Javna poduzeća i ustanove uz vlastitu pravnu službu angažiraju i vanjske odvjetničke urede

0
1093

POČNITE S REFORMAMA OD UKIDANJA VANJSKIH ODVJETNIČKIH UREDA!

Autor: Nada Landeka

Tim-orešković-mostSaborski zastupnici prilikom konstituiranja Vlade RH najavili su reforme, ma što to značilo. Za sada smo vidjeli pokušaje uštede novca na Mesićevom uredu, za koji se osobno slažem da je Hrvatskoj nepotreban, jer što će nam doživotni predsjednik koji funkcionira o državnom trošku, a vidjeli smo i  prilikom usvajanja  proračuna stavke uštede na nekim vrlo bitnim stvarima za standard naroda.

Nismo vidjeli bitne pomake u onim dijelovima koji tlače građane, a koji su vrlo bitni za funkcioniranje cijele države.

Zlatko Hasanbegović
Ministar Zlatko Hasanbegović

Svaka čast  koji je gotovo jedini iz vlasti  prepoznao suludo razbacivanje novcem pa zavrnuo pipu, ali takvih kao što je ministar Hasenbegović nema puno,  političara koji su spremni zastupati svoja načela i principe neovisno o tome koliko dugo će biti predmet napada onih kojima nije „podoban“.

Za sada nitko  od političara nije načeo bitno pitanje;  iz kojeg razloga državna poduzeća i Grad Zagreb zapošljavaju cijelu vojsku stručnih ljudi – pravnika koji dok istovremeno ta poduzeća, sve mahom gubitaši,  ali i Grad Zagreb  i Holding plaćaju i vanjska odvjetnička društva koja ih zastupaju  pri naplati dugova i u parnicama?

HANŽEKOVIĆ
Odvjetnik Hanžeković

Svi znamo da se ovrha od strane državnih tvrtki, zatim HRT-a i Holdinga (Grad Zagreb)  pokreće na slijedeći način: Njihovo računovodstvo izlista konto kartice koje bi trebale predstavljati  stanje duga,  a na temelju tih stavaka odvjetničko društvo šalje opomene dužnicima. Te njihove „odvjetničke usluge“ koje pojedini komentari komentiraju da su toliko „složene“ da ih „mogu odraditi bez ikakve muke  osobe s posebnim potrebama“ koštaju po nekoliko stotina tisuća kuna na godišnjoj razini.   Sredstva za financiranje i za funkcioniranje državnih institucija i ustanova  izdvajaju sami građani jer isključivo građani pune državni proračun koji sufinancira državne tvrtke, institucije, ustanove, pa i Grad Zagreb,  a uz sve to i sanira gubitaše kojih je svakim danom sve više.

Eventualno se dio za njihovo sufinanciranje koristi iz kredita koje podiže Država za  sanaciju njihovih propalih projekata  i za njihovo funkcioniranje, odnosno za plaće državnih službenika,  a dobro je znano koliko su vlasti zadužile svakog građanina, pa tako duguju i očevi, majke, bake, prabake, pradjedovi, djeca, i budući naraštaj, sve da bi tim državnim i gradskim ustanovama i tvrtkama bilo dobro.

OVRHA NA PLAĆIKako se provode ovrhe i tko plaća ovršni postupak?

U slučaju da dužnik nije u mogućnosti odmah po primljenoj opomeni podmiriti dugovanje, odvjetničko društvo šalje stanje duga, zajedno s opomenom – javnom bilježniku, koji zatim na trošak ovršenika sastavlja prijedlog za ovrhu i šalje ovršeniku. Ovršenik podnosi žalbu (koju opet mora platiti), a ukoliko izgubi spor plaća i trošak odvjetnika koji je odradio „veliki posao slanja opomene“ i eventualnog zastupanja u parnici (kojih najčešće u ovršnim postupcima i nema).

Zašto dakle te poslove ne mogu obaviti pravnici u njihovim pravnim službama  što građane ne bi dodatno koštalo?

Zaposlenici – pravnici mogu prema zakonu zastupati svoje tvrtke na sudovima, a sasvim je sigurno da znaju i poslati opomenu radi naplate, a ukoliko naplatu ne uspiju izvršiti, znaju sigurno poslati spis javnom bilježniku radi ovrhe.

Iza 2000 godine stranke su same mogle podnijeti Prijedlog za ovrhu, a sama pristojba nije koštala više od 200-700 kn.  Danas je sve puno kompliciranije jer odvjetnik može pokrenuti ovršni postupak samo na temelju pravomoćne ovršne isprave, dok sve ostale Prijedloge za ovrhu moraju pisati javni bilježnici. I naplatiti, naravno!

Lijepo su se rasporedili, nema što.

Zakon se pobrinuo da svi imaju solidne poslove i solidna primanja. Tako Kardumi, Hanžeković, Leke i ostali zarađuju na slanju opomena i prosljeđivanju spisa javnim bilježnicima, bilježnici zarađuju na pisanju Prijedloga za ovrhe i donošenja rješenja –a dužnik/ovršenik ili ovca, građanin sve plaća, a pri tom ništa ne zarađuje jer za njih posla za narod nema.


Dužnik/Ovršenik

Dokle tako?

Uz sve to, pravnici u državnim službama „laganini“ obavljaju svoju službu za koju uopće u stvari ne znamo što im ulazi u opis poslova, obzirom da gotovo sve državne tvrtke angažiraju vanjske odvjetničke timove radi zaštite njhovih prava…

Pri tom koriste državni represivni aparat za provedbu prisile nad narodom, počevši od obveznog javnog bilježnika u provedbi ovrha  (koje u konačnici plaća narod), potom sudova za koje je opet potrebno platiti sudsku pristojbu (na teret građana), FINU – koja provodi ovrhe bez  da su građani uopće informirani o razlozima i sredstvima ovrhe,   a koje FINA, opet, uredno naplaćuje građanima…..