HBOR je odobravao kredite napisane rukom na običnom papiru

0
1555

HABOR SLIKA (1)

Autor: Igor Drenjančević
Druge banke vas analiziraju uzduž i poprijeko za 100% manji kredit, ali HBOR zaključuje da ova poduzetnica ulijeva povjerenje za ovakav ogroman kredit, napisanom molbom na komadu papira. Očito žena ne zna natipkati zamolbu, a tko zna, što uopće zna o računu.

HBOR “spašava” posrnulo gospodarstvo svojim kreditima. Krediti se dobivaju bez kriterija, a kada se pomoću njih ne pokrene gospodarstvo, oduzme se nekretnina od uzimatelja kredita, “nafila” se njena vrijednost na troduplo, kako se ne bi vidjeli gubici banke i svi sretni i zadovoljni. To je dobro poslovanje, neki su uzeli kredit i zbrisali  u Srbiju nakon dobivanja kredita. Gubitke u konačnici platio je narod. Pametno, da ne može biti pametnije. Narod plaća eldorado, odgvornost nepoznata kategorija u HBOR-u, uprava prosipa pamet, gospodarstvo pred propašću. Stečaj države sve izgledniji.

Ipak najzanimljivija priča u HBOR-u je svakako napisana rukom. Bukvalno rečeno, došli smo do dokumenta, kojim se prikazuje nivo komunikacije i odbravanja kredita u HBOR-u. Poduzetnica iz naše priče je rukom na običnom papiru napisala zamolbu za kredit. Zamislite sebe u toj ulozi, vi pišete Zagrebačkoj banci da vam odobri kredit i to rukom. Vjerojatno bi Vrapče bilo vaša druga destinacija. Svi bi vam se smijali, ali ako tako što činite u HBOR-u, tada vas shvaćaju ozbiljno. Banka i pol, nema takve, izvadite prazan papir iz kopirke ili iz printera i napišete zamolbu u holu banke na 2.000 000,00 kn kredita, Kovačevova banka će odobriti kredit. Bitno je da imate garažu od 17m2 kapitala i zamolbu rukom! Druge banke vas analiziraju uzduž i poprijeko za 100% manji kredit, ali HBOR zaključuje da ova poduzetnica ulijeva povjerenje, za ovakav ogroman kredit, napisanom molbom na komadu papira. Očito žena ne zna natipkati zamolbu, a tko zna što uopće zna o računalu?!

Normalan čovjek, kada želi kredit za automobil, ispuni sijaset obrzaca, potvrda, čeka odobrenje, kao da čeka porinuće broda u Uljaniku, ali kada to želite u HBOR-u, možete istrgnuti list iz bilježnice vaše kćeri ili sina, te napisati neku brljotinu rukom, nalupati cifre kao na Hreliću i spokojno čekati “spas” našeg i vašeg gospodarstva. Mlijuni kuna su propadali na ovako “profesionalan” način. Nitko vidio, nitko čuo, nitko znao, tri majmunčića su u našem sustavu glavni. I tako godinama do današnji dana.

Ogromni krediti uzeti od HBOR-a, mnogi nikada nisu vraćeni, neki lopovi-poduzetnici su dizali i više takvih kredita, jer su više puta proglasili stečaj, a HBOR je takvo ponašanje nagrađivao sa novim kreditima, neki od podnositelja kredita nikada nisu vratili niti lipe kredita, takva činjenica je bila argument HBOR-a za novi kredit. Kako je lako biti lopov u lopovskoj zemlji. Teško je jedino biti dio gladnog, oguljenog naroda, kojem ovakva lopovska država prijeti porezima, ovrhama i snižavanjem plaća.

Autor: Igor Drenjančević