MINISTRICA JURETIĆ ŠALJE KONTROLU U SOCIJALNO U SVEZI OBITELJI BOŽIĆ

0
957

otporU četvrtak smo ministrici socijalne politike i mladih Bernardici Juretić uputili opširnije pitanje vezano uz delikatne slučajeve odvajanja djece iz obitelji na zadarskom području, a oko 15 sati je stiglo priopćenje iz kabineta ministrice, koje donosimo u cijelosti:

Priopćenje MSPM vezano za slučaj obitelji Božić iz Maslenice kraj Zadra:
Ministrica Juretić preporuča preispitivanje prijedloga za oduzimanju djece

Nakon što je upoznata sa slučajem obitelji Božić iz Maslenice kod Zadra, ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić uputila je Centru za socijalnu skrb Zadar preporuku za preispitivanje razloga podnošenja prijedloga za oduzimanje djece.

– Potrebno je stručnim mehanizmima ispitati je li učinjeno apsolutno sve kako bi ova obitelj postala funkcionalna u punom smislu te riječi, ukoliko u konkretnom slučaju disfunkcionalnost postoji. Stoga preporučujem da se još jednom ozbiljno preispitaju razlozi prijedloga i mišljenja o oduzimanju djece, a u međuvremenu će se provesti postupak nadzora u Centru za socijalnu skrb u Zadru kako bismo utvrdili jesu li poduzete sve mjere obiteljsko pravne zaštite u okviru sustava socijalne skrbi, odnosno da li je ovakva preporuka bila doista jedino rješenje – smatra ministrica Juretić.

Ministrica je bezuvjetnog stajališta da se sudske odluke moraju poštovati. Stoga ona kao predstavnica izvršne vlasti niti na jedan način nije ovlaštena intervenirati u sadržaj sudskih odluka.
Istovremeno, ima namjeru cijeli slučaj ispitati i na temelju ovlasti ministarstva kao tijela nadzora nad radom centara za socijalnu skrb radi stjecanja uvida u sve razloge ovakve preporuke Centra i njezine istinske osnovanosti.

Naime, ministrica Juretić smatra da oduzimanje prava roditeljima na život sa svojim djetetom predstavlja jednu od najtežih intervencija države u obiteljske odnose. To je razlog radi kojeg ona ima dužnost i obvezu ispitati je li poduzeto apsolutno sve od strane sustava socijalne skrbi da se konkretnoj obitelji pomogne, a prije ovako grubog zadiranja u njihove obiteljske odnose.

Također, ministrica smatra da je država dužna pomoći obitelji jer svi mi danas ili sutra iz nekog razloga (bolest, nezaposlenost, život u nasilju, razvod, gubitak imovine) možemo doći u privremenu ili trajnu obiteljsku disfunkcionalnost u kojoj nam treba pomoć. U tom slučaju je, prije svega, obveza države i sustava socijalne skrbi da najranjivijima pokuša pomoći.

– Mi smo društvo s mnogo ranjivih ili potencijalno ranjivih, te se nalaže postupanje prema najvišim standardima vodeći računa o najboljem interesu djeteta. Tek ako je poduzeto maksimalno sve što se moglo i moralo poduzeti, a da i nadalje postoji ugroza najranjivijih, osobito djece, kreće se prema težim mjerama, pa i onim najteže naravi kao što je ova – poručuje ministrica Juretić.

izvor zadrski hr

HOP portal