GDJE ZAVRŠAVAJU MILIJUNSKI IZNOSI ZA ZBRINJAVANJE ŽRTAVA SEKSUALNOG NASILJA UDRUGE MARIJE SLIŠKOVIĆ ?

0
1483

marija-sliskovic-2Prilažemo dokument vjerodostojan u svezi upita o sudjelovanju Marije Slišković, rođenog imena Esme, u izradi zakona žrtava seksualnog nasilja, primanjima njene udruge i glavnim interesima same Slišković oko zakona. Zbrojenim sredstvima za koje smo dobili podatke, sama udruga dobila je novac koji prelazi 2 milijuna kuna, bez većeg dijela donacija.

Je li gospođa Marija Slišković predsjednica Udruge žena u Domovinskom ratu od početka sudjelovala u kreiranju predloženog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu te isti ininicirala?

Aktivnosti na izradi zakonodavnog okvira započele su u 2012. godini kroz program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) pod nazivom ‘Prava i potrebe ratnih žrtava seksualnog nasilja u Hrvatskoj: nerazriješeno nasljeđe rata 1991.-1995.’ koji se odvijao u suradnji s Ministarstvom branitelja, Ministarstvom socijalne politike i mladih, UN Women i Veleposlanstvom Švicarske Konfederacije, a koji je usmjeren na pojačane aktivnosti jačanja javne svijesti o položaju žrtava ratnog seksualnog nasilja, podrške osnivanja udruga žrtava ratnog seksualnog nasilja, suradnje s tijelima državne uprave i drugim vladinim tijelima, osiguranja prilagođenog paketa pravne, zdravstvene i psihosocijalne pomoći žrtvama u sigurnom okruženju, poboljšanja kvalitete istraga seksualnog nasilja i kaznenog progona počinitelja prikupljanjem točnijih statističkih podataka.

Ministarstvo branitelja potpisalo je 21. siječnja 2013. godine Memorandum o suglasnosti s Veleposlanstvom Švicarske Konfederacije, udrugom Žene u Domovinskom ratu i Programom ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u kojem su upravo i naglašeni ti prioriteti: društveno priznanje i sprečavanje stigmatizacije, pravni status i pristup pravdi i pravosuđu.

Ministarstvo branitelja pripremilo je na početku 2013. godine teze za preliminarno istraživanje kao temelj za izradu prijedloga teksta zakona. Istraživanje se sastojalo od dva dijela – komparativna analiza zakonodavnih rješenja i istraživanje s ciljem procjene broja žrtava ratnog seksualnog nasilja.

Animirani su stručnjaci iz redova akademske zajednice, sudske prakse i iz civilnog društva koji su sačinili i prezentirali komparativnu analizu domaćih zakona u području kaznenog i prekršajnog prava, radnog i socijalnog prava te međunarodnih iskustava. U tom dijelu istraživanja i komparativne analize zakonodavstava sudjelovali su profesori Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su izradili dvije studije, a samoj analizi, stručnim znanjem i iskustvom, pridonijela je i međunarodna stručnjakinja dr. sc. Ruth Rubio Marin.

U drugom dijelu istraživanja angažirani su stručnjaci s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su pripremili analitičku podlogu temeljem dostupnih materijala o teritorijima zahvaćenim ratnim operacijama i žrtvama, identificiranjem lokacija na kojima je bilo zlostavljanja, pripremanjem metodologije za grupne intervjue s ustanovama, udrugama i osobama koje imaju saznanja o tome što se događalo na tim područjima te iznoseći svoju procjenu žrtava seksualnog nasilja. Rezultati sociološkog istraživanja “Procjena broja žrtava seksualnog nasilja tijekom Domovinskog rata na području Republike Hrvatske i optimalni oblici obeštećenja i podrške žrtvama” predstavljeni u prosincu 2013.

Rezultati oba istraživanja poslužili su kao podloga izradi Zakona.

  1. Kada je gospođa Slišković prestala sudjelovati ako je prestala sudjelovati u tome?

Gospođa Marija Slišković nije bila članica Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, nego se pojavila na njezinom trećem sastanku u veljači 2014. godine kada je izrazila nezadovoljstvo odredbama koje se tiču novčane naknade.

  1. Možete li mi navesti tko je sve sudjelovao i inicirao Zakon od samog početka?

 

Ministarstvo branitelja je u travnju 2013. godine uputilo poziv pojedinim institucijama državne uprave, sudska vlasti, sveučilištima, javnim ustanova i organizaciji civilnog društva za formiranje radne skupine. Na temelju njihovog očitovanja oformljena je Radna skupina za pripremu i izradu Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu s 21 članom (i 12 zamjenskih članova). Poziv na imenovanje člana je poslan i Udruzi žene u Domovinskom ratu, a gospođa Slišković je za predstavnice udruge u Radnoj skupini predložila gospođu Majdu Namačinski te gospođu Martinu Mikšić kao zamjenu. U Radnu skupinu imenovani su osim predstavnika Ministarstva branitelja i predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja, Hrvatskog sabora, Visokog prekršajnog suda RH, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Hrvatskog-memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Hrvatskog pravnog centra, Centra za ženske studije te UNDP-a kao i nekoliko udruga (Udruge Žene u Domovinskom ratu, Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, Documente, Udruge Medica Zenica).

Radna skupina održala je četiri radna sastanka na kojima se raspravljalo o odredbama prijedloga zakona, a svaka izmjena u radnim verzijama prijedloga dostavljana je na mišljenje svim članovima putem e-mail adrese.

Imenovane predstavnice Udruge Žena u Domovinskom ratu prisustvovale su na sva četiri sastanka.

  1. Možete li me izvjestiti o svim financijskim potporama Ministarstva prema Udruzi gospođe Slišković?

Udruga “Žene u Domovinskom ratu” od 2012. do 2014. godine ostvarila je financijsku potporu od Ministarstva branitelja u ukupnom iznosu od 445.750,00 kuna i to:

 

  1. – 48.750,00 kuna (30.000,00 kuna za projekt „Svjedočanstva – Žene u DR“ i 18.750,00 kuna za tiskanje knjige „Sunčica“)

 

  1. – 297.000,00 kuna (100.000,00 kuna za film „Sunčica“ i 150.000,00 kuna za projekt „Ja sam puno više od moje traume“, te 47.000,00 kuna za program psihološke terapije za žene žrtve seksualnog nasilja u ratu)

 

  1. – 100.000,00 kuna za dokumentarni film „Ćelija za doktoricu“

 

  1. Posebno me interesira financiranje filma “Sunčica” ukoliko je Ministarstvo sudjelovalo u realizaciji filma. Posjedujete li troškovnik sa specifikacijama troškova za realizaciju tog filma kojeg je Predsjednica udruge realizirala.

Kao što je navedeno u prethodnom odgovoru, Ministarstvo je sufinanciralo izradu filma “Sunčica” iznosom od 100.000,00 kuna u 2013. godini, a Udruga je dobivena sredstva namjenski utrošila te Ministarstvu branitelja dostavila financijsko i opisno izvješće uz dokaze o namjenskom utrošku.

 

  1. Iz nekih izvora imam informacije da ste zajedno sudjelovali sa Udrugom gospođe Slišković na projektima UN-a i da je 600.000 dolara odobren projekat za tu namjenu. Je li to istina i što je od toga realizirano?

Temeljem gorespomenutog Memoranduma o suglasnosti iz siječnja 2013. godine osigurana su sredstva u iznosu od 175 tisuća dolara financiranjem kroz UNDP i Veleposlanstvo Švicarske. Sve ove informacije su objavljene u medijima i javno dostupne.

  1. Gospođa Marija Slišković javno izjavljuje da je ured UNDP financirao izradu Zakona. Ako je to istina ,koliko je novaca odobreno i što je s tim sve financirano? Koji djelovi Zakona? Studije? Itd….

Informacije o utrošku sredstava namijenjenih provedbi ovoga projekta treba zatražiti od UNDP-a kao tijela zaduženog za financiranje projekta sredstvima koje je prikupilo. UNDP je sredstva izravno doznačivao udruzi za provedbu projekata pomoći žrtvama te istraživačkim timovima za troškove provedbe istraživanja sukladno svojim financijskim planovima raspodjele sredstava.

Odgovor na  upit iz Gradskog ureda za branitelje o finaciranju udruge Marije Slišković:

Od osnivanja udruge Žene u Domovinskom ratu 2006. godine, Udruzi je isplaćena financijska potpora na temelju:
– Javnog natječaja za dodjelu financijskih potpora za sufinanciranje programa/projekata udruga i drugih pravnih i fizičkih osoba iz područja branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, boraca II. svjetskog rata i civilnih invalida rata u iznosu od 113.000,00 kn;
– Zaključaka o dodjeli financijske potpore u iznosu od 176.750,00 kn.

Na temelju Ugovora o osnivanju Zaklade za žrtve ratnog zločina silovanja u Domovinskom ratu koji su sklopili Grad Zagreb i Udruga Žene u Domovinskom ratu 8. svibnja 2014., Grad Zagreb je za osnivanje Zaklade uplatio iznos od 100.000,00 kn.
Za film Sunčica iz sredstava Gradskog ureda za branitelje nisu dodijeljena sredstva, međutim, imamo saznanja da je Udruzi za realizaciju snimanja filma isplaćeno 130.000,00 kn iz sredstava proračunske zalihe (realizacija nije vršena preko Gradskog ureda za branitelje).-na filmu su radili volonteri.
O vrijednosti prostorija u kojima djeluje Udruga, Gradski ured za branitelje ne raspolaže podacima. Na prijedlog Gradskog ureda za branitelje, Udruzi je dodijeljen na privremeno korištenje prostor na adresi Ilica 28, Zagreb, veličine 96,16 m².

Na pitanje je li se bunila Marija Slišković na čl.4. u kojem se optužuju hrvatski branitelji za silovanja?
ODGOVOR:
Gospođa Slišković jedino se bunila na visinu mjesečne naknade, a ne na čl.4. koji optužuje HR Vojsku. Njene pravnice kao što stoji u odgovoru čitavo su vrijeme u izradi zakona i nisu se javljale javno do određenog datuma.
Srdačan pozdrav,
Boris Budimir



HOP PORTAL
VEZANI ČLANCI
http://hop-portal.com/2016/02/marija-sliskovic-i-terselicka-napravile-zakon-za-zastitu-silovanih-zena-sa-naglaskom-na-novcua-ne-na-progonu-zlocinaca/
http://hop-portal.com/2016/02/prvi-otkrivamo-zasto-bujanec-ne-zeli-pozvati-ozanu-basic-u-emisiju/