U Splitu je postavljena skulptura LUMIN kiparice Dijane Ive Sesartić u znak sjećanja na Vukovarske žrtve 1991.g.

0
3390

U Splitu će za nekoliko dana biti svečano predstavljen spomenik Lumin – skulptura dječaka koji nosi svjetlo za Vukovar i sve poginule civile Vukovarce te za herojske branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Podizanje ovog spomenika za žrtve velikosrpske i četničke agresije na hrvatski Vukovar je ujedno kruna spomen-čina “I u mom gradu Vukovar svijetli”. Naime, ulice hrvatskih gradova koje nose ime grada Vukovara, svake godine navečer uoči 18. studenog se u znak sjećanja na vukovarsku neizmjernu žrtvu, simbolički obilježavaju upaljenim svijećama.

lumin-dijana1

Neke od tih svijeća biti će zapaljene i za majke i njihovu nerođenu djecu kao što je bila trudnica Ružica Markobašić, koja je zvjerski ubijena na Ovčari. Zlotvor koji je bio suučesnik i svjedok tog monsturoznog ubojstva danas mirno živi u Vukovaru. Ružica je samo jedna od ruža Hrvatske, od cvijeća hrvatske hrabre mladosti koja je svoj život ostavila u Domovinskom ratu. Neka im je vječna slava i hvala, počivali u miru Božjem.

Akademska kiparica Dijana Iva Sesartić izradila je skulpturu Lumin još 2012. godine. Kiparica Sesartić opisuje ovaj spomenik i njegovo značenje na slijedeći način:

“Skulptura predstavlja malenog dječaka koji čvrsto stoji okrenut vjetru. Po položaju predviđenom na lokaciji u Splitu, bit će to jugo s mora. Draperija njegovog dječačkog odjelca vuče naša sjećanja prošlosti, zaustavljenom vremenu. Dramaturgiju tog stanja pojačava razigranost draperije, posebno okovratnik koji se uzdiže kao krila anđela, te nogavice koje jednako dobivaju simbol krila i uzleta. Uznemirenost i karakter draperije time simbolično naše misli vuku u prošlost, ovdje sasvim konkretnim događajima u studenom 1991. godine. Pokret Luminove glave i smirenog lica upućuje nas na ispružene dlanove u kojima je upaljeno svjetlo. Metaforičke poveznice, svjetlošću obasjana povijest ovdje dobiva svoj ključ za čitljivost ideje u kompoziciji spomenika. Cijela figura ima posebno nategnuti luk koji suprotiv vjetru daje simbol štita, zaštite. Noge su u blagom raskoraku stabilnog, stamenog položaja iz kojeg nas/ njega baš ništa ne može pomaknuti. Skulptura Lumin, odlivena u bronci, postavljena je na stožastom kamenom postamentu visine dva metra, na kojem su u donjem dijelu, malene niše s ugrađenim svjetlom.Postamentalini dio spomenika utvrđuje bastion Svjetlosti – Istine, poput bedema kojim je utvrđena splitska palača, danas jezgra grada Splita. Cijela kompozicija centrirano je postavljena na kamenom parternom popločanju, gdje je na rubovima tih kamenih pragova isklesan poznati nadnevak: 18. studeni 1991. Time je cijela kiparska kompozicija utvrđena u značajnom trenutku naše povijesti koji nećemo predati zaboravu.”

Spomenik je postavljen na zelenoj površini križanja Ulice Domovinskog rata i Vukovarske ulice. Ovom prilikom pozivamo sve koji su u mogućnosti na svečano otkrivanje ovog spomenika u Splitu koje će se održati 17. studenog ove godine. 

USKORO NOVI SPOMENIK U SPLITU: „LUMIN“ ZA VUKOVAR, DJELO AKADEMSKE KIPARICE SESARTIĆ

U ime uredništva i svoje osobno, čestitam kolegici Sesartić na njezinoj uspješnoj skulpturi i na ovom velikom doprinosu spomeničkoj kulturi Hrvatske!

Ingrid Runtić

HOP