Međunarodni Brački ljetni karneval

0
1719
  1. Međunarodni brački ljetni karneval

Na samom kraju turističke sezone, sredinom rujna, na otoku Braču odvijao se Međunarodni brački ljetni karneval. Po deveti put za redom, ove se godine karneval održavao od petka 9. rujna do utorka 13 rujna 2016. u četiri bračka mjesta: Bolu, Supetru, Sumartinu i Sutivanu.

U prvoj Karnevalskoj noći u Bolu, u petak 9. rujna na bolskoj rivi karnevalske grupe i domaćini prodajom suvenira i hrane, koju su sami pripremili, sudjelovali su u humanitarnoj akciji skupljanja novca za Udrugu „Brački pupoljci“, udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju.

Već sljedeći dan po programu je održana Međunarodna karnevalska povorka u Supetru, a u nedjelju u Bolu. U Bolu je održana povorka sa sudionicima iz zemalja članica Federacija europskih karnevalskih gradova (FECC) čiji je član i Općina Bol od 2012. godine, te je zbog toga Bol upisan na karti karnevala Europe. U ponedjeljak karnevalska povorka prodefilirala je kroz Sutivan, a posljednjeg dana održavanja karnevala prošla je kroz Sumartin.

Međunarodni brački ljetni karneval prvenstveno je turistička manifestacija koja spaja domaće karnevalske grupe i one iz raznih drugih zemalja. Ove godine sudjelovalo je preko 900 maskiranih sudionika iz raznih zemalja i gradova. Maske iz Verone, Venecije, Rijeke, Ptuja, Kotora, Strumice, Ivanić Grada itd. i njihovi otmjeni i maštoviti kostimi preplavili su četiri bračka mjesta. Svaka se od pridošlih skupina predstavljala kroz program koji su u Bolu i Supetru vodili radijska voditeljica Edita Lučić i popularni Čubi. Mnoštvo radoznalih gledatelja, puni kafići i terase te zagarantirana dobra zabava rezultat su karnevalskih zbivanja na otoku Braču.

Organizatori 9. Međunarodnog ljetnog karnevala su FECC BOL (Centar za kulturu Bol Općine Bol) i Karnevalska udruga Monade iz Supetra.

Gordana Šarić

HOP