SPLITSKI ANTIFAŠISTI PREKO SLOBODNE DALMACIJE RUŠE SPOMENIK ŽRTVAMA U VUKOVARU

0
3417

Nakon svečanog otkrivanja spomenika LUMIN-a u Splitu, simboličnog dječaka lučonoše koji nas podsjeća na sve žrtve Vukovara, zvjerski ubijene od strane srbočetničkog agresora 1991. godine, spomenika koji je regularno prošao sve mjerodavne i stručne instance i koji je ujedno kruna spomen-čina “I u mom gradu Vukovar svijetli”, javljaju se institucionarizirani lučonoše partizanije i takozvani kulturnjaci kojima taj spomenik silno smeta. Njihove takozvane kritike i omalovažavanja umjetničkog djela akademske kiparice Dijane Ive Sesartić jučer je u jednom članku iznijela Slobodna Dalmacija.

U Splitu je postavljena skulptura LUMIN kiparice Dijane Ive Sesartić u znak sjećanja na Vukovarske žrtve 1991.g.

Neka imena tih lučonoša nekulture su javnosti poznata jer smo ih spominjali u tekstovima na HOP portalu u svezi takozvane udruge Adria Art Annale u Splitu koju smo u jednom tekstu zasluženo nazvali splitskom udrugom komunjarskih kulturnjaka. Na zidovima njihovih prostorija visi slika zločinca Tita i petokraka, pa već time pokazuju svoje nepoštovanje prema žrtvama Vukovara koje su pobili četnici u organizaciji Titove JNA. Ti i takvi kulturnjaci se pozivaju na natječaje u struci na kojima gotovo redovito pobijeđuju oficirska deca JNA nekulture, koja u današnjoj Hrvatskoj još uvijek imaju primat, kako u zapošljavanju u institucijama, tako u medijima ili kulturi i politici, od vrha ministarstva kulture na dolje.

SPLITSKA NEKULTURA: UDRUGA SPLITSKIH KOMUNJARSKIH KULTURNJAKA DAJE PODRŠKU PLENUMU NA FILOZOFSKOM

Ustvari je u takvom još uvijek partizanskom okruženju na kulturnoj sceni Hrvatske pravo čudo da je kiparica Dijana Iva Sesartić uspjela dobiti sve potrebne dozvole i mjerodavne ocjene za postavu svoje skulpture LUMIN koja je Splićanima odmah prirasla uz srce.

“Profesor Duško Aničić, nekadašnji ravnatelj OŠ “Kamen-Šine”, nepravomoćno je osuđen jučer na Županijskom sudu u Splitu na dvije godine zatvora, i to zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno toga što je u osam godina svojega mandata kao ravnatelj protuzakonito iznajmljivao školsku sportsku dvoranu te za to uzimao novac” – piše o jednom od Sesartićkinih kritičara Slobodna Dalmacija u ožujku 2012. godine. Aničić je odslužio zatvorsku kaznu u Remetincu, ali je prije toga Dijana Iva Sesartić organizirala Salon malog formata u sklopu udruge Salona Art Solin na molbu te iste udruge. Nakon što je organizaciju Salona preuzeo Duško Aničić, počeo je pozivati masu amatera kao izlagače te je ostvarivao nezakonit profit od posuđenih djela. Dijana Iva Sesartić se makla od takvog neprofesionalnog i nelegalnog vođenja Salona, ne znajući za kriminalnu prošlost Aničića. Duško Aničić je bio dugogodišnji predsjednik HULU-a Split, čiji je i danas član.

Za Vicu Tomasovića je spomenik LUMIN “degradiranje javnih prostora i same procedure”, kako se izjasnio u Slobodnoj Dalmaciji. Kaže Tomasović da je time “ugrožen integritet struke”. Pogledajmo tko je Tomasović, navodni čuvar “integriteta struke”: današnji predsjednik HULU-a Vice Tomasović je jedan od profesionalnih likovnjaka koji podržava Udrugu Adria Art Annale, mahom udrugu samoprozvanih anonimnih amatera koji izvode performerske budalaštine na tragu Frljića u Dioklecijanovim podrumima i raznim tribinama, kao što je bila ona o podršci antifašističkom ustanku na FFZG. Oni valjda po Tomasoviću čuvaju integritet neke struke. Pri tom akcije AAA nemaju karakter kulturnih manifestacija, nego se bave proučavanjem marksizma i borbom protiv kapitalizma. Izbornik (kustos) njihove izložbe je bio doslovce pas, čime je jasno da su se pridružili Labrovićevom stilu “zapišavanja” hrvatske kulture. Vice Tomasović koji je današnji predsjednik strukovnog udružanja HULU Split, podržava sve što neki električa, amater i predvodnik udruge AAA (Adria Art Annale) Antej Jelenić izvali, ali oštro i s pozicija struke kritizira djelo Dijane Ive Sesartić, njegove kolegice i članice tog istog HULU-a te predsjednice nadzornog odbora HULU-a.

aaa-kustos-pas

Kako saznajemo, Vice Tomasović je sazvao važnu skupštinu HULU-a upravo kada je bilo otkrivanje spomenika LUMIN, na koje je uredno pozvan, ali se nije odazvao. Dijana Iva Sesartić tako nije mogla prisustvovati važnom sastanku svoje strukovne udruge, a Tomasović je izbjegao doći na otkrivanje spomenika svoje kolegice. Prestrašno je da predsjednik strukovne udruge kojoj pripada i kiparica Sesartić nije podržao veliki uspjeh svoje kolegice, nego ju je još i naknadno i potpuno neosnovano kritizirao u Slobodnoj Dalmaciji. Ali, Tomasović za amatera Jelenića koji skače po praznim kutijama u Dioklecijanovoj palači ima sve stručne riječi podrške.

Nadalje, najgorljiviji kritičar novopostavljenog spomenika autorice i kiparice Sesartić je Božo Kesić, povjesničar umjetnosti koji je nedavno također primljen u članstvo HULU-a (Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika), mada sam nije likovni umjetnik. Njemu je mentor bio povjesničar umjetnosti dr. Dalibor Prančević, koji u svojim izjavama ide još korak dalje i naziva SVE figuralne kompozicije u javnom prostoru – diletantizmom. Idiotarije amatera antifa udruge Adria Art Annale, njihovi kustosi-psi i skakanje po kutijama su za ovog “stručnjaka” napredni i kulturni, a ne jezivi diletantizam. Taj “stručnjak” je valjda stekao doktorsku titulu na Frljiću. Taj i takav stručnjak obrazuje kadar koji bi trebao voditi kulturnu politiku Hrvatske ubuduće, a njegov izaslanik Kesić kao povjesničar umjetnosti ima zadaću valjda do kraja uništiti HULU. Prančević je inače osnovao “umjetnički kolektiv” znakovitog imena OUR i gostuje na antifašističkim skupovima te redovito podržava beogradske “umjetničke” performanse po Hrvatskoj. Dalibor Prančević je također zdušno pomogao još jednoj “stručnjakinji” Barbari Vujanović na njezinom skandaloznom konceptu gašenju svjetala na izložbi djela velikog hrvatskog kipara Meštrovića.

SKANDAL: MEŠTROVIĆA PONIZILI U GLIPTOTECI, A RODINA UZVISILI U UMJETNIČKOM PAVILJONU

 

Nakon ovog opisa posve nekulturnih zasluga svih navedenih kvazistručnjaka za antifašističko-komunističku kulturu, bitno je napomenuti još jednu činjenicu: Dijana Iva Sesartić im je politički trn u oku još od otkrivanja skandala oko Tuđmanovog spomenika u Kninu, koje je započelo upravo na HOP portalu i njezinog intervjua i svjedočenja o krađi idejnog rješenja za taj spomenik, te o svim pokušajima zataškavanja raspisivanjem novog natječaja i katastrofalno lošeg rezultata koji danas “krasi” Knin. Iza svih napada na spomeničko rješenje u znak sjećanja na žrtve Vukovara LUMIN, stoje upravo isti oni koji nikada nisu ni poštivali struku ili natječaje. LUMIN (lučonoša) s pravom podsjeća na Malog princa Saint-Exupéryja. Radi se o simbolici malog dječaka koji predstavlja sve male prinčeve i sve male princeze koje su u agresiji na Hrvatsku (ne samo u Vukovaru) izgubili svoje živote ili dječje snove. To ovi “stručnjaci” jednostavno ne mogu dokučiti. No, puno važnije je da su to shvatili svi koji su imali prilike vidjeti spomenik LUMIN-a u Splitu, autorsko djelo kiparice Dijane Ive Sesartić.

Ingrid Runtić

HOP