, koji nije puno čekao i u Sabor je ponovo donio taj problem, iako nije tema bila na dnevnom redu.

Nenad Koljaja je vrlo otvoreno prozvao SDP-u kao stranku koja opstruira  cijeli slučaj, iako je HDZ-a bila za rješavanje toga problema i svojim rukama u zraku podržala cijeli problem. Koljaja je išao toliko daleko da je za opstrukciju prozvao i Ivu Josipovića, čiji glasnogovornik je danas glasnogovornik RBA zadruga i sumnja u naklonost bivšeg predsjednika prema ovom kriminalu. Za cijelu situaciju znaju Milanović i Josipović od samih začetaka prijave problema Koljaje i Landeke.

Obojica se oglušuju na jasne primjedbe zviždača i tu počinje zavrzlama koja će SDP stajati vlasti. Odbijanjem pomoći ljudima koji su dizali očito nelegalne kredite, njih preko 20 000,  SDP-a je stala na stranu RBA prevaranta. Iako su iz vrha RBA zadruge neki i u  austrijskom kućnom pritvoru, naše pravosuđe se kilavi oko očite prevare i cijelu stvar gleda poprilično površno, kao da i samo to prepoznaje kao političko pitanje, iako je to čisto pravno pitanje. Razlog je jasan: neki javni bilježnici, predsjednici sudova i voditelji gruntovnica su očito u ovoj kriminalnoj igri.

U čemu je prevare? Zadruge su imale dozvolu za rad samo u svom području Austrije, čak nisu smjele u cijeloj Austriji djelovati, a ipak su došle u Hrvatsku, da to nitko nadležan nije primijetio. opustošile su oko  5 milijardi eura u građanskim kreditima. Gdje je prevara broj dva? Javni bilježnici kod nas trebali su prije potpisivanja kredita RBA zadruga i građana zatražiti od zadrugara dozvolu za rad. Oni to nisu zatražili, već su zajedno sa zadrugarima izmislili dokument kojim se zadruga osigurava u naplati. Time su po prosudbi pravnika Markovića duboko zagrezli u “RBA jabuku”. Kada se doda naš čudnovati ovršni zakon i parnice u nedogled, da se uništi zdravlje ovršenika, po riječima Nade Landeke, put u propast građana je određen. I sve se to događa kraj naših zastupnika u saboru, vlade i bivšeg predsjednika.

Sadašnja predsjednica pristupila je problemu vrlo ozbiljno, uključila je  tajne službe u sam slučaj i sve više je jasno kako bi ovo mogla biti sdepeovska afera Sanader.  Zato Milanović sve više poteže za Manolićem, jer je voda očito došla do grla. RBA zadruge nisu imale dozvolu za rad u Hrvatskoj, uknjižile su hipoteke na vrlo diskutabilan način na našim sudovima, gruntovnice su uglavnom nasjele na ovu prijevaru ili namjerno sudjelovale u njoj. Vruće kestenje iz vatre je odlučio izvuči Kajin. Jedini zastupnik sa mentalnom hrabrošću da detektira problem.

Najveća žrtva RBA prevara je Rab. 600 ovršenih objekata, što se vidi da je ciljana destinacija. Rab sve više kreće prema elitnom turizmu i nekretnine vrijedne 1 000 000 eura i više ovrhom RBA zadruga su dobivene za oko 250 000 eura. Kajin najavljuje posjet Rabu.

Igor Drenjančević