Moglo bi biti problema sa izglasavanjem proračuna

0
1115

Gdje uzeti tri milijarde koliko nedostaje u proračunu Republike Hrvatske?  I prošli saziv Vlade RH nalazio se u poteškoćama pri izglasavanju proračuna za 2015. godinu, dok je sadašnje financijsko stanje Države još ozbiljnije.

Sindikati su za rezanje agencija, članovi bivše Vlade kažu da ima mjesta za rezanje plaća.  Hrvatska je u ozbiljnoj financijskoj krizi, i dok Vlada muku muči oko sastavljanja proračuna koji mora biti gotov do 10. ožujka 2016. godine, narod se zabavlja “kruhom i kolačima”.

Na “jelovniku” koji im se svakodnevno servira su  kape, barake, diplome, alimentacije i računi za struju, spinovi se bacaju svakodnevno, dok se zamagljuju bitna i za život građana egzistencijalna pitanja.

Ministarstvo financija odrađuje lavovski posao. Iznalaze rješenje i “rudarski kopaju” ne bi li pronašli izvor gdje i kako pronaći tri milijarde kuna.

Proračun je bitka za opstanak Vlade jer ako padne proračun mogla bi pasti i Vlada. Najveći teret je na novom ministru financija Zdravku Mariću. Njegovi bliski suradnici kažu: “Bit će jako teško to izvesti!”

Do 10. ožujka proračun mora biti gotov, a ovih dana moraju biti gotove i smjernice proračuna. Tada će svi ministri znati kakvi rezovi se očekuju iz njihovih resora.

Suradnici vjeruju u ministra financija i uspješno sastavljanje proračuna. Ako netko može sastaviti proračun u ovoj Vladi, onda je to Zdravko Marić, kažu. No da bi uspio u tome doista mora biti genije jer u samo devet mjeseci mora srezati tri milijarde kuna, i uz sve to mu prijedlozi moraju proći u Saboru.

Jedan od bivših članova Vlade kaže: “Proračun se do sada kasapio koliko se moglo, a da bi ovoliko odrezali, morati će zagrepsti u MUP što znači protest, u zdravstvo koje je ionako na kriznom rubu, u MORH ali i u ostalim ministarstvima, gdje je već srezano što se god moglo!”

Pretpostavka je da će otpor pružati svi, a ministar još uvijek nema sastavljen tim suradnika koji bi mu pomogli. Većina ministara tek se upoznaje s poslovanjem ministarstava koja su preuzeli.

Zaposlenici ministarstva financija koji novog ministra poznaju još iz vremena dok je bio Šukerova desna ruka imaju o  njegovim sposobnostima visoko mišljenje, međutim skeptični su, obzirom da se u situaciji u kakvoj se nalazi Hrvatska ni od Marića ne može očekivati da napravi čudo.

Nova Vlada pred sobom ima ozbiljne zadatke i vrlo tešku bitku. Rokovi su im kratki i sve je bliži 10. ožujak do kada Sabor mora potvrditi proračun.

Sudeći prema stavovima zastupnika pri izglasavanju Oreškovićeve vlade, kada je ruku ZA diglo 83  od 151 zastupnika, za pretpostaviti je da bi moglo biti i problema sa izglasavanjem proračuna. Tim više što se posljednjih dana provlače i kojekakve izjave o nesložnosti HDZ-a i MOST-a što bi dodatno pojačalo problem oko izglasavanja proračuna.

Pojedini članovi bivše Vlade misle da prostora za rezanja ipak ima.  Prvenstveno bi se moglo rezati na plaćama, jer razlike u činovničkim plaćama u različitim  ministarstvima  variraju i do 30 posto za isti posao.

Sindikati pak, koji su već razgovarali sa Oreškovićem očekuju povišice.

Kako stvari stoje, rezovi bi se najprije mogli očekivati na agencijama, u turizmu, na smanjenju najmova prostora. U svakom slučaju, budu li se rezale plaće, Sindikati već najavljuju bunu.

NADA LANDEKA

HOP