Najviše izbjeglica – muškarci, žene ostavili u ratnoj zoni

0
1023

_migranti-izneglice-makedonija-03reutersfoto-reuters_fPolitički analitičar iz Skoplja Milenko Nedelkovski smatra sumnjivim što 90 posto migranata, koji dolaze u njegovu zemlju iu Srbiju, čine muškarci.
Nedelkovski kaže da je to sumnjivo, posebno ako se zna da dolaze iz tradicionalne zemlje u kojoj se obitelj ne ostavlja za sobom.

“Mi u Makedoniji ne možemo rješavamo probleme rata koje su izazvale druge države. Mi nismo izazvali rat ni u Siriji ni u Iraku. A sada se od nas očekuju da primamo ljude”, rekao je Nedelkovski za “Sputnik”.

On je podsjetio da je Makedonija “nakon rata Srbije i NATO” imala prihvatne centre i da je oko 150.000 Albanaca tada ostalo što je potpuno promijenilo etničku strukturu države.

Iako ne želi baviti spekulacijama, Nedelkovski ističe da je vrlo indikativno što je riječ o vrlo mladoj muškoj populaciji migranata što budi sumnju da se “možda među njima kriju i pripadnici Islamske države”.

Zbog velikog priljeva migranata, u Makedoniji je proglašena izvanredna situacija u graničnom pojasu na jugu i na sjeveru Makedonije, duž granica s Grčkom i sa Srbijom

izvor M.N.