OTKRIVAMO: PRAVOSLAVNA CRKVA U NEW YORKU NA SUDU ZBOG PRIJEVARE I ZBOG VJERSKE NADLEŽNOSTI

0
1072

U svezi nedavnog požara koji je devastirao srpsku pravoslavnu crkvu sv. Save u New Yorku, istražili smo pravni i financijski historijat tog vjerskog objekta i otkrili nekoliko zanimljivih podataka. Prijevara zbog koje je tvrtka Madison Equities prije godinu i pol tužila upravu te crkve nije bio jedini sudski proces koji se vodio protiv uprave crkve sv. Sava. 1998. godine vodio se spor o nadležnosti srpskih pravoslavnih zajednica u sjevernoj Americi, također u New Yorku.

Tada je sudac Leonard N. Cohen donio je presudu koja vjersku zajednicu crkve sv. Sava u New Yorku podređuje biskupima ´srpske istočnjačke ortodoksne zajednice´ za Sjedinjene američke države i Kanadu, od tog trenutka i ubuduće. U ovom sporu su biskupi Firmilijan, Gregory i Christopher bili tužitelji koji su podnijeli tužbu za pravnu i upravnu nadležnost nad tuženima iz uprave iste religijske zajednice nedavno u požaru izgorjele crkve sv. Save u New Yorku i pripadajuće škole, a poimence: Vladimir Ađemović, Vasilije Vejnović, Vladimir Dušan Kostić, Dušan Kaličanin, Marija Perunić-Detar, William Rabb. Ovom odlukom sudac je presudio u korist tužitelja, biskupa pravoslavne srpske zajednice kao krovne vjerske organizacije srpske pravoslavne crkve koji su i sudskim putem dobili potvrdu svoje nadležnosti nad crkvom sv. Save, jer se ta nadležnost zasniva na crkvenoj hijerarhiji. Očito je da je spor nadležnosti i subordinacije srpskih pravoslavnih vjerskih crkava nastao zbog toga što se crkva sv. Save pokušala osamostaliti i nametnuti kao hijerarhijski nadređena ostalim srpskim pravoslavnim zajednicama u sjevernoj Americi. Vasilije Vejnović, jedan od navedenih tuženika u tom sporu bio je blizak posljednjem jugoslavenskom kralju Petru II. kojeg je, smrtno bolesnog, godine 1970. zajedno s Jovanom Obradovićem (kraljevim ađutantom) pomogao prebaciti iz New Yorka u Los Angeles. 

sv sava NY presuda sv sava NY presuda1 sv sava NY presuda2

U registru njujorškog odjela za financije dostupna je dopuna izjave o financiranju crkve sv. Save koja se vodi pod imenom osobe Karen Borack, koja je navedena kao dužnik, a svi bankarski poslovi vezani uz tu vjersku zajednicu i crkvu sv. Save vode se preko Emigrant Savings Bank. Ta banka je privatna američka financijska institucija i najstarija štedionica u gradu New Yorku te deveta najveća banka u privatnom vlasništvu u SAD-u. Predsjednik te banke i njezin glavni izvršni direktor je Howard Philip Milstein, stručnjak za nekretnine, financijer i filantrop koji se osim bankarstvom bavi i hotelima i tržištem u cjelini te naravno, financijama. Udruga za međunarodnu razmjenu osoblja Kine (CAIEP) je u ožujku ove godine najavila da će Milsteinu zbog njegovih zasluga biti uručena prestižna nagrada Marco Polo, najveća čast dodijeljena nekom stranom državljaninu u Kini. Milstein je dobitnik čitavog niza nagrada i odličja mnogih država, kao što je na primjer vitez Legije časti u Francuskoj i mnogih humanitarnih odličja.

sv sava NY financije sv sava NY financije2sv. sava ny poreznasv. sava ny porezna1

Službene informacije o porezu na dobit na nekretninu crkve sv. Save procjenjuju tržišnu vrijednost te nekretnine na 15.429.000 dolara, dakle na gotovo 15 i pol milijuna dolara. Procjena vrijednosti nekretnine i zemljišta prelazi ukupno 10,7 milijuna dolara, a predložena procjena vrijednosti nekretnine i zemljišta na kojem se nalazi crkva sv. Save iznosi ukupno 8,8 milijuna dolara. Porezna stopa za tekuću poreznu godinu utvrđena je na 10,656 %. Porezna stopa je određena za religijske, odnosno vjerske objekte i njihove djelatnosti. No, čini se da je uprava te crkve pokušavala dominirati ne samo cjelokupnom svojom vjerskom zajednicom u sjevernoj Americi, nego i izbiti nezakonitu korist iz te nekretnine kao što smo već opisali u prethodnom članku. Sve je jasnije da požar koji je devastirao tu crkvu na Manhattanu nije plod nepažnje, već ima veze sa novcem, izbjegavanjem odgovornosti za pokušaj prijevare tvrtke Madison Equities zbog čega se vodi sudski postupak, kao i mogućim izvlačenjem novaca od osiguranja u slučaju požara. U tom smislu treba razmatrati i simultane požare u pravoslavnim crkvama u Australiji i Rusiji koji su najvjerojatnije podmetnuti da bi se skrenula pozornost sa sumnjivih vođenja financija crkve sv. Save u New Yorku na vjerske razloge koji su išli toliko daleko da se u medijima potpuno neosnovano spekuliralo o nekakvim osvetničkim akcijama oko proglašavanja blaženog Stepinca svetim, o kojima u ovom kontekstu zaista ne može biti nikakvog govora.

Pripremila: Ingrid Runtić

HOP portal

http://hop-portal.com/2016/05/prvi-otkrivamo-pozar-crkve-na-manhattanu-podmetnut-je-zbog-dugova-od-135-milijuna-dolara/