SIN HEROJA DOMOVINSKOG RATA ZAPALIO SVOJ DOM NAKON LINČA MEDIJA I POLITIKE, POMOZIMO MU U OBNOVI

0
3572

Franjo Gilja bio je skladištar u poljoprivrednoj zadruzi. Kad je zaprijetio  rat, odazvao se zovu domovine, kao i njegova braća Ante i Ivica. Kod kuće je ostavio suprugu i četvero malodobne djece. Prošao je obuku i postao pripadnik specijalne policije. Bio je sudionik plitvičkoga ‘krvavog Uskrsa’. U kolovozu ’91., tijekom policijske vježbe u šumi pokraj Vinkovaca, mnogi su ranjeni u naletu neprijateljskog MiG-a, a hrvatski policajac Franjo Gilja poginuo je. Bile su mu 32 godine.

Igor Gilja u prvim minutama jedne srijede izašao je iz zgrade Policijske postaje Vukovar. Dočekalo ga je više od stotinu građana, pretežno hrvatskih branitelja, među kojima su bili i brojni prijatelji i suborci njegova pokojnog oca Franje, koji je 1991. godine poginuo kao hrvatski branitelj, pripadnik specijalne policije. Igor Gilja je nekih 24 sata ranije sa zgrade Centra za socijalnu skrb skinuo i otuđio dvojezičnu ploču.

No, učinio je to na dužnosti. Skupa s još petoricom svojih kolega policajaca dobio je zadatak da sačuva ploču od skidanja, nakon što je nekoliko sati ranije, u ponedjeljak poslijepodne, skupina od oko 30-40 nepoznatih osoba skinula i otuđila dvojezične ploče sa zgrada HZMO-a, HZZ-a i Državnog inspektorata u Vukovaru.

Suočen sa svojim kolegama policajcima istražiteljima, Gilja je u utorak priznao da je osobno skinuo ploču s Centra za socijalnu skrb. Preuzeo je odgovornost na sebe i odmah je suspendiran, kao i petorica njegovih kolega koji su trebali čuvati ploču.

Igor Gilja dobio je otkaz nakon okončanja postupka prema njemu, a Saša Sabadoš, krvnik hrvatskoga branitelja Darka Pajčića koji je preminuo od posljedica prekomjerene uporabe sile policajca, bez ikakvih posljedica radi u policiji. Ovako postupa đubretarska država i đubretarski mediji. SDP na čelu takve vlasti pokazo se izdajničkom vlasti sa enormnom dozom mržnje prema dragovoljcima.

Tri godine kasnije sada već bivši policajac nije se mogao nositi s gubitkom posla pa je u trenutku očaja zapalio svoju kuću te završio na liječenju na psihijatriji.

 

Izgradimo mu ponovo dom i obnovimo ponovo povjerenje Igora prema životu svi  zajedno. Sredstva uplaćujete izravno na račun Kate Gilja majke Igora Gilje, a materijal i slične stvari možete odaslati na adresu obitelji.

Kate Gilja Vidova 15 32221 Nuštar PBZ IBAN: HR48 2340 0093 1120 5870 7 – Žiro račun u kunama SWIFT adresa (BIC) PBZ Zagreb : PBZGHR2X

HOP