Otac utopljenog sirijskog dječaka: Vraćam se kući – u borbu protiv ISIL-a!

0
1341

otac kurdiOtac stradalog sirijskog dječaka, Abdullah Kurdi je vidno slomljen obiteljskom tragedijom koju je jedini on preživio, za medije izjavio da su njegova dva sina (3 i 5 godina starosti) zajedno s njegovom suprugom jedan za drugim preminuli utopivši se kada su valovi prevrnuli gumeni čamac koji ih je prevozio na grčki otok Kos (Cos).  Za to putovanje koje je njegovu obitelj odvelo u smrt platio je 4.000 €. Plovidba je trebala trajati nekih pola sata do 4 km udaljenog grčkog otoka. Tijela njegovih sinova i obitelji nalaze se trenutno u mrtvačnici u južnoj Turskoj i čekaju na prijevoz u Kobani gdje će biti pokopana. Abdullah je uslijed ogromne medijske pozornosti dobio poziv kanadske Vlade koja mu je ponudila državljanstvo, no on je tu ponudu odbio.

„Vraćam se u Kobani i želim se aktivno uključiti u borbu protiv ISIL-a. Želio sam pružiti svojoj obitelji i svojim sinovima budućnost i bolji život, a sada više nemam ništa, ni život ni obitelj. Govorim u ime drugih izbjeglica u nadi da će tako biti spašeni“ – kaže Abdullah Kurdi, otac utopljenog dječaka čije su fotografije šokirale svijet.

Upravo to što je taj nesretni otac tragično stradale obitelji izjavio, je jedini mogući izlaz iz ove strašne situacije: borba i otpor protiv zločinačke državne tvorevine ISIL-a na području Iraka i Sirije. Hrvati to jako dobro znaju iz vlastitog iskustva, jer Hrvatske bez otpora i borbe protiv agresora danas ne bi bilo. Od agresora se, u konačnici, ne može nikada u potpunosti pobjeći, svoj dom i pravo na život mora se obraniti, a izbjeglištvo je uvijek tragedija jer se njime unaprijed potpisuje poraz.

Ingrid Runtić

Izvor: kanadski portal The globe and mail