TRŽIŠTE OBVEZNICAMA U PADU, AMERIČKO GOSPODARSTVO NAJJAČE DO SADA

0
1268

Američka burza je dosegla nove rekorde ovo ljeto za neke nove uznemirujuće razloge.

Budući da je oštar pad krenuo krajem lipnja  britanskim glasovanjem da napusti Europsku uniju , dionice su se oporavile brzo, povratkom na uzlazni trend koji  prevladava od 2009.

 Ovaj put, međutim, mnogi od čimbenika koji  tjeraju  na rast tržišta su odsutni: Korporativne zarade nisu jake, gospodarstvo ne cvate, a cijene dionica nisu jeftine.
 Obveznice su naglo porasle u vrijednosti, a njihovi prinosi, koji se kreću u suprotnom smjeru, su pali. To je napravilo cijene dionica da izgledaju jeftino i dividende velikodušnima. Prosječna dividenda za Standard & Poor indeks 500 dionica je oko 2,1 posto – znatno veći od prinosa na 10-godišnje trezorne bilješke. Mnogi investitori su prešli na te dionice u potrazi za boljim poslom.

To je pomoglo rastu dionica, iako  nisu osobito privlačne nakon sedam godina poskupljenja.

“Na povijesnoj razini, ukupno burza je postala skuplja, ali ne u odnosu na obveznice”, rekao je David A. Rosenberg, glavni ekonomist i strateg Gluskin-Sheff u Torontu. “Ljudi su u potrazi na tržištu dionica za dobitkom u obliku dividende, jer je tržište obveznica jako skupo i zarada od  obveznica  niska”.

To je dio priče. Ali to nije sve. Svi dijelovi na burzi ne utječu na isti način. Drugi faktor je snažan dolar, time su  dionice  otporne na devizni tečaj  posebno atraktivne.

To je razlog zašto mnoge američke uslužne i telefonske tvrtke dioničarima plaćaju visoke dividende.

“Te dionice su hit “, rekao je Craig Moffett, viši analitičar u MoffettNathanson, koji se fokusira na telefonske tvrtke, uključujući Verizon, AT & T, T-Mobile i Sprint. Kao grupa, telekomunikacijske tvrtke sada nadmašuju tržište u cjelini, iako  gospodin Moffett je skeptičan o izgledima za dionice tog sektora. Mnoge od njih su precijenjene, kaže on.

U ovom trenutku kamatne stope su veće od zaliha osnove.

Više od 13 trilijuna $ državnih obveznica u svijetu nose negativne prinose, koncept koji je teško shvatiti. Kupite obveznice i vi ćete izgubiti novac.

Negativni prinosi svjedoče teške globalne ekonomske slabosti. Središnje banke održale su kamatne stope niskima i tako pokušavaju potaknuti ekonomiju,  uz inflaciju na vrlo niskim razinama, tako obveznice investitora dobivaju ništavne ili negativne prinose. Ipak, jedno od glavnih svjetskih gospodarstava SAD je možda najjače sada, i Federal Reserve signalizirao je u srijedu da je  otvoreno za povećanje stope ove godine.

Tržišne cijene pokazuju da se povećanje stope neće dogoditi prije prosinca, posebno zbog predsjedničkih izbora. Središnje banke se kreću prema još ekspanzivnijoj monetarnoj politici, jačajući sjaj za dolara i američkih tvrtki s velikim prekomorskim prihodima.

S obzirom na te realnosti, investitori želeći  veće dobiti hrle na američko tržište dionica, posebice visoke dividende plaćaju, rastu vrijednosti tvrtki informacijskih i telekomunikacijskih dionica. Oba sektora porasla su ove godine više od 20 posto.

Sadašnje usklađivanje kamatnih stopa i tečaja može  potrajati za duže vrijeme, ali nema garancije. Recesija, val inflacije, neočekivani porast kamatnih stopa, glavni politički šok ili prirodnim katastrofama dionice mogu pasti. Kamatne stope i inflacija rijetko ostaju na današnjim niskim razinama za vrlo dugo razdoblje.

G. Rosenberg, dakle, sugerira da se investitori počnu ograđivati protiv tih rizika diverzifikacijom s inflacije-indeksiranim obveznicama, zlatom i nekim razumnim cijenama dionica u sektorima poput željeznice, automobilske industrije, bankarstva i gradnje.

HOP portal