Kada nastupaju zastare?

0
3157

landekaNajčešća pitanja ovršenika

Kada nastupaju zastare?
Što ako mi je račun blokiran, a ne znam tko ga je blokirao?
Što ako nisam primio/la rješenje o ovrsi?

Dakle: Ako vam je račun blokiran zato jer niste dobili rješenje, prvi je korak otići u FINU. Oni imaju informaciju tko vas je blokirao i koji je broj ovrhe. Trazite presliku rješenja i na isto,u roku 8 dana podnesite žalbu. Ako se ovrha temelji na vjerodostojnih ispravi – računu, možete prigovoriti i zastari, od jedne godine do tri(jedna je za račune el.energ.plina,tel.,vode, tri je za komunalnu, kredite i dr.)
U žalbi morate navesti podatke iz rješenja, naziv institucije koja je rješenje sastavila (sud, bilježnik, grad i dr.) zatim broj ovrhe, naziv ovrsenika i ovrhovoditelja, i obavezno brojeve OIBa. Žalba se ne dostavlja FINI, vec sudu, biljezniku ili gradu odnosno dr. instituciji koja ga je i poslala u FINU.

Ako niste iz opravdanog razloga mogli zalbu napisati na vrijeme, pišete Prijedlog za povrat u prijasnje stanje, ukidanje klauzule pravomoćnosti i navedete razloge sprijecenosti, uz dokaz ( preselili ste se,bulk bolesni i sl) Uz prijedlog obavezno ide i zalba,inace se prijedlog nece niti razmatrati.

Zastare

Zastara se gleda prema Zakonu o obveznim odnosima,ali na račune za koje nije već prije pokrenut postupak naplate. Ako je rješenje o ovrsi već donešeno i pravomoćno je, tada je rok za zastaru deset godina od dana pravomoćnosti.
Bjanko zaduznice, pristanak na zapljenu sredstava (plaće), pravomoćna presuda, imaju svojstvo ovrsne isprave. Isto tako i solemnizirana ovrsna isprava.

Ovršni akti mogu se jedino pobijati tužbom za stavljanje izvan snage tog akta. U tom slučaju,na temelju čl. 65 Ovršnog zakona možete zatražiti odgodu ovrhe do okončanja postupka po tužbi, reviziji sl.

Nada Landeka

hop