Država propucanom vlasniku Dnevno.hr plaća najam 60000 eura mjesečno, a ovaj je njima dužan 70 milijuna kuna

0
1366

mihael-ljubas2011. godine Ministarstvo pravosuđa je zagrebački Prekršajni sud iselilo iz prostora koji je bio u državnom vlasništvu i uselilo u novi za koji mjesečno plaćaju 430.000 kuna najma, i to tvrtki koja je tri godine u blokadi, a protiv njezina čelnika Michaela Ljubasa podnesen je niz kaznenih prijava!

Kada smo pitali pojedinosti o ovome skandalu, iz Ministarstva pravosuđa došao nam je odgovor s potpisom glasnogovornice Vesne Dovranić kako je financiranje propale tvrtke novcem poreznih obveznika odličan poslovni potez! Na činjenicu da je sud smješten u zgradu za koju se najam plaća osobi protiv koje su otvorene kaznene prijave glasnogovornica Ministarstva pravosuđa reagirala je na način da ih se to ne tiče, odnosno da “nije na Ministarstvu provjeravati pravni status potencijalnog zakupodavca”.

Proizvoljni uvjeti

Prekršajni sud u Zagrebu do prije godinu dana bio je smješten u prostoru koji je dijelom bio u vlasništvu MUP-a, a dijelom Grada Zagreba. Odjednom se preselio u upravnu zgradu tvrtke Elektropromet d. d. u zagrebačkom naselju Siget. Nikom nije jasno kako i zašto je došlo do toga poteza, no ugovor o zakupu sklopljen je 10. veljače 2011. na rok od godinu dana. Cijena najma ugovorena je bez PDV-a (za 7100 kvadrata iznosi 350.000 kuna). Indikativan je i detalj ugovora po kojemu se nakon isteka najma od godinu dana ugovor može raskinuti ili Ministarstvo pravosuđa treba kupiti zgradu. Potpisivanje takvog ugovora o najmu zapravo je kupoprodaja na mala vrata u kojoj se, može se zaključiti iz odgovora V. Dovranić, svi uvjeti i cijena mogu proizvoljno ugovoriti. Malo je vjerojatno da bi Ministarstvo pravosuđa selilo cijeli sud (osim Prekršajnog, u istom prostoru je i novoosnovani Upravni sud za područje Grada Zagreba), s idejom da će preseljenje biti ograničeno na godinu dana, a da se potom ide na treću lokaciju.-pisao je Večernji list 2012 godine. Dok je dug Ljubasa na poreznoj upravi sve  veći, on sve bogatiji,  sve veći broj ljudi ostaje bez posla u njegovom tvrtkama. Nedavno je i propucan za upozorenje. Samo na toj lokaciji od države je izvukao 3 milijuna eura.

Michael Ljubas gradi danas zgradu na Vukomercu, kupuje dionice RIZ-a velikom brzinom, jer se želi domoći tvrtke, koju bi po već uhodanom stilu uništio i prodao vrijedne nekretnine, a država i dalje ne reagira na ogroman dug ljubasovih tvrtki . U svom portalu redovito proziva sve za kriminal, ali kako izgleda nema većeg kriminala nego oko samog Ljubasa. Ljubas nema novaca za porez, ali ima novaca za kupovinu zemljišta po Istri. Ogromna zemljišta baš su vlasništvo očitog mrzitelja naše zemlje, jer sve što dohvati, upropasti.

Hoće li konačno nova vlast i pravosuđe reagirati na enormnu štetočinu Ljubasa?

I. Drenjančević

HOP PORTAL