SKANDAL: Marija Slišković želi Dan mirovnih inicijativa vezati uz Stjepana Mesića

0
1125

“Pismo 12 Udruga iz Domovinskog rata u vezi inicijative za obilježavanje datuma Mirovnih inicijativa. Može li taj datum koji predlaže gdja Slišković biti dan vezan sa bivšeg predsjednika Stjepana Mesića? Predsjednika koji je otvorio ratne arhive napadnute Domovine, poslao transkripte u Haag. poslao u prisilnu mirovinu hrvatske generale. Kome je predao peticiju- još niti danas nije otkrio!”

KOMENTAR UREDNIŠTVA

O čemu se radi? Marija Slišković o kojoj smo do sada pisali, a koju svjedoci prozivaju da ja lažna braniteljica, da barata sa ogromnim sredstvima udruge silovanih žena, da je bliska s Mesićem i po čudnovatim linijima kupuje zemljišta od čak 12.000 m2 i koja se uopće ne zove Marija već Esma, predložila je dan Mirovnih inicijativa proglasiti upravo kada je skupljene potpise inicijative predala Stipi Mesiću. Neke udruge smatraju da na taj način želi Mesića prikazati domoljubom i skinuti sa njega stigmu krivokletnika u Haagu. Čini se iako je Bandić ovu kontraveznu ženu proglasio Ženom godine, a Bujanec joj napravio hvalospjev u emisiji, da su ipak svi skupa zapljeskali njenom mentoru Mesiću.

PISMO UDRUGA

SABOR REPUBLIKE HRVATSKE
– Odbor za ravnopravnost spolova
– gospođa Gordana Sobol, predsjednica odbora
– svim članovima Odbora
– svim Odborima
– svim Klubovima zastupnika
MINISTARSTVO KULTURE
-gospodin Zlatko Hasanbegović, ministar

Zagreb, 24.2.2016. godine

Poštovani,
držimo svojim pravom i obvezom Vama članovima saborskog Odbora za ravnopravnost spolova uputiti ovo pismo. Činimo to kao istinske sudionice ključnih povijesnih procesa iz vremena 1990-1995 godine, te svjedoci nastojanja da se ratno ludilo i nasilje, pretvoreno u agresiju na Republiku Hrvatsku, koliko god je moguće zaustavi i spriječi. Također pišemo Vam s obzirom na informacije objavljene u hrvatskim medijima (23.2.2016. godine) o inicijativi vodstva udruge „Žene u Domovinskom ratu“ koja Vam je posredovana da se dan 18. siječnja ustanovi kao Dan mirovnih inicijativa u našoj zemlji.
Ne poričući pravo pojedinačnim inicijativama poput navedene, ističemo ovdje načelne razloge zbog kojih se inicijativi udruge „Žene u Domovinskom ratu“ protivimo. Supotpisujući ovo pismo uz našu vezanost za časno vrijeme kraja jednog i početak novog povijesnog razdoblja Republike Hrvatske ističemo kako pripadamo različitim političkim opredjeljenjima, te nismo aktivni sudionici našeg današnjeg stranačkog života. U tom smislu naglašavamo slijedeće:
1. Određivanje značajnih datuma u povijesti svake civilizirane zemlje temelji se na primjerenoj proceduri koja privatnom lobiranju pretpostavlja javnost i struku, širi krug relevantnih sugovornika i ozbiljne znanstvene kriterije. Takva procedura, te javnost i struka nikako se ne mogu povezati s prijedlogom koji je povod našem pismu.

2. U Republici Hrvatskoj kao posljedica pomanjkanja jasnih kriterija i kompetentnosti stvoren je kaos, koji se ogleda u percepciji koju javnost ima o bitnim događajima naše nedavne prošlosti. Takvo se stanje ne može prevladati nastavljanjem negativne prakse u koju po našem dubokom uvjerenju spada i spomenuta inicijativa udruge „Žene u Domovinskom ratu“.

3. Zbog toga predlažemo Odboru za ravnopravnost spolova Hrvatskog Sabora da svoje mišljenje i eventualni prijedlog Hrvatskom Saboru utemelji na široj javnoj raspravi, koja bi morala uključivati institucije kao što je Hrvatski Memorijalno Dokumentacijski Centar Domovinskog rata, te svakako one nevladine udruge koje su bitno obilježile vrijeme 1990-1995 godine kao što su „Bedem ljubavi 1991“, „Hrvatska pozadinska fronta“, „Hrvatska žena“, „Centar Apel“ i dr.
Napominjemo da je udruga „Žene u Domovinskom ratu“ nota bene stvorena 2006 godine (!)

4. Kao osobe koje su svoj angažman u vremenu 1990-1995 godine smatrale građanskom obvezom, a ne mogućnošću za političke karijere, svjesne odgovornosti u proceduri utvrđivanja ključnih datuma suvremene Republike Hrvatske, stojimo na dispoziciji za moguća pojašnjenja o događajima i činjenicama koje smo kreirale i u njima aktivno sudjelovale.

5. Datum 18.siječnja nije pogodan još iz slijedećih razloga:

– 15. siječnja obilježavamo puno značajniji Dan priznanja Hrvatske

—Vjerujemo da će te se složiti s činjenicom koja je neupitno obilježila trenutak zajedništva kad se na Krešimirovu trgu okupio najveličanstveniji skup ikad održan u novijoj Hrvatskoj povijesti, na kojem je neponovljivi Vlado Gotovac održao govor potpore majkama koje su otišle u Beograd da od vrha JNA i Generalštaba isposluju čin razuma koji podrazumjeva ne miješanje vojske u rasplet političke krize u Jugoslaviji, te na taj način zaštite živote mladih vojnika.Potporu majkama Hrvatske dale su žene i majke iz svih republika tadašnje zajedničke nam države gdje se okupilo preko 3000 žena-
Smatramo taj dan 29.8 vrijedan za obilježavanje mirovnih inicijativa na nivou cijele Republike.

S poštovanjem slijedeće Udruge ::
Bedem ljubavi- Pokret majki za mir – Slavica Bilić , prva predsjednica
Bedem ljubavi 1991- Ljerka Pavić , predsjednica
Hrvatska pozadinska fronta- Dunja Vatovac, prva predsjednica
Hrvatska žena – Sesvete- Dragica Pandek i Mira Halapa
Centar za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske i članova njihovih obitelji „Apel“ – Zdenka Farkaš
Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Republike Hrvatske Grada Zagreba i zagrebačke županije- Rozalija Bartolić
Mi za našu gardu- Jelica Sarajlija
Pokret za život i obitelj- dr. Ružica Čavar
Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara- Zorica Gregurić
Žene u Domovinskom ratu – Zadar- Ivana Haberle

vezani članci

http://hop-portal.com/2016/02/iako-svjedoci-prozivaju-mariju-sliskovic-kao-laznu-braniteljicu-i-smutljivicu-ona-dobiva-nagrade/

http://hop-portal.com/2016/02/gdje-zavrsavaju-milijunski-iznosi-za-zbrinjavanje-zrtava-seksualnog-nasilja-udruge-marije-sliskovic/

 

HOP portal