Za vrijeme Jugoslavije u Australiji je Hrvatska predstavljena kroz ‘katolički ekstremizam’, kao i danas u hrvatskim medijima

0
1573

U vrlo gledanoj emisiji «Pitanja i odgovori» na australskoj javnoj televiziji ABC,  voditelj emisije Tony Jones izjavio je prije nekoliko dana kako je Australija sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila izložena većem broju bombaških napada iza kojih je stajao «hrvatski katolički ekstremizam». Jones inače pripada krugu australskih novinara koji su izrazito ljevičarskog svjetonazora, a često znaju pokazati i svoje pravo lice kad raspravljaju o Katoličkoj crkvi. Za one kojima je to manje poznato, želim istaknuti kako se Jones pozivao na seriju manjih terorističkih djela u Australiji koje je, kako je kasnije dokazano, osmislila i u djelo provodila Udba tj. njezini agenti u Australiji. Cilj tih terorističkih djela bio je ocrniti sve snažnije djelovanje hrvatske zajednice u Australiji, koja je otvoreno zagovarala rušenje umjetne i komunističke Jugoslavije te pravo hrvatskog naroda na svoju samostalnu i demokratsku državu. Iako je kroz medije uspjela više od deset godina stvarati snažno protuhrvatsko ozračje u australskoj javnosti, Udba je na kraju morala odustati od tih akcija. Naime, australske obaviještajne službe su znale, a ponekad i surađivale s Udbom i tim akcijama. Međutim, oni djelovi australske obaviještajne službe koji su shvatili da Udba u Australiji sprema i atentate na pojedine vođe hrvatske zajednice u Australiji ( Udbin ubojica i agent Vinko Sindičić je u jednom trenutku boravio i u Australiji), oštro su zaprijetili Udbi da mora prestati s tom opasnom igrom na australskom tlu. U Australiji je dugo godina živio i Nikola Štedul, na kojeg je kasnije izvršen atentat u Škotskoj. Prema tvrdnjama dobro upućenih iseljenika u Australiji, neki od Udbinih agenata, koji su djelovali unutar hrvatske zajednice vratili su se u Hrvatsku nakon što se Jugoslavija raspala. Inače, Vlada u Beogradu već je 1972. godine od tadašanje australske Vlade (laburista)  zatražila izručenje u Jugoslaviju oko dvije tisuće članova hrvatske zajednice na tom kontinentu. Kad je u borbi s Hrvatima u Australiji Beograd doživio težak poraz, Jugoslavija je uz pomoć članova židovske zajednice u toj zemlji i u Izraelu pokrenula hajku na navodne ratne zločince iz Drugog svjetskog rata koji su, kako se tada tvrdilo, živjeli i djelovali u hrvatskoj zajednici (Srećko Rover i drugi). U ovom prilogu prenosimo organizirane i dobro osmišljene akcije hrvatske zajednice da se suprotstavi i tom podmuklom nastojanju Jugoslavije da se što više ocrni Hrvate na tom dalekom kontinentu.

 

OTVORENO PISMO AUSTRALSKOJ JAVNOSTI

«Mi australski Hrvati svih uzrasta te raznih političkih, vjerskih i inih pripadnosti već tjednima trpimo sustavno, bezobzirno i bezobrazno klevetanje čitave hrvatske zajednice u Australiji. I to se događa baš sada, kad smo mi Hrvati počeli zaboravljati crnu 1973. godinu, u kojoj smo doživljavali slična klevetanja i grube policijske posjete u rane jutarnje sate. Upravo u trenutku kad je već u toku priprema proslave dvjestote obljetnice Australije, naše nove domovine, kojoj se mi Hrvati želimo s radošću pridružiti, pokazuje se da nas Hrvate u ovoj zemlji australske javne ustanove, kao što su ABC, SBS itd., tretiraju kao građane drugoga reda.

A što smo to mi Hrvati učinili nažao Australiji? Imamo li svoju mafiju, svoj organizirani kriminal, bavimo li se terorom, živimo li na račun drugih australskih građana? Ništa od svega toga. Radimo i živimo pomiješani s drugim stanovništvom. Redovito plaćamo porez kao i svi drugi građani Australije. Mirno i marljivo radeći na svojim radnim mjestima: u tvornicama, uredima, na građevinskim objektima, farmama i brodovima, sudjelujemo u izgradnji Australije. Poštujemo i branimo demokratsku i kulturnu tradiciju Australije i odgajamo svoju djecu tako da jednako poštuju svoju domovinu Australiju i Hrvatsku, zemlju u kojoj smo rođeni mi stariji.

Zauzvrat se od našeg poreza plaćaju protuhrvatska propaganda i klevete prootiv cijele hrvatske zajednice na radiju 3EA, na radiju ABC i na televiziji ABC. Nas se Hrvate proziva i u parlamentu države NSW. Ti klevetnički napadi na čitavu hrvatsku zajednicu izazivaju velik nemir, nezadovoljstvo i ogorčenje kod svih Hrvata. Naša su djeca zbunjena, a naše obitelji strahuju od novih pohoda policije u svoje domove u rane jutarnje sate. Na nas se Hrvate ponovo gleda poprijeko u tvornicama, uredima, školama, i na drugim javnim mjestima zbog kleveta iznesenih na radiju i TV ABC. Kome to ide u korist? Australiji, koja je danas jedna od rijetkih višekulturnih država u svijetu bez unutarnjih nemira i sukoba, ili komunističkoj Jugoslaviji, koja stoji iza svih tih kleveta?

U sada već po zlu glasu poznatim programima na radiju i TV ABC željelo se stvoriti dojam da se ide za otkrivanjem navodnih nacista u Australiji. Međutim, svima je jasno da je cilj tih programa bio ocrniti nas Hrvate i našu današnju opravdanu borbu za slobodu i državnu suverenost. Toj tvrdnji ide u prilog i činjenica da kad god se nešto loše dogodi u svijetu, kao na primjer ubojstvo švedskog predsjednika ili kriminalno stavljanje bombe ispred policijske zgrade u Melbourneu, u sredstvima informiranja odmah se baca sumnja na nas Hrvate. A kad se kasnije pokaže da mi Hrvati nemamo ništa zajedničkog s takvim djelima, australski medij nema poštenja informirati javnost da je nama Hrvatima bila nanesena nepravda takvim neodgovornim blaćenjem i klevetama hrvatske zajednice u ovoj zemlji.

Hrvatska zajednica u Australiji osuđuje i odlučno odbija upotrebu bilo čijeg i bilo kakvog nasilja u ovoj zemlji. Iza bilo kakvog eventualnog budućeg nasilja ili terorizma u Australiji, koje prognozira ABC, nećemo stajati mi Hrvati, nego jugoslavenska tajna policija i njezini provokatori, kao što je bio slučaj u Zapadnoj Njemočkoj i u drugim europskim zemljama.

Zbog nemogućnosti da hrvatskoj zajednici u Australiji pripiše bilo kakvo nasilničko djelo u ovoj zemlji, u zadnjih desetak godina (a iza prijašnjih terorističkih djela u Australiji, koja su pripisana nama Hrvatima, stajali su jugoslavenski agenti poput Marijana Jurjevića i drugih, koji su se, nakon što su počinili ta djela, vratili u Jugoslaviju) Jugoslavija se ponovo vraća u prošlost i želi nama Hrvatima, uz pomoć ABC-a, pripisati svojevrstan nacizam.

Program „Nacisti u Australiji“ sastavni je dio prekomorske kampanje protiv nas Hrvata. Ideološko obojeni novinari i reporteri ABC-a koriste izručenje i suđenje dr. A. Artukovića i hajku protiv bivšeg tajnika UN-a Kurta Waldheima da bi se cijelu hrvatsku zajednicu u Australiju prikazalo kao pristaše nacizma. Reporteri ABC-a prišivaju nacističku naljepnicu i mladim Hrvatima i Hrvaticama, rođenima u Australiji, samo zato što su njihove folklorne skupine nastupile na proslavi hrvatskog nacionalnog dana u Sydneyu.

ABC-ovi programi „Nacisti u Australiji“ na radiju i „Four Corner“ na TV najgori su primjer neobjektivnog, jednostranog i ideološki obojenog prikazivanja hrvatske prošlosti. Kad su već imali namjeru govoriti o prošlosti Hrvata u Jugoslaviji od 1918., zašto su reporteri ABC-a „zaboravili“ spomenuti ubojstvo vođe i učitelja hrvatskog naroda Stjepana Radića u beogradskom parlamentu 1918.g. od strane velikosrpske čaršije? Zašto su zaboravili reći da se hrvatski narod na svim izborima u Jugoslaviji između 1918. i 1941., koji su bili donekle slobodni, uvijek u apsolutnoj većini izjašnjavao za svoju državu – NEUTRALNU REPUBLIKU HRVATSKU? Zašto reporteri ABC-a nisu upoznali svoje gledatelje i svoje slušatelje o najgorem mirnodopskom pokolju u povijesti Europe, kad su jugoslavenski partizani poubijali oko 500.000 razoružanih hrvatskih vojnika, nedužnih staraca i djece na Bleiburgu u Austriji 15. svibnja 1945. godine? O tom je zločinu ovih dana objavljena knjiga pod imenom „Ministar i pokolj“. Knjigu je napisao ugledni engleski povjesničar grof Nikolai Tolstoy.

Iza ove protuhrvatske kampanje u Australiji stoji komunistička i teroristička Jugoslavija, koja se nalazi u bezizlaznoj gospodarskoj i političkoj krizi. Porobljeni narodi: mi Hrvati, Albanci, Slovenci i drugi svakodnevno pružaju sve veći otpor Jugoslaviji na svim poljima društvenog života i daju znak da dolazi neizbježan kraj toj umjetnoj tvorevini na Balkanu. Tvorevini koja svojim postojanjem prijeti europskom i svjetskom miru. Ne zaboravimo da je na Balkanu započeo Prvi svjetski rat.

Nama je jasno zašto je u interesu Jugoslavije da unese nemir u hrvatsku i širu australsku zajednicu. Međutim, ne može nam nikako biti jasno zašto novinari ABC-a služe i pomažu Jugoslaviji u toj prljavoj raboti. Smije li australski narod dopustiti da se njegov porez koristi za interese komunističke i terorističke Jugoslavije? Smije li australska vlada dopustiti da ABC propagira rasnu netrpeljivost u višekulturnoj Australiji? Hrvatska zajednica u Australiji apelira na gospodina prvog ministra R. J. Hawkea da zaustavi tu, za višekulturnu Australiju, štetnu kampanju.

Klevete protiv pojedinih Hrvata na programima ABC-a i na drugim mjestima nisu ništa drugo do sastavni dio ocrnjivanja cijele hrvatske zajednice u Australiji. Mi Hrvati u Australiji jednodušno odbacujemo sve te klevete. Služit ćemo se svim mogućnostima za obranu naše zajednice i svakog našeg člana kojeg su oklevetali ABC i komunistička Jugoslavija.

Najnovija kampanja protiv nas, Hrvata u Australiji, najbolje je opravdanje za našu borbu za uspostavu slobodne i demokratske hrvatske države. Samo slobodna i demokratska država Hrvatska moći će štititi i nas, Australce hrvatskog podrijetla.

Živjela Australija! Živjela slobodna i demokratska hrvatska država»!

 

Uredništvo «Hrvatske slobode», svibanj 1986.

Ante Babić