ADDIKO BANKA (HYPO) MALTRETIRA KLIJENTE SVAKODNEVNIM TELEFONSKIM NAZIVANJEM KOD KAŠNJENJA UPLATA

0
3270

Iako se  veće afere Hypo banke u Hrvatskoj vežu uglavnom uz nekretninski biznis, niz je počeo malverzacijama kod preuzimanja osječke Slavonske banke. Hypo je, naime, poslovnu ekspanziju u Hrvatskoj započeo 1998. preuzimanjem Slavonske banke koja je tada držala značajan dio tržišta na istoku države. Prilikom prodaje Hypu je zatajen dio podataka o portfelju Slavonske banke, za što je država desetak godina kasnije isplatila odštetu od, prema nekim izvorima, 220 milijuna kuna. U Istri je već nekoliko godina jedna od glavnih tema uloga Hypo banke u nekretninskim pothvatima općina pod kontrolom bivših i sadašnjih dužnosnika IDS-a. Austrijski mediji pišu da su pod istragom dvije tvrtke u Istri, preko kojih su čelnici Hypa kupovali parcele u istarskim uvalama Barbarigi i Dragoneri kreditima same banke. Hypo se u Istri, prema austrijskim napisima, izložio oko 80 milijuna eura, novac je nenamjenski potrošen, a banci je šteta manjim dijelom namirena tako što su joj proslijeđeni vlasnički udjeli u spomenutim tvrtkama, koje je ona preprodala dalje.Državno odvjetništvo i Županijski sud u Zagrebu istraživali su i prodaju hotela “Alan” u Starigradu Paklenici Hypu, sumnjajući na pogodovanje austrijskoj banci. Hotel je prodan za 8,8 milijuna kuna, što je Porezna uprava u Splitu ocijenila premalim iznosom i pokrenula postupak po službenoj dužnosti.

Austrijsko tužiteljstvo bavi još jednom investicijom Hypa u Hrvatskoj, na otoku Pagu. Radi se o kupovini zemljišta koje je u korist Hypa i uz pomoć određenih političkih krugova iz šumskog pretvoreno u građevinsko, a pritom je osigurano mito za pomagače u Hrvatskoj od 1,7 milijuna eura.

Kada su 2009. u središnjici Hypo banke u Klagenfurtu smijenjeni dugogodišnji vladari kuće Wolfgang Kulterer i Gunther Striedinger, austrijskim medijima javio se bivši šef trezora središnjice Hypa Christian Rauscher. Ispričao je kako se lova iz podružnica banke na Balkanu dopremala zračnim putem u trezor u Klagenfurtu bez ikakve carinske i druge kontrole, a zatim je prebacivana u poreznu oazu Lihtenštajn.-piše S.D.

Nakon Rauscherova iskaza pukla je prva velika međunarodna Hypo afera, prema kojoj su sve hrvatske afere te banke daleko manjeg intenziteta.

Hypo zbog svega nestaje sa hrvatskog tržišta i na njegovo mjesto i poslovnice ulazi ista banka drugog imena, ADDICO,u osmišljavanju svježeg identiteta sudjelovali su londonska brend konzultantska kuća Prophet.

Fond Advent International, koji je Hypo kupio 2014., želio je raskrstiti s utegom imena koji je gotovo postao sinonim za mutne bankarske prakse 90-ih.  Neki su rekli isti dr** drugo pakovanje.

Službenici izgledaju kao titovi pioniri, pa sve podsjeća na ex komunističku Jugu.

Ono što naši čitatelji najviše zamjeraju je svakako način poslovanja. U slučaju da ne platite ratu kredita na vrijeme nazivaju vas iz banke, preko svoje telefonske službe, svaki dan. To maltretiranje počinje na početku dana i na kraju radnog vremena. Traže od vas telefonski vaše podatke, OiB, što niti po Ustavu ne smiju činiti i glume državu u državi, što znači isto ponašanje kao i Hypo, koji je godinama pljačkao našu zemlju uz naše političke elite. Telefonska služba Addiko banke nije vezana formalno na banku i zapošljava studente da bi maltretirali klijente. I kada ih upozorite na nezakonite postupke, oni samo promijene studenta koji vas naziva. Sve to izgleda kao reketarska tvrtka koja se bavi zelenašenjem, pa iz svega se da zaključiti kako dobro skriveni pljačkaši Hypo banke  i dalje jašu svoj crveni pir.

HOP