NA BANOVINI 50 ´TVRTKI´ NA CRNO RADE GODINAMA UZ BLAGOSLOV INSTITUCIJA, POLICIJE I POLITIKE

0
7268

Naš portal je dobio zanimljive podatke s područja općina i gradova Vrginmosta i Topuskoga. Na toj geografskoj lokaciji događaju se nevjerojatna ekonomska čuda s kojima se teško mogu podičiti ostali dijelovi Hrvatske. Vrlo uspješni poduzetnici ovoga kraja ne trebaju europske investicije i fondove jer imaju za svoje poticaje veliku podršku institucija sustava. Genijalan plan poduzetnika Topuskog treba hitno patentirati. U Topuskom možete naići na soboslikare bez prijavljenog obrta ili firme, jesti kolače i ostale slastice kod slastičara koji nemaju dozvolu za rad, možete naći bravare koji rade bez dozvole, a čak se slažu dijelovi montažnih drvenih kuća bez da privrednik posjeduje dozvole za rad. Patent štiti ove famozne privrednike i time što ne moraju izdvajati u mirovinsko i socijalno osiguranje, nemaju izdvajanja prema državi za PDV i tako prave svoj dobar biznis.

Političari ih obavezno posjećuju tijekom izbornih kampanja kako bi napunili džepove i podsjetili ih na to da im upravo oni omogućavaju ovaj vrhunski privredni patent. Šteta za proračun naše države ionako nikoga u institucijama države previše ne brine, jer kada se mogu sabornici kupati u toplicama i potrošiti 20.000 kuna u par dana, potrošiti 50.000 kuna na jednu večeru, zašto ne bi onda ovako patentirani poduzetnici činili isto.

Ivica Plemenčić ima klaonicu u garaži, Mile Letica ima automehaničarsku radionu i limariju na crno, Ivan Jelenkovac prodaje autodijelove bez računa, Ivica kovačević vodi automehaničarsku radionicu u Topuskom na isti način, automehaničarska radiona Zimonja radi tek od 18 sati nadalje, Ivica Draženović ima stolarsku radionu, Davor Žugaj bravariju, Jozo Cestarić bravarsku radionicu i skladište bravarije, kao i Davor Žugaj na drugom mjestu, Barica Bekić iznajmljivanje soba, Ilija Ćelap prodaje industrijsko i ogrjevno drvo (6 kaznenih prijava, napravljena šteta o 100.000 kuna), vrlo blizak s Miodragom Lintom, Dragan Bekić gradi elemente za drvene kuće u hali, Milan Kramarić ima pokretnu pilanu za koju svi po institucijama znaju, ali ne reagiraju. Nogometni klub Topusko prodaje ulaznice za utakmice i osvježavajuća pića bez fiskalnog računa. Boćidar Pajić pruža “intelektualne usluge” bez računa, Željko Rodić vrši adaptacije i unutarnje uređenje, Nenad Samardžija obavlja soboslikarske poslove, a jedan Dragan pod nadimkom “Đus” izgrađuje nadgrobne spomenike. Milan Žuga je vulkanizer, Pajo Ožanić siječe šume, Stanko Kapac ima stolariju, jedan Mladen popravlja veš-mašine, Ivica Ružić i njegova supruga prave kolače za prigodne svečanosti ( čak i Hotel je uzimao kolače)  i tako dalje… Svi ovi pobrojani nemaju prijavljene obrte ili su pak u prekršaju jer ne izdaju računa, a svi uredno naplaćuju PDV kupcima i korisnicima svojih usluga, a taj PDV država nikada nije vidjela niti dobila. Niti jedan od tih obrta i poduzetnika nije zaveden u registru tvrtki i obrta RH.

Zanimljiv je bio komentar jednog čelnika udruge o tim događanjima: “policija prolazi svakodnevno kraj njihovih radnih mjesta, Porezna ih ne može naganjati jer nisu legalni privrednici, a političari to koriste za vlastiti reket.”

Sve u svemu ispada da je ovo hrvatski poticaj privrede na račun države i poreznih obveznika.

Šteta nastala ovakvim poslovanjem u ove dvije općine Vrginmosta i Topusko procijenjuje se na oko 20 milijuna kuna.

HOP