POTPUNO OTKRIVAMO LAŽLJIVCA SAŠU LEKOVIĆA SRAMOTU HND-a

0
4448
SAŠA LEKOVIĆ – PREDSJEDNIK HRVATSKOG NOVINARSKOG DRUŠTVA, NAPISAO JE PRIRUČNIK SIGURNOSNE MREŽE, S UPUTAMA O PONAŠANJU NOVINARA U SPECIJALNIM RATOVIMA I U ORUŽANIM SUKOBIMA, OBJAVLJEN 2015. GODINE, U KOJEM PRIRUČNIKU JE IMAO PODRŠKU I IVE JOSIPOVIĆA. 
SAM UVOD U PRIRUČNIK JASNO PRIKAZUJE DANAŠNJU SITUACIJU U HRVATSKOJ.
NAJVAŽNIJI ISJEČAK – KAKO JE SVJESNO LAGAO O HRVATSKIM DRAGOVOLJCIMA DA BI “SPASIO ŽIVOT”. STALNO SPAŠAVA ŽIVOT, A DA GA NITKO NE NAPADA…NEDAVNO JE SPASIO ŽIVOT JER SU MU ISPALI ŠARAFI IZ GLAVE, A ON JE MISLIO DA JE NETKO ‘ODŠERAFIO KOTAČ’, ILI KAKO KAŽE SIN OCA JNA ZAPOVJEDNIKA GARNIZONA, TOČAK,
na 21. stranici Priručnika stoji tekst autora Saše Lekovića slijedećeg sadržaja: 


Ponekad moraš lagati i varati – da preživiš. Ali ne čini to kad nije neophodno 
“Kao lokalni ratni reporter povremeno sam izvještavao i za redakcije koje nisu imale novinare u ratnoj zoni. Jedna od njih bila popularna zagrebačka radio stanica Radio 101.
Jednom su mi javili da će na teren doći kolegica iz Zagreba i zamolili da je povedem u selo gotovo na crti bojišta. To je selo bilo zanimljivo jer je tamo bila smještena kontroverzna dragovoljačka postrojba. Velika većina stanovništva lojalnog državnoj vlasti smatrala je te borce herojima. Istovremeno sumnjalo se da su činili ratne zločine nad civilima. “Toga dana moj fotoreporter bio je na drugim zadatku, a ja sam krenuo u selo sa kolegicom. Ukratko sam joj objasnio sigurnosne mjere ali je nisam htio suviše uznemiravati. Htio sam da najprije posjetimo jedinicu pa da nakon toga detaljno razgovaramo.
Kad smo sjeli u auto, na iznenađenje kolegice zamolio sam je da snimi što ću joj reći. Nisam govorio dugo. Sve što sam rekao bilo je da postrojba ka čijem zapovjedništvu smo krenuli skupina heroja, divnih ljudi koji brane svoju domovinu i da nije istina da su ikada počinili bilo kakav zločin, pogotovo ne prema civilima. “Izveo sam ovu predstavu za svaki slučaj. Tek kad smo stigli u selo shvatio sam da bi mi to moglo spasiti život. Doveli su nas u zapovjedništvo gdje je glavnu riječ vodio čovjek kojega do tada nisam vidio. Bio je očito drogiran i pijanali svi su ga slušali. Izgledalo je čak i kao da ga se boje. Počeo nas je ispitivati. Kad samo rekli da smo novinari, tražio je imena i telefonske brojeve naših urednika. Dobio ih je ali nije bio zadovoljan.
Mene je smatrao špijunom i odlučio da moram biti ubijen.
Naredio je dvojici vojnika da me izvedu i naoružani čuvaju dok on nasamo razgovara sa kolegicom. “Nikada neću saznati što bio razlog tom postupku: što je ona žena, što dolazi iz glavnog grada ili što je tu prvi put. Ili se u međuvremenu njegov bijes stišao iz nekog drugog razloga.
Kako god, kolegica mu je pustila snimku moga hvalospjeva o postrojbi i to je vjerojatno odlučilo da me ipak ne ubije. Obmana i svjesna laž mi je taj put spasila život
Saša Leković, SEEMO, Priručnik sigurnosne mreže, izdano 2015. godine, Beč, uz podršku Ive Josipovića .
SAŠA LEKOVIĆ - FACEBOOK PROFIL  - GENERACIJA 1979 (1)SAŠA LEKOVIĆ - ROĐEN 1979 GODINE - MEĐUNARODNO DRUŠTVO ISTRAŽIVAČKIH NOVINARA
Različite biografije istog čovjeka.
HOP