‘INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE’ NEKADA DIO ‘KONTROLE’ JUGOSLAVIJE- DANAS DIO ZAKLADE HANŽEKOVIĆ

0
1273

hanžekŠTO JE INSTITUT ZA JAVNE FINANCIJE?

Institut za javne financije (IJF) javni je znanstveni institut koji provodi primijenjena i teorijska istraživanja u području ekonomije javnog sektora. Predmet su istraživanja Instituta javni sektor i njegovi sastavni dijelovi – porezni, mirovinski, zdravstveni i obrazovni sustav, sustav socijalne skrbi, sustav javne uprave i javna poduzeća. Istraživanja u tome području izvode se od samog osnutka – Institut je osnovalo Sveučilište u Zagrebu 1970. godine. Primarni je cilj IJF-a istraživati učinkovitost, održivost i odgovornost javnog sektora. Pri tome se analiziraju ekonomska kretanja i učinci ekonomske politike u javnom sektoru. Među važnim su temama koje IJF istražuje, primjerice, otvorenost državnih proračuna, participacija građana u proračunskom procesu, neslužbeno gospodarstvo, utjecaj institucijskog okruženja na gospodarski rast, izravna strana ulaganja, redistributivni učinci poreza i socijalnih naknada.

http://www.ijf.hr/hr/o-institutu/

Danas je pod zakladom MarIjana Hanžekovića.

Taj institut je bio zaslužan za primopredaju 3 CD-a o stanju financija u zemlji, a koje je Milanović predao Oreškoviću nakon smjene vlasti. Iz toga se isčitava moć samog instituta.

1970. godine Jugoslavija je osnovala institut kako bi zaštitila svoje financije, od navodne fašističke ugroze, vanjskih neprijatelja, a pod tom krinkom kontrolirali su tokove novca u zemlji. Pod tom krinkom i 58 tona zlata odveženo je van zemlje. Sve da bi se spašavalo zemlju, a čini se ipak da je priča imala drugačiji sadržaj.

O institutu se nije pričalo u medijima. On je za vrijeme Jugoslavije okupljao tehnomenađere uglavnom sa područja Hrvatske, Srbe i Hrvate, koji su složno prebacivali novac jugoslavenskih banaka u predstavništva van zemlje. AG iz Beča i LHB iz Frankfurta su i danas vrlo jake dvije podružnice toga kapitala jugoslavenskih banaka. AG je kupio Zagrebačku banku i sakrio se iza franšize Unicredit, dok LHB je poznat kao kreditor obitelji Milanović, tako je bivši premijer dobio čak 3,2 milijuna eura kredita.

Danas u tom institutu najvažnija uloga je obitelji Hanžeković, otac nekada prvi ministar financija u tuđmanovo doba, a sin je bio u Zagrebačkoj banci vrlo bitan u vrijeme stvaranja Hrvatske, tada je Hanžeković mlađi bio u nadzornom odboru, a tadašnja žena Iva Živković šefica pravne službe Zagrebačke banke, danas je žena Marjana Hanžekovića vrlo bitna u HROK-u, ( crne liste i uvjeti za kredit), a o samom odvjetničkom uredu Hanžeković ne moramo trošiti vrijeme, jer kada se javite telefonom na njegov broj, više se čini da ste dobili gradsku upravu, nego odvjetnički ured.

I za ovo vrijeme vrlo malo se govori o moći Instituta za javne financije o kojima “domoljubni novinari” i njihove emisije šute s razlogom…

Kada narod shvati da su premijeri i predsjednici u prvim medijskim redovima, a elita iz pozadine vlada, tada smo na putu ozdravljenja, jer baš tri famozna CD-a govore o položaju stvarnih vladara države. Oni su uvijek prisutni, vladali crveni ili crni…dok mediji prodaju priče o četničkim i ustaškim kapama, 20 000 ljudi ima milijunske iznose u bankama i mirno vlada zemljom preko svoje mreže…a klauni u medijima traže fašiste po zemlji… novac, trag novca je očito opasnije tražiti…

vezani članci

http://hop-portal.com/2016/02/dug-hrvatske-je-pljacka-preko-udbaske-elite-i-salomon-brothersa/

http://hop-portal.com/2016/01/zagrebacka-banka-ratne-1991-godine-zaradila-268-milijuna-dolara-a-dividenda-svega-1-milijun-dolara/

http://hop-portal.com/2016/01/guverner-vujcic-vuce-oreskovica-za-nos-uz-pomoc-medija-kapital-kontrolira-udbaska-mafija/

 

HOP portal