Tko su glavni protagonisti oko diplome Miljana Brkića

0
3039

Važna osoba u cijelom sustavu Policijske akademije, pa tako i u političkom progonu Milijana Brkića, uz već spomenutog “turističkog djelatnika” Joška Vukosava, svakako je Želimir Radmilović.

Dobri poznavatelji istoga poznaju kao pripadnika projugoslovenske struje u bivšoj miliciji, a takav je ostao očito i danas. Naime, za bivši dan milicije, odnosno „dan bezbjednosti 13. maja“, Želimir Radmilović je, kako neslužbeno doznajemo, organizirao 13. svibnja 2015., za 20-tak sebi lojalnih djelatnika i rukovoditelja iz Policijske akademije, izlet u Lijevi Sredički kod Pisarovine gdje su ispekli janje i proslavili „Dan bezbjednosti“.

Neki od djelatnika koji su sudjelovali u Radmilovićevoj proslavi “Dana bezbednosti” su shvatili o čemu radi tek kad su došli u Pisarovinu i kad su počele šale na račun tog dana. Međutim, Želimir Radmilović je to istinski proslavljao, jer njegovi poznavatelji ga i danas karakteriziraju kao projugoslovenksi orijentirani kadar u hrvatskoj policiji.

Jugoslavenska milicija u hrvatskoj policiji

Naravno, to je i jedna od poveznica s tehničkim ministrom Vlahom Orepićem koji još uvijek u sebi nosi elemente bivše JNA, pa lakše usklađuju mišljenja. Važno je znati kako su Želimir Radmilović i Vlado Dominić, koji ga je predložio za ravnatelja Policijske akademije, bili dio interventnih snaga spremnih za legendarnu utakmicu Dinama i Crvene Zvezde na Maksimiru 13. svibnja 1990. godine kada je trebalo na sve moguće načine inscenirati velike nerede kako bi se pozvale interventne policijske snage na intervenciju, a nakon njih i snage JNA ukoliko bude stanje izvan nadzora. Neki od Radmilovićevih kolega skloni su vjerovanju da se Radmilović na proslavi “Dana bezbednosti” htio spomenuti i tih dana.

>>Završna faza specijalnog rata protiv Hrvatske

Javnost malo zna, a morala bi znati tko je Želimir Radmilović, jer je on ključni čovjek odgovoran za obuku generacija policajaca o kojima u zadnje vrijeme slušamo jako često negativne stvari, jer mladi momci definitivno bi trebali učiti od “najboljih”.

U listopadu 2012., bivši ministar Ranko Ostojić, na prijedlog Vlade Dominića, imenovao ga je za ravnatelja Policijske akademije i prva važna zadaća bila je pokretanje postupka za oduzimanje diplome Milijanu Brkiću i obračun s nekad svojim bliskim prijateljem Matom Pušilićem.

>>Krug oko ravnatelja policije Vlade Dominića pred zatvaranjem?

Zapravo je to bio razlog njegovog imenovanja, jer su prosudili kako dekan Joško Vukosav neće htjeti pokrenuti postupak jer je bio član Povjerenstva za obranu diplomskog rada. Vlado Dominić i Želimir Radmilović stari su poznanici iz bivših milicijskih dana kada su sanjali svoju karijeru u bivšoj miliciji. Poznavatelji obojice iz tih dana sjećaju ih se kao projugoslovenski orijentiranog kadra u tadašnjoj miliciji.

-Nakon imenovanja na dužnost načelnika Policijske akademije, Radmilović se počeo bahato ponašati. Odmah po dolasku protuzakonito je dao načelniku srednje policijske škole Žuljeviću službeno vozilo na 24 sata iako mu to nije pripadalo – upozoravaju njegove današnje kolege i dodaju kako je na Policijsku akademiju primio Novicu Bogdanovića, ranije otpuštenog pripadnika MUP-a zbog optužbi za silovanje.

Mnogim djelatnicima Policijske akademije činio je različite usluge kako bi danas bespogovorno izvršavali sve njegove zahtjeve.

-Svojoj pomoćnici Danieli Petković odobrio je službeno putovanje u Rim krajem 2014., a Radmilović je zaustavio stegovni postupak jer je Daniela bliska prijateljica tajnika SDP-a Igora Dragovana. Politička intervencija je uspjela. Mnogim djelatnicima Policijske akademije činio je različite usluge kako bi danas bespogovorno izvršavali sve njegove zahtjeve – doznajemo od osoba bliskih vrhu MUP-a.

>>Forenzičari Orepićevog MUP-a hakirali Kamenjar.com?

Tako je iTihomiru Šjusteru omogućio zvanje predavača, iako nije ispunjavao uvjete, a temeljem toga je bio promaknut na više radno mjesto. Spomenuti je, kako doznajemo, radi propusta i vrijeđanja kolega i članova komisije, trebao biti premješten s Visoke policijske škole. Danas mu je, međutim, bespogovorni poslušnik. Tihomirova supruga Sanja Šjuster je inače djelatnica Svjetske banke, pa je Radmilović odmah ukalkulirao i tu činjenicu – nikad se ne zna kad će zatrebati.

Kakve su sudbine članova Povjerenstva?

Zanimljivo je kakva je sudbina članova Povjerenstva koje je selektivno i tendenciozno istraživalo i pregledavalo sporne diplomske radove svojih kolega.

Magistar Davor Štrk promaknut je u više zvanje kako bi se mogao javiti na natječaj za pomoćnika načelnika. Sada ga je dekan JoškoVukosav pod pritiskom Radmilovića imenovao ponovo za člana Povjerenstva u slučaju Milijan Brkić.

-Štrk mora bespogovorno izvršavati naređenja Želimira Radmilovića – navode naši izvori.

>>Stručno vijeće VPŠ uvažilo Orepićevu zapovijed i ponovo oduzelo diplomu Milijanu Brkiću

Željko Mršić ostao je i dalje predavač na Visokoj policijskoj školi iako je pokušao predati plagirani doktorski rad na Pravnom fakultetu u Zagrebu kod prof.dr. Derenčinovića.

-Iako je morao prekinuti doktorski studij radi navedenog pokušaja plagiranja, ostao je i dalje predavač na VPŠ, a zamislite bio je član Povjerenstva koje je odlučivalo o navodno plagiranim diplomskim radnjama – upozorava izvor blizak vrhu MUP-a.

Velimir Tišma nagrađen je mjestom načelnika Odjela prevencije u PUZ-u a Jure Tadić postao je voditeljem u PNUSKOKU u Splitu.

Ostali grijesi Želimira Radmilovića

Želimira Radmilovića se dovodi u izravnu vezu s nedavnim oprostom grijeha mladim polaznicima policijske akademije koji su pušili travu iza paviljona pod okriljem borova na prostoru policijske akademije.

Važno je napomenuti da se dosad svaki takav prekršaj nije tolerirao već se kažnjavao izbacivanjem s akademije. Ali to nije bio slučaj jer je mladim polaznicima iz Metkovića morao progledati kroz prste. Budući ‘utjerivači’ pravde i zakona tako su umjesto stegovne mjere pod zaštitom Želimira Radmilovića, a za vrijeme ministrovanja Vlahe Orepića prošli nekažnjeno. Oni će se sutra uspješno boriti protiv dilera droge na ulicama hrvatskih gradova.

Također isti je, kako doznajemo, selektivno utjecao na prijem polaznika policijske akademije i sređivao upis potpuno nekompetentnim osobama naklonjenim SDP-u i MOST-u. Ovaj hrvatski “lassard” je prije preuzimanja akademije radio kao sudski vještak čija izvješća je sud prihvaćao iako nisu bila u skladu etike i morala. Ali su očito bila u službi zaštitnika kapitala kojim je Radmilović za svoje svjedočenje nagrađen.

U vrijeme dok je bio voditelj odsjeka kriminalističkih vještačenja u PU Zagrebačkoj nestali su mnogi dokazi u pojedinim slučajevima u kojima je pristup imalo svega par ljudi uključujući i Radmilovića.

Kako se navodi u životopisu, Želimir Radmilović je završio poslijediplomski specijalistički studij „Kriminalističko istraživanje“ na Pravnom fakultetu u Rijeci. Tragom navedenog, zatražen je njegov završni rad na uvid kako bi se potvrdila teza o njegovom plagiranju. Međutim, Pravni fakultet u Rijeci na upit građana, a što je isti dužan po zakonu učiniti, nije se uopće očitovao o Radmilovićevoj diplomi s obzirom da je iskazana sumnja da je isti prepisao od američkog kolege.

Do kada će se hrvatski pravni i policijski sustav oslanjati na SDP?

Tragom njegovih objavljenih ‘stručnih’ radova otkrila se sklonost prepisivača Radmilovića. Naime, isti sebe navodi kao koautora zajedno s Pavišićem, Modlyem i Veićem u udžbeniku „Kriminalistika 2“.

Uvidom u tekst kojeg je napisao Želimir Radmilović, utvrđeno je kako je isti prepisan/plagiran iz knjige „Kriminalistika“, autora Vladimira Vodilenića i Živojina Aleksića, koju je 1990. objavio Informator, Zagreb.

Ništa čudno, nije Radmilović prvi profesor sa Policijske akademije koji je nešto prepisao. Ima ih još i jako puno. Očito Želimir Radmilović nije očekivao kako će netko istraživati njegove plagijate!

Upitna je kako se čini i diploma Vlade Dominića. Iz tih razloga je donesena odluka da se Pravilnik o oduzimanju diploma može primjenjivati 5 godina retroaktivno kako bi se obuhvatila 2010.godina, ali ne i 2009. i prije toga. Zašto? Pa razlog je jednostavan, morali bi sami sebi oduzimati diplome.

Treba usporediti slijedeće stranice iz dvije navedene knjige, dijela kojeg je pisao Želimir Radmilović: 662 (422), 665 (423), 667 (438), 670 (432), 677 (439), 673 (437), 672 (436), 671 (434), 670 (431), 659 (418), 679 (440), … Zapravo, polaznici Visoke policijske škole i budući hrvatski policajci uče iz literature profesora beogradskog univerziteta, poznatog velikosrbina Vladimira Vodilenića. Naravno, sve uz znanje i u režiji Želimira Radmilovića, načelnika Policijske akademije.

Na ovakav način izgledaju sve gore navedene stranice koje su u posjedu redakcije.

Ponovno pokretanje oduzimanja diplome Milijanu Brkiću je nastavak političko-obavještajne operacije projugoslovenskih kadrova bivše milicije, a Vlaho Orepić kao bivši JNA podoficir se u tu operaciju savršeno uklopio.

Zapravo, policijom najvećim dijelom i dalje upravljaju kadrovi Ranka Ostojića, a najzorniji dokaz tome je činjenica da je tehnički ministar Vlaho Orepić protuzakonito dao smijenjenom ravnatelju policije Vladi Dominiću službeni automobil na korištenje 24 sata, iako je prije toga oduzeo svim – osim sebi takvu mogućnost.

Nakon što su mediji otkrili tu zakulisnu igru i povezanost Orepića – Dominića i Ostojića, formalno je Orepić povukao odluku, oduzeo automobil i odmah drugi dan dao na korištenje novi auto na cjelodnevno korištenje, ponovo protuzakonito. Što je to čime Dominić ucjenjuje Vlahu Orepića za sada je teško kazati. Međutim, to će svakako biti predmet nekog drugog istraživanja.

Orepićeva zapovijed o oduzimanju diplome

Vlaho Orepić je izdao zapovjed Želimiru Radmiloviću kako se Milijanu Brkiću mora oduzeti diploma iako su svjesni činjenice da će nadležni sud ponovo poništiti odluku o oduzimanju. Iako su Orepić, Radmilović, Vukosav… svjesni kako krše zakon i pravne propise, naređenje se mora izvršiti. U protivnom svi nastavnici Policijske akademije (Visoke policijske škole) ostat će bez policijskih ovlasti, a to znači i do 30% manja plaća.

>>Podobni i nepodobni – Vlaho Orepić naredio ponovo oduzimanje diplome Milijanu Brkiću

Dekan u odlasku Joško Vukosav doveden je pred svršeni čin. Mora žurno sazvati stručno vijeće i „urazumiti“ sve profesore (ako se može govoriti o profesorima) kako moraju glasovati „po svojoj savjesti“ u protivnom će im biti oduzete policijske ovlasti i smanjena plaća.

Vukosav mora Orepićevu zapovijed provesti jer mu u protivnom slijedi smjena s mjesta dekana i ništa od protuzakonitog reizbora, a s druge strane otvara mu se istraga oko kupovine preko 140.000 m2 zemljišta u Lici i tri kuće za odmor. Njegova primanja sigurno ne mogu to sve pokriti. On se pokušava vaditi na primanja svoje supruge koja je zaposlena u izdavačkoj kući Algebra.

>>Tko su glavni protagonisti osporavanja diplome Milijana Brkića (I. dio)

Što se Želimira Radmilovića tiče on je ionako doveden na mjesto ravnatelja Policijske akademije da provede operaciju selektivnog oduzimanja diploma, a svoje podobnike da obvezno moraju zaštititi.

Veliki medijski pokrovitelj ovih operacija i bliska Želimiru Radmiloviću je novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić, inače nevjenčana supruga Milorada Pupovca. Sve eksluzive Radmilović najprije dojavljuje Slavici Lukić, pa je za očekivati kako će ona prva dobiti informaciju o sazivanju Stručnog vijeća – kad god ono bude sazvano.

>>Ponovno okupljanje partijskog vučijeg čopora

Nevjerojatno, ali istinito. Mora se čestitati pripadnicima akademske zajednice na Visokoj policijskoj školi koji uzorno izvršavaju protuzakonita naređenja Orepića, Radmilovića, Vukosava…a prije njih Ostojića, Dominića, Bertine, Sanje Čanković…te političkih egzekutora Milanovića, Jovanovića, Ranka Ostojića, Ružice Beljo Lučić…

No kako se čini, uskoro će javnost doznati do sad nepoznate detalje vezane za njihove diplomske, magistarske i doktorske i znanstvene radove poput ovog Radmilovićevog priručnika rađenog na temelju “hrestomatije” poznatog velikosrbina Vladimira Vodilenića koji se preko Želimira Radmilovića probio u poziciju odgajanja mladih hrvatskih policajaca.

Nedvojbeno, dokaz je to i SOA-i kako je njihova ocjena o djelovanju četničkih elemenata u Hrvatskoj apsolutno točna!

 

Krešimir Vrankić, izvor HR svijet

HOP portal